Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FIAT PUNTO 1,7TD - Brak hamulców po uruchomieniu silnika

pzdanowski1984 06 Maj 2014 13:06 1314 8
  • #1 06 Maj 2014 13:06
    pzdanowski1984
    Poziom 11  

    Witam mam problem dotyczący hamulców ,otóż jak rano odpale silnik rusze pewien odcinek drogi 50m i chce zahamować otóż niema hamólców ,musze odczekać z 30 s i dopiero hamulce są ok jaka może być przyczyna tego zachowania? sprawdzone zostało przewód doprowadzający do serwa jest sprawny,opaski zaciśnięte ok, rozkręciłem pompe vacum trzy łopatki są całe i chodzą w rowkach prawidłowo,niema w nim żadnych rys wielkich itp ,zawór kierunkowy ten przy pompie ,jako króciec też sprawdzałem i jest drożny tylko w strone pompy czyli jest ok .Za wszystkie porady będe wdzięczny.Czy niesprawne serwo? może robić takie cudo?,czy niewydajność pompy też może być przyczyną że niema odpowiedniej siły aby przebić tego zaworu kierunkowego?,albo sam zawór ciężko chodzi w sobie tak jakby się zacinał w swej pracy(skoku otwarcia)?

    0 8
  • #2 06 Maj 2014 13:20
    siewcu
    Poziom 33  

    Sprawdzałeś jakie jest podciśnienie w układzie?

    0
  • #3 06 Maj 2014 22:54
    pzdanowski1984
    Poziom 11  

    siewcu napisał:
    Sprawdzałeś jakie jest podciśnienie w układzie?
    Niesprawdzałem bo niemam jak i czym to sprawdzić .Wydaje mi się że podciśnienie jest wporządku bo jakby wogóle niemiał podciśnienia to hamulcy bym niemiał wogóle po tych 30 s a są bardzo dobre po tym własnie czasie ale to tylko moje zdanie .Co pan myśli o tym zaworku co napisałem ?

    0
  • #4 07 Maj 2014 01:33
    Pawel wawa
    Moderator Samochody

    Co dzieje się z hamulcami przed uruchomieniem silnika? Nie szukajcie usterki we wspomaganiu, pedał nawet bez wspomagania bardzo mocno naciśnięty nie ma prawa wpaść do podłogi a hamulce mają hamować.

    0
  • #5 07 Maj 2014 12:07
    pzdanowski1984
    Poziom 11  

    Pawel wawa napisał:
    Co dzieje się z hamulcami przed uruchomieniem silnika? Nie szukajcie usterki we wspomaganiu, pedał nawet bez wspomagania bardzo mocno naciśnięty nie ma prawa wpaść do podłogi a hamulce mają hamować.
    Przed uruchomieniem pedał jest twardy lekko coś tam zahamuje tyle co nic ,hamulce są odpowietrzone nigdzie niecieknie płyn.

    0
  • #6 07 Maj 2014 12:12
    Pawel wawa
    Moderator Samochody

    To moim zdaniem pompa przepuszcza. Dostanie wspomaganie i siła powoduje przepuszczenie pompy. Do wymiany, kosztuje grosze.

    0
  • #7 07 Maj 2014 12:22
    pzdanowski1984
    Poziom 11  

    Pawel wawa napisał:
    To moim zdaniem pompa przepuszcza. Dostanie wspomaganie i siła powoduje przepuszczenie pompy. Do wymiany, kosztuje grosze.
    Czyli pompa podciśnieniowa(vacum)do wymiany tak?

    0
  • #8 07 Maj 2014 12:25
    Pawel wawa
    Moderator Samochody

    Nie! Hamulcowa.

    0
  • #9 07 Maj 2014 13:08
    pzdanowski1984
    Poziom 11  

    Aha czyli rozumiem że brak hamulców przez te około 30sekund !a potem wszystko jest ok winna jest pompa hamulcowa !ok wezme się za to i napisze jaki był rezultat dzięki za rade.

    Dodano po 25 [minuty]:

    Zapomniałem dodać że jak już hamulce są ok i jade,puzniej wyłącze silnik ,za godzine chce jechać to hamulce odrazu są sprawne tak jakby wszystko było wporzadku ,problem nasila się tylko jak rano 1- wszy raz odpalam auto.

    0