Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sieci WiFi, Sieć znacznie zwolniła

marianax500 06 Maj 2014 14:33 1089 4
  • #1 06 Maj 2014 14:33
    marianax500
    Poziom 2  

    Witam!
    Posiadam internet mobilny z Orange Freedom.
    Do łączenia się z tą siecią wykorzystuję router WiFi Huawei e5331.
    Przez ponad rok wszystko było dobrze. Router był podłączony do komputera stacjonarnego z Windows 7, a drugi komputer również z Windows 7, łączył się przez telefon, wykorzystując Tethering przez USB.
    Jakieś 2 tygodnie temu zaczęły się problemy, na komputerze połączonym przez WiFi internet zwolnił diametralnie. Z prędkości około 15Mb/s, zrobiło się niecałe 0,30Mb/s. Testowałem to również na laptopie z WiFi, a także na telefonie i było podobnie, nawet jeżeli router był tuż przy urządzeniach. Jeżeli podłączę router bezpośrednio to internet śmiga. Zmieniałem kanały na jakich działa WiFi, w sumie sprawdzałem każdy, ale efektów nie zauważyłem. Przywracałem ustawienia fabryczne routera, co również nie przyniosło efektów.
    Podobnego problemu nie mogłem nigdzie w Google odszukać, więc jeśli znajdzie się ktoś kto może mi pomóc, to będę wdzięczny.

  • #2 06 Maj 2014 16:24
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Instalacja inSSIDer-a i zrobienie pomiarów. Interesuje nas zakładka NETWORKS z tego programu. Sprawdzałeś komputer pod kątem malware? Kablowo też problem występuje?

  • #3 06 Maj 2014 17:40
    marianax500
    Poziom 2  

    Więc tak, sprawdziłem ten program i z tego co zauważyłem to problemów nie ma,
    -sygnał na poziomie -70dBm,
    -jest inna sieć, ale o tym już wiedziałem, moja sieć ma kanał 8, a ta druga 11, ale jak już wcześniej pisałem sprawdziłem wszystkie kanały, bo też myślałem, że to od tego
    Z siecią kablowo nie ma problemu, bo drugi komputer w domu w ten sposób korzysta z routera, tylko ja na tym mam problem. Dodam jeszcze, że komputer czysty jak łza...

    Dodano po 22 [minuty]:

    Może istotną informacją będzie to, że gdy łączę się przez sieć WiFi, to wysyłanie jest większe od pobierania, niby nie są to duże prędkości, ale jednak.
    WiFi D 19KB/s U 40KB/s
    Kabel D 1.4MB/s U 160KB/s
    Ale jak wiadomo są duże wahania, taki pomiar miałem 5 min temu.
    Do testowania WiFi wykorzystałem telefon, adapter WiFi pod USB, a także laptopa.
    Zawsze jest ten sam efekt, niezależnie od zasięgu sieci WiFi.

    Dodano po 32 [minuty]:

    Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, a mianowicie ping między moim komputerem, a routerem WiFi. Wynik jest dość dziwny...

    C:\Users>ping 192.168.1.1

    Badanie 192.168.1.1 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=166ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=30ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64

    Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
    (0% straty),
    Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 1 ms, Maksimum = 166 ms, Czas średni = 50 ms

    C:\Users>ping 192.168.1.1

    Badanie 192.168.1.1 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=237ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=57ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=71ms TTL=64

    Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
    (0% straty),
    Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 1 ms, Maksimum = 237 ms, Czas średni = 91 ms

  • #4 12 Maj 2014 15:36
    Szpanbix
    Poziom 14  

    Daj jeszcze pingi z innego komputera. Może ktoś w okolicy odpalił router na tym samym kanale lub na bliskich kanałach (2 kanały w górę i 2 dół)

  • #5 12 Maj 2014 22:44
    marianax500
    Poziom 2  

    Sądzę, że zawarłem wystarczająco dużo informacji, w tym również to, że sprawdzałem wszystkie kanały. Pisałem również, że testowałem nie jedno urządzenie i okazało się, że w każdym jest tak samo, połączenie z internetem poprzez WiFi daje fatalne rezultaty. Możliwe, że zepsuł mi się router i nie działa na nim WiFi tak jak powinno. Postaram się połączyć komputery w sieci LAN, tak by każdy miał połączenie z internetem poprzez kabel.
    Dziękuję, że ktoś próbował chociaż pomóc. Temat uważam za zamknięty.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo