Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Motorola GM350 - Motorola GM350 - accessory - selektywne wywołanie.

wojciech_69 05 May 2014 19:40 4356 9
    wojciech_69
    Level 10  
    Dogrzebałem się w internecie do schematu podłączenia Motoroli GM350 do centrali DSP-50 w strażnicach OSP. Interesuje mnie, które piny tak właściwie uruchamiają centralę która załącza syrenę - nie jestem elektronikiem czy też krótkofalowcem.

Z portu Accessory wychodzą (wg producenta i schematu) 4 przewody. I tak odpowiednio od pinów (oraz opis producenta centrali):
    2 - Wejście m.cz. NAD (zielony)
    3 - Włączenie nadawania PTT
    7 - MASA
    11 - Wejście m.cz. ODB (biały)

Jak "wygląda" i skąd wychodzi sygnał uaktywniający centralę/syrenę? Z tego co znalazłem na internecie to piny 2 oraz 11 to inaczej mikrofon i audio więc dlaczego producent je tu umieścił i podłącza skoro DSP-50 nie posiada żadnego dodatkowego audio itp.
    Czy za samo uaktywnienie centrali nie odpowiadają piny 3 i 7 ?
    Czyli jest to wyjście typu otwarty kolektor, gdy dostaje na wyjściu odpowiedni stan wtedy załącza dsp/syrenę?

Ps. nie interesuje mnie sam moment sekwencji tonów/sygnałów podczas wybierania tylko o sam moment gdy "numer" motoroli zostanie już wybrany.
    sp5wcx
    Level 33  
    Ale GM-350 można powiedzieć że nie ma żadnego selektywnego wywołania. GM-950 to juz co innego, ma kilka podstawowych standardów.
    Tak więc w tym układzie radio to tylko odbiornik i nadajnik radiowy. Dekodowanie sekwencji nie zachodzi w radiu tylko u układzie zewnętrznym. Przynajmniej tak mi się zdaje.
    wojciech_69
    Level 10  
    No dobra to w takim razie co to za sprzęt:
    Link
    GM360?
    I na jakiej zasadzie uruchamia DPS-50?

Popraw link, który jest NIE aktywny.
    [SP5ANJ]
    wojciech_69
    Level 10  
    http://zapodaj.net/a7814d637f33b.jpg.html

http://zapodaj.net/3240756228910.jpg.html

na drugim zdjęciu jest już inna motorolka ale również działająca z DSP-50.

Dlatego ponawiam pytanie - ponieważ wychodzi na to że nie o typ motoroli tu chodzi - dotyczące złącza ACCESSORY i tego w jaki sposób centrala DSP odczytuje "sygnał" i jaki może on być (np. typ wyjścia z motoroli otwarty kolektor) że w wyniku jego wystąpienia uruchamiana jest syrena ? Na jakiej zasadzie to działa, czy jest to zmiana stanu z niskiego na wysoki czy o co chodzi?

Bardzo proszę o respektowanie pewnych zasad na tym Forum i koniecznie przeczytać linki podwieszone w działach na czerwono i na niebiesko. :!:
    Popraw zdjęcia zgodnie z zaleceniem na tym Forum : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html .

[SP5ANJ]
    lukashb
    Level 39  
    Ale to nie Motorola decyduje czy syrena ma uruchomić się czy nie. to DSP50 podłączony do Motoroli o tym decyduje po odebraniu sygnałów STQC i tyle. Motorola robi tu za swoisty "drut" i tyle. Centrum nada sygnał, radio to przeniesie, DSP to zdekoduje sobie i ustawi stycznik w pozycji włączono, czy jak to tam oni sterują. Może triak itp. Nieistotne w każdym razie. Powiedz co Ci potrzebne do czego zmierzasz itp. Bo na razie się gubisz. DSP jest podpięte tak jak sam przedstawiłeś i nic więcej nie wymaga. Resztę załatwia jego procesor sterujący.
    2 - Wejście m.cz. NAD (zielony) - tu DSP50 wysyła STQC do potwierdzeń itp.
    3 - Włączenie nadawania PTT - tu wiadomo, podcas wysyłania musi być stan niski na PTT.
    7 - MASA - tu wiadomo.
    11 - Wejście m.cz. ODB (biały) - tu DSP50 analizuje sygnał audio i poszukuje w widmie określonej sekwencji. Gdy znajdzie, syrena startuje.
    wojciech_69
    Level 10  
    Chcę pod motorolę podłączyć mikrokontroler który po odczytaniu sygnału (tak jak to robi DSP) wykona określone działanie i zastanawiam się jak to działa i jak się do tego zabrać.?

Ps. Jak w ogóle zapisać taką zależność w programie na mikrokontrolerze jeśli np znam kod 4-cyfrowy wywołania selektywnego danej motoroli.?
  • Helpful post
    hosiek
    Level 13  
    Na forum Radioskaner masz wątek o dekodowaniu STQC "OSP. Select V i STQC. Dekodowanie"
    sp5wcx
    Level 33  
    wojciech_69 wrote:

Ps. Jak w ogóle zapisać taką zależność w programie na mikrokontrolerze jeśli np znam kod 4-cyfrowy wywołania selektywnego danej motoroli.?

Co się Kolega tak uparł na ten kod selektywnego wywołania danej Motoroli? Od wczoraj piszemy że radio z tym nie ma nic wspólnego (identyczne systemy pracują gdzie zamiast Motoroli jakieś chińskio-koreańskie ręczne badziewia są powstawiane), a Kolega nadal swoje.
    wojciech_69
    Level 10  
    Wszystkie wątpliwości zostały rozwiane po zapoznaniu się z tematem który podsunął mi hosiek na forum radioskaner.