Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres do kawy Saeco Stratos - Napis na LCD "ODPOWIETRZANIE"

dysk1 06 May 2014 16:23 3486 4
  • #1
    dysk1
    Level 18  
    Witam wszystkich bardzo serdeczni.

    Wpadł mi w ręce ekspres do kawy marki Saeco Stratos.
    Po jego załączeniu niestety jest napis na LCD "ODPOWIETRZANIE" z instrukcji obsługi wynika, że jest to uszkodzona pompa. Więc rozebrałem ekspres i wyciągnąłem pompę, podłączam na sztywno i pracuje. Po menu mogę chodzić, gdy przekręcam pokrętło gorącej wody to LCD mnie o tym informuje ale nic się nie dzieje, żadne czyszczenie też nie działa.

    Proszę o jakieś sugestię jak ożywić ten ekspres.
  • #2
    cafedomino
    Level 20  
    Bardzo dobre ekspresy, jedyna wada to to że mają bojler który podejrzewam jest tak zawalony kamieniem że pompa (piszesz że podaje wode) nie jest w stanie przepchnąć wody przez kamień. Ale warto go reanimować bojler do rozkręcenia uszczelke kupisz na Allegro i do roboty. Powodzenia.
  • #3
    dysk1
    Level 18  
    cafedomino wrote:
    Bardzo dobre ekspresy, jedyna wada to to że mają bojler który podejrzewam jest tak zawalony kamieniem że pompa (piszesz że podaje wode) nie jest w stanie przepchnąć wody przez kamień. Ale warto go reanimować bojler do rozkręcenia uszczelke kupisz na Allegro i do roboty. Powodzenia.


    Dziękuje bardzo za odpowiedź.
    Pompę załączyłem jak nie była w obwodzie, tylko wyciągnięta na stole. Możesz mi powiedzieć skąd procesor wie że pompa jest uszkodzona? To trochę wygląda jak by procesor nie dawał sygnału do załączenia pompy.
  • #4
    cafedomino
    Level 20  
    Jeśli chcesz mieć pewność że pompa pracuje prawidłowo podłącz ją w ekspresie tak jak powinna być założona następnie odepnij przewód od pompy (na dole) ten który płynie woda z pompy do bojlera i włącz ekspres. Przekręć pokrętło wody z prawej strony pompa powinna zadziałać.
  • #5
    dysk1
    Level 18  
    Niestety pojawia się tylko napis "Gorąca woda" ale pompa nie załącza się. Plus oczywiście na dole cały czas widnieje "ODPOWIETRZANIE"

    Zmierzyłem napięcie na odpiętych pinach pompy i wskazuje 230V, jednak po podpięciu konektorków do pompy napięcie spada do 120V.

    Edit 08.05.2014

    Dzisiaj rozkręciłem całą pompę, wyczyściłem i poskładałem, jedna rurka do wody 230V z sieci i pompa ładnie działa. Podłączam pod ekspres dalej to samo i napięcie spada do 120V.

    Edit 09.05.2014

    Ekspres zaczął działać, zacząłem dmuchać w przepływomierz i "ODPOWIETRZANIE" zniknęło (to tak dla potomnych), wszystko wróciło do normy.
    Niestety jest też zła wiadomość, jak grzebałem w elektronice to przypadkowo zrobiłem zwarcie na płycie głównej upalił się stabilizator dioda zenera, EEPROM i CPU:( Więc niestety jestem zmuszony sprzedać ekspres na części.

    Temat do zamknięcia.