Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana systemu spłukiwania wody w Wc

legenyes 06 May 2014 14:54 2085 9
    legenyes
    Level 10  
    Chciałbym zmienić system sposób spłukiwania wody w Wc. Do tej pory miałem auto mat cieśnieniowy starego typu, nie sprawdza sie ona ona wogóle, a ja mam już powoli dość używania szaflika z wodą jako środka zastępczego. Chciałbym zamontować dolnopłuk. W sumie wydaje sie prosta sprawa jednak automat ciśnieniowy mam na gwincie 3/4" a większość dolnopłuków ma rozmiar przyłączy 1/2". jako przejściówke myślalem żeby użyć zaworu kątowego 3/4 na 1/2. czy takie rozwiązanie jest dobrym rozwiązaniem? Rure od sieci wodociągowej mam umieszczoną w ścianie na wysokości około metra, bezpośrednio nad sedesem.
    karolark
    Level 42  
    No właśnie redukcje z 3/4 na 1/2 cala :-) w każdej castoramie i pokrewnych tego pełno.
    legenyes
    Level 10  
    a czy są jakies standardy rozprowadzeni? rur wodnych w łazience w budownictwie z 1969 roku. boje sie żebym czasem nie przewiercił rur wodnych. czy wiercenie tych dziur jest bezpieczne
    jerry1960
    Level 36  
    Kup lub wypożycz lokalizator przewodów.
    ToJestNick
    Level 31  
    Lokalizator przewodów wykryje przewody elektryczne, ale wodnych raczej nie...
    Michelson
    Level 25  
    Odnośnie poszukania tych rur stalowych, jak masz magnes neodymowy ,to tak do 5-6 cm głębokości rurę zlokalizujesz.
    vodiczka
    Level 43  
    Michelson wrote:
    jak masz magnes neodymowy ,to tak do 5-6 cm głębokości rurę zlokalizujesz

Dobry pomysł, dla sprawdzenia uwiązałem mały magnes ferrytowy - Φ10 na nitce i pięknie zlokalizował przebieg rury po płytkami w łazience.
    zimny8
    Level 33  
    Wszelkie instalacje z pewną niewielką niedokładnością można namierzyć intuicyjnie, jeśli tylko wiesz gdzie są piony i "punkty". Jeśli boisz się wiercić w ścianach kup kompakcik :).
    krzysiozak
    Level 39  
    Profesjonalny Wykrywacz Metali LCD i m.in. Rozróżnianiem Metali i Wskaźnikiem Głębokości. Zasięg wykrywania wgłąb do ok. 2 metrów. Nie trzeba kupować, można wypożyczyć. Gorzej gdy rury są z plastiku.
    Powodzenia.