Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVT 1613- regulator obrotów wentylatora. Nie pracuje z wentylatorem.

Dzidek_18 05 Maj 2014 22:02 1719 4
  • #1 05 Maj 2014 22:02
    Dzidek_18
    Poziom 9  

    Witam!
    Przeczytałem wszystkie wątki związane z tym układem ale nie znalazłem rozwiązania.
    Sprawdziłem polaryzację wszystkich elementów i ich rozmieszczenie.
    Układ teoretycznie pracuje poprawnie. Po podłączeniu żarówki ładnie ściemnia i można za pomocą P1 ustawić początkowy moment świecenia.
    Problem jest po podłączeniu wentylatora kanałowego. Wentylator Vents 125 VKO
    Silnik w ogóle nie rusza nawet po ręcznym ruszeniu łopatek. Słychać lekkie buczenie i nic się nie dzieje nawet po kręceniu P1 i P2.
    Wentylator bez problemu pracuje na 230V. W środku nic nie ma oprócz zabezpieczenia termicznego na początku uzwojenia. Niestety nie ma możliwości żeby go pominąć ale wątpię czy to jest przyczyną.
    Na youtube jest test tego wentylatora z jakimś fabrycznym regulatorem więc nie jest to wina samego wentylatora.
    Bardzo proszę o jakieś sugestie i podpowiedzi co może być nie tak z tym regulatorem.

    0 4
  • #2 12 Maj 2014 16:52
    Dzidek_18
    Poziom 9  

    Do silnika podłączyłem równolegle żarówkę 42W i silnik zaczął się obracać. Jednak nawet na ustawieniu max nie działał na pełnych obrotach. Ale regulacja obrotów była;)
    Może trzeba wstawić jakiś kondensator równolegle do silnika?
    Macie pomysły?

    0
  • #3 28 Lut 2015 11:10
    Antares64
    Poziom 11  

    Nie będę zakładał nowego tematu, tylko podepnę się tutaj, bo też mam problem podobnej natury do rozwiązania.
    A konkretnie to muszę zredukować obroty wentylatora łazienkowego (Pn = 16W).
    Przetrząsnąłem kilka forów i jedyne co się dowiedziałem, to tyle, że AVT1613 ma problem z ruszeniem silniczka o małej mocy. Post Dzidka zdaje się to również potwierdzać.
    Układu jeszcze nie robiłem, bo nie jestem do końca pewien czy jest sens, skoro istnieje duże prawdopodobieństwo, że i tak nie zadziała tak jak bym sobie życzył.
    Gdzieś znalazłem krótką wzmiankę, że wystarczy dołożyć na wyjściu obwodzik RC, ale jak to się wówczas zachowuje i na ile jest skuteczne, ciężko powiedzieć.
    Czy ktoś ma może gotowe i sprawdzone rozwiązanie podobnego problemu ?

    Miałem już zamiar nawet kupić "firmowe" regulatory, ale okazuje się, że one też działają najczęściej przy obciążeniu od 50W w górę... :/

    0
  • #4 28 Lut 2015 12:01
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany

    Prosze poeksperymentować z doborem kondensatorów na wejściu SENSE to blok soft startu, oraz PHC1. Dużo daje zmiana rezystorów w obrębie potencjometru wejście PHC2. Bardzo ważny jest dobór dławika do mocy obciążenia. Proszę sobie przejrzeć notę aplikacyjną układu scalonego.

    0
  • #5 07 Mar 2015 23:09
    Dzidek_18
    Poziom 9  

    Witam!
    Problem udało się rozwiązać dzięki pomocy fachowców z innego forum:)
    Wystarczyło na wyjściu dać układ gaszący RC R-4k7 2W C= 10nF/400V najlepiej foliowy.
    Cały układ działa prawidłowo od ponad pół roku. Minusem jest to że co prawda obroty zwalniają ale na niskich obrotach silnik buczy co jest raczej nieuniknione.
    Powodzenia:)

    0