Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ONKYO TX-8211 - Małe problemy z obsługą amplitunera: RF MODE i przycisk GROUP.

dieludolfs 07 May 2014 00:29 2415 2
    dieludolfs
    Level 11  
    Witam, od dziś jestem posiadaczem amplitunera ONKYO TX-8211 i powoli "rozgryzam" jego wszystkie funkcje. Niestety nie dostałem do niego żadnej instrukcji, a w internecie są tylko skany w języku angielskim (który słabo ogarniam), dlatego wszystkie opcje testuję niezawodną metodą prób i błędów.

Przechodząc do sedna sprawy, amplituner posiada pamięć na 30 stacji, a ja mam dostęp tylko do 10-ciu. Przypuszczam, że reszta jest "wrzucona" w grupę w B i C, ale też za bardzo nie wiem jak to przełączyć. Przy klawiszach od pamięci stacji jest przycisk GROUP, który powinien służyć do zmiany tejże funkcji, u mnie natomiast po użyciu tego przycisku w trybie FM nic się nie dzieje, w innych trybach (CD, PHONO, AM, TAPE) automatycznie przerzuca na FM. Na wyświetlaczu wyświetlana jest cały czas GRUPA A, jedynie w trybie AM wyświetla grupę C i również nie da jej się zmienić. Czy byłby w stanie mi ktoś podpowiedzieć jak to wszystko obsłużyć?

ONKYO TX-8211 - Małe problemy z obsługą amplitunera: RF MODE i przycisk GROUP. ONKYO TX-8211 - Małe problemy z obsługą amplitunera: RF MODE i przycisk GROUP.

Kolejne moje pytanie tyczy się funkcji APR a dokładniej RF MODE. Co to jest i do czego do służy? Cały czas wyświetla się "DX" i nie można przełączyć LOCAL. Czy to zmienia się automatycznie?

PS. Do amplitunera nie dostałem pilota, jeżeli ma to jakieś znaczenie.

Pozdrawiam, Radek.

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

Pierwszy problem już rozwiązałem samemu - wystarczy najpierw nacisnąć przycisk "MEMORY", a następnie "GROUP" aby aktywować kolejną (pustą wtedy jeszcze) grupę, w której będzie można zapisywać nowe stacje.

Co do drugiego to domyślam się, że to jest tylko informator czy stacja którą teraz odbieramy jest lokalna (bardzo silny sygnał), czy łapana z dalszych miejscowości (słabszy sygnał)? Mam rację, czy może jednak się mylę?
  • Helpful post
    Polon_us
    Level 42  
    Z tego co doczytałem się w instrukcji tego wzmacniacza:

ARP - Automatic Precision Reception - Automatyczne precyzyjne dostrojenie - działa tylko na zakresie UKF. System ten (ARP) automatycznie dostraja czułość odbiornika w zależności pod poziomu odbieranego sygnału.
    Wskazanie DX oznacza, że sygnał nie jest odbierany na optymalnym poziomie. Jeżeli sygnał stacji jest na właściwym poziomie sygnału, to system ARP automatycznie przełączy wskazanie na LOCAL.

Z tego można wysnuć wniosek, że kolega potrzebuje lepszą antenę UKF.

Załączam fragment instrukcji tego wzmacniacza z opisem APR z którego korzystałem.

dieludolfs
    Level 11  
    Polon_us dzięki. Faktycznie, amplituner uruchomiłem tylko w celach testowych, bez zewnętrznej anteny i obiór stacji radiowych nie był dobrej jakości.