Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buderus GB072 14 KW - spalanie Buderus GB072

damzawa 06 May 2014 21:19 8721 4
    damzawa
    Level 9  
    Witam,
    Uruchomiłem piec Buderus GB072 14KW i rozpocząłem wygrzewanie podłogówki.
    I w związku z tym mam pytanie przez pierwsze dni piec spalił około 11m3 gazu na dobę uważam że to dużo. Co według Was mogłem źle ustawić ? Czy te piece tak mają ( może podczas wygrzewania tak ma być bo widzę że piec cały czas grzeje )
    W ustawieniach pieca widziałem że jak na piecu był temp 25 * to piec działał z 42% mocy , zaś przy temp 30 * piec działał z mocą 51 %. Czy to nie za dużo, mam około 120 m2 podłogówki.

Damian
    piotr_boncza
    Level 29  
    Norma. W nowej podlodze jest sporo wody. Jej odparowanie wymaga sporych ilosci ciepla.
    damzawa
    Level 9  
    Piotr piszesz norma , a co z tymi mocami, wydaje mi się że piec przy tak niskiej temp nie powinien chodzić na tak wysokiej modulacji, jeżeli się mylę to mnie popraw.

damian
    piotr_boncza
    Level 29  
    Istotne jest zapotrzebowanie na moc w celu utrzymania zadanej temperatury. Ponieważ odparowujesz sporo wody z wylewki, mocy też dużo potrzeba. Zużycie energii na ogrzewanie spada zdecydowanie dopiero w trzecim, czwartym roku użytkowania budynku. Oczywiście piszę o klasycznych konstrukcjach, a nie domach szkieletowych itp.
    rorek1
    Level 10  
    A buderus nie ma swojego serwisu przypadkiem? Jeśli ma się jakieś wątpliwości co do działania sprzętu to chyba najlepiej się do nich zgłosić.