Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

brak sygnału na kilku kanałach.

djlukas 07 Maj 2014 04:19 2181 18
  • #1 07 Maj 2014 04:19
    djlukas
    Poziom 27  

    Witam.
    Multiswitch terra. 3 dekodery hd polsatu w tym jeden dwugłowicowy z nagrywarką. Na nim wszystko ok. Na pozostałych brak sygnału na kilku kanałach.

    0 18
  • #2 07 Maj 2014 10:24
    ducia
    Poziom 22  

    Skoro jeden działa poprawnie to konwerter jest ok. Przekładałeś dekodery miejscami?? Spróbuj pozamieniać kable przy multiswitchu. Możliwości jest mało: multiswitch, kable, gniazda, wtyki i dekodery.

    0
  • #3 07 Maj 2014 11:10
    studisat
    Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe

    A może chociaż jakie kanały działają a jakie nie?

    Czy masz możliwość sprawdzenie sygnału na dowolnym transponderze satelity?
    Ja bym sprawdził odbiór na każdym z transponderów - zestawienie wyników plus trochę logiki może dużo wyjaśnić.

    A czy wszystkie uprawnienia zeszły do pozostałych tunerów?

    0
  • #4 07 Maj 2014 13:01
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    studisat napisał:
    Ja bym sprawdził odbiór na każdym z transponderów - zestawienie wyników plus trochę logiki może dużo wyjaśnić.

    A co mu dadzą jakieś tam wyniki.
    Zamienic dekodery miejscami do sprawdzenia w miejscu, gdzie sygnał jest ok.
    studisat napisał:
    A czy wszystkie uprawnienia zeszły do pozostałych tunerów?

    A co to ma wspólnego z:
    djlukas napisał:
    brak sygnału na kilku kanałach

    ?.

    0
  • #5 07 Maj 2014 13:22
    djlukas
    Poziom 27  

    No właśnie o to chodzi, że w tym pokoju co wszystko idzie te dwa pozostałe dekodery mają problem. Kanały, które nie działały to polsat tv4 eurosport2, fightklub. Innych niesprawdzałem bo już była godz 22 i wróciłem do domu. dziś znów jadę do kumpla i dalej będę szukał przyczyny.

    0
  • #6 07 Maj 2014 14:52
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    djlukas napisał:
    No właśnie o to chodzi, że w tym pokoju co wszystko idzie te dwa pozostałe dekodery mają problem

    No to wskazuje, że coś jest z tamtymi dekoderami, i instalacja jest ok.
    Możesz te uszkodzone dekodery zresetować do fabrycznych ustawień, zainstalować je ponownie i zobaczyć, czy to coś pomoże, jeśli nie, to dekodery do wymiany.

    0
  • #7 07 Maj 2014 16:41
    ducia
    Poziom 22  

    Dokładnie jak kolega wyżej, przeskanuj na nowo niebo i aktualizacja oprogramowania jeśli jest dostępna.

    0
  • #8 07 Maj 2014 17:14
    djlukas
    Poziom 27  

    To już wczoraj robiłem i nic nie pomogło. Dziś też tam byłem. Okazało się że dziś niema większej ilości programów. Zauważyłem, że te oba dekodery co nie działają mają takie samo menu chociaż są różne. W menu 'ustawienia anteny siła i jakość prawie max a jak sprawdzam konkretne częstotliwości to zero. Może oprogramowanie w nich ma problem z multiswitchem? Dziś jeszcze podpiąłem zwykły dekoder sd polsatu i także w każdym pokoju działa.

    0
  • #9 07 Maj 2014 17:21
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    djlukas napisał:
    Może oprogramowanie w nich ma problem z multiswitchem?

    To nie oprogramowanie ma problemy, tylko dekodery "zdechły" (co mnie wcale nie dziwi, skoro to sprzęt za 10$ w produkcji).
    djlukas napisał:
    Dziś jeszcze podpiąłem zwykły dekoder sd polsatu i także w każdym pokoju działa.

    Czyli tak jak już pisałem, instalacja jest ok, problem z dekoderami - do wymiany w salonie CP.

    0
  • #10 07 Maj 2014 17:43
    djlukas
    Poziom 27  

    Nie sprawdzałem bo nie chciało mi się wymieniać konwertera, ale kolega mówił że na zwykłym konwerterze chodziły w poprzednim mieszkaniu kilka dni wcześniej. Może masz rację, że padły. Też kazałem mu je wymienić, zobaczymy co będzie.

    0
  • #11 07 Maj 2014 18:01
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    djlukas napisał:
    Nie sprawdzałem bo nie chciało mi się wymieniać konwertera

    Hmm, a jesteś pewien, że kable od konwertera do switcha są prawidłowo umiejscowione?.
    Może też być coś z gniazdkami (choć nic o nich nie piszesz)...

    0
  • #12 07 Maj 2014 18:06
    ducia
    Poziom 22  

    KOCUREK1970 napisał:
    Hmm, a jesteś pewien, że kable od konwertera do switcha są prawidłowo umiejscowione?.
    Może też być coś z gniazdkami (choć nic o nich nie piszesz)...
    b kolega już sprawdził na innym sprzęcie
    djlukas napisał:
    Dziś jeszcze podpiąłem zwykły dekoder sd polsatu i także w każdym pokoju działa.
    i niby działa to dekodery do wymiany.

    0
  • #13 07 Maj 2014 18:56
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    ducia napisał:
    kolega już sprawdził na innym sprzęcie

    Wiem, ale niczego nigdy wykluczyć nie można.
    ducia napisał:
    i niby działa to dekodery do wymiany.

    Dokładnie.

    0
  • #14 08 Maj 2014 18:10
    studisat
    Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe

    KOCUREK1970 napisał:
    transponderów - zestawienie wyników plus trochę logiki może dużo wyjaśnić.

    A co mu dadzą jakieś tam wyniki.
    [/quote]
    Np. to że konwerter nie ma wybieranej polaryzacji lub pasma. Czasem niektóre z urządzeń sat nie potrafią się prawidłowo dogadać z konkretnym tunerem.
    Kilka kanałów nie działa na ile kanałów - bo może nawet nie zauważyć że nie działa mu np. jeden z podzakresów albo jedna z polaryzacji.

    Objaw na niektórych transponderach ale taki że dotyczy to tej samej częstotliwości odbieranej przez tuner wskazuje dość konkretnie na miejsce problemu. Gdy tylko konkretnego transpondera (grupy obok siebie transponderów) oznacza tez dwie możliwości.
    Itd...

    Jakaś systematyczność jest wskazana. Owszem na początek najprostsze, zamiana tunerów (z głową oczywiście), sprawdzenie osprzętu antenowego (pomijanie, zmiana wyjść..., próba podłączenia innym kablem itd - tez oczywiście myślenie aby eliminować jednoznacznie możliwie miejsca wystąpienia awarii).
    Chaos, mało danych, nieprecyzyjny opis objawu plus chaotyczne przypadkowe porady nie przybliżą rozwiązania ani na krok.

    KOCUREK1970 napisał:

    studisat napisał:
    A czy wszystkie uprawnienia zeszły do pozostałych tunerów?

    A co to ma wspólnego z:
    djlukas napisał:
    brak sygnału na kilku kanałach

    ?.


    Bo o dziwo dość często ludzie mylą brak uprawnień z brakiem sygnału.
    Tak samo jak oczywisty fakt posiadania zaktualizowanej listy kanałów.
    Wszystkie kanały tego samego transpondera nie będą odbierane, ale jak niektóre tak a jakieś nie z tego samego transpondera to jednoznacznie albo typ serwisu, albo system dostępu warunkowego.

    Jeszcze jedno - może mieć tuner DVB-S, a listę z kanałami z transponderów DVB-S2. to tak na marginesie.

    Moderowany przez telesat1:

    Regulamin p. 3.1.11, 3.1.14

    0
  • #15 08 Maj 2014 19:22
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    studisat napisał:
    konwerter nie ma wybieranej polaryzacji lub pasma. Czasem niektóre z urządzeń sat nie potrafią się prawidłowo dogadać z konkretnym tunerem

    Ale tutaj jest multischwitch, i to on steruje pracą konwertera,
    poza tym wszystkie dekodery CP są montowane w tej samej fabryce, z tych samych komponentów, więc można przyjąć, że w 90% działają wszystkie tak samo.
    studisat napisał:
    Jakaś systematyczność jest wskazana. Owszem na początek najprostsze, zamiana tunerów (z głową oczywiście), sprawdzenie osprzętu antenowego (pomijanie, zmiana wyjść..., próba podłączenia innym kablem itd - tez oczywiście myślenie aby eliminować jednoznacznie możliwie miejsca wystąpienia awarii).
    Chaos, mało danych, nieprecyzyjny opis objawu plus chaotyczne przypadkowe porady nie przybliżą rozwiązania ani na krok.

    Najprostsze pomysły, porady są najlepsze, zwłaszcza, że można to zrobić samemu (o czym autor wpisu pisze), do tego fakultet nie jest potrzebny.
    studisat napisał:
    Bo o dziwo dość często ludzie mylą brak uprawnień z brakiem sygnału.

    No jakoś u tego usera tego nie widzę.
    studisat napisał:
    Tak samo jak oczywisty fakt posiadania zaktualizowanej listy kanałów.

    Przecież jest info, że tunery były resetowane, to jakim cudem mogą mieć nieaktualną listę kanałów?.
    studisat napisał:
    Wszystkie kanały tego samego transpondera nie będą odbierane, ale jak niektóre tak a jakieś nie z tego samego transpondera to jednoznacznie albo typ serwisu, albo system dostępu warunkowego.

    To wtedy masz 3 warianty:
    zakodowany sygnał - brak uprawnień,
    obraz jest - więc wiadomo, że wszystko ok,
    brak sygnału - to problem ze sprzętem (instalacja, dekoder....).
    studisat napisał:
    Jeszcze jedno - może mieć tuner DVB-S, a listę z kanałami z transponderów DVB-S2. to tak na marginesie.

    A to jakim cudem, skoro obecnie wszystkie dekodery CP są HD, a tym bardziej:
    djlukas napisał:
    3 dekodery hd polsatu

    Widzę, że kolega lubi teoretyczne rozważania, można i tak.

    0
  • #16 08 Maj 2014 21:22
    djlukas
    Poziom 27  

    Kolego studisat napisałem tego posta, ponieważ na kilkadziesiąt instalacji pierwszy raz mam taki przypadek. Może ktoś kto więcej ode mnie wie spotkał się z takim problemem.

    0
  • #17 09 Maj 2014 17:55
    studisat
    Specjalista - lampowe odbiorniki radiowe

    KOCUREK1970 napisał:

    poza tym wszystkie dekodery CP są montowane w tej samej fabryce, z tych samych komponentów, więc można przyjąć, że w 90% działają wszystkie tak samo.

    Może i pochodzą od tego samego formalnie dostawcy ale często montuje się do nich to co aktualnie zakupiono. Ponadto rozrzut parametrów ma tez swoje tutaj do powiedzenia.

    Cytat:

    No jakoś u tego usera tego nie widzę.

    Czasem można czegoś wręcz oczywistego nie zauważać.

    Cytat:

    Przecież jest info, że tunery były resetowane, to jakim cudem mogą mieć nieaktualną listę kanałów?.

    Wystarczy ze podczas startu nie pobierze i skorzysta z wcześniejszej kopii zainstalowanej listy kanałów.

    Cytat:

    zakodowany sygnał - brak uprawnień,

    Lub bałagan w settingu, problem z modułęm CAM itd...

    Cytat:

    obraz jest - więc wiadomo, że wszystko ok,

    Tak OK bo jest odbiór

    Cytat:

    brak sygnału - to problem ze sprzętem (instalacja, dekoder....).

    Jak również kanał na liście który nie jest aktywny. Dostaniesz równie prawdopodobnie info że brak sygnału mimo iż jest odbiór z transpondera. Ba może być kanał na liście który przypisany jest do transpondera, który ma już inne parametry - tez brak sygnału. W jednymi w drugim przypadku wszystko z anteną, OK.

    Cytat:

    A to jakim cudem, skoro obecnie wszystkie dekodery CP są HD, a tym bardziej:

    Przyczyna ogółna niezależna od typu tunera.

    Cytat:

    Widzę, że kolega lubi teoretyczne rozważania, można i tak.

    tylko jakoś te praktyczne wg was nie doprowadziły do rozwiązania problemu.

    Dodano po 20 [minuty]:

    djlukas napisał:
    Kolego studisat napisałem tego posta, ponieważ na kilkadziesiąt instalacji pierwszy raz mam taki przypadek. Może ktoś kto więcej ode mnie wie spotkał się z takim problemem.


    Miałeś szczęście po prostu. Ja miałem dwa tak upierdliwe przypadki a nie nie jestem zawodowym instalatorem.

    Pierwszy był wredny, antena kabel A, beczka kabel B tuner. Brak odbioru niektórych kanałów z oferty. Winnym była długość kabla A, beczka plus jakość głowicy, konwertera zadecydowała o istnieniu niedopasowania w kablu (źródło odbić). Tuner podpięty kabla A - bez problemowo. Skrócony nieco kabelek A, i dalej ta sama konfiguracja i na końcu nie tykanego kabla B problem z odbiorem niektórych kanałów zniknął. Kable były dobrej jakości - gęsty oplot ekranu itd...

    Drugi przypadek podobny, drogą przegwizdania transponderów wyeliminowany został odcinek konwerter - tuner (osłabienie czułości pojawiłoby się dwukrotnie.... bo dwa odbierane podzakresy). Było kilka podzakresów znacznego osłabienia jakości sygnału, różne podzakresy zależnie od polaryzacji. Winnym był szczyt drzewa w polu widzenia anteny. Rozwiązaniem okazało się obrócenie konwertera o jakieś 30'. Przestawić anteny nie dało rady. Owszem nie było to idealne wyeliminowanie problemu ale dało to efekt uzyskania odbioru wszystkich kanałów z oferty na których użytkownikowi zależało. Kiedy już można było przenieść antenę to ten sam konwerter już ustawiony normalnie w swoim mocowaniu jeśli chodzi o kąt skręcenia. Lokalizacja - 18'E czyli niewielkie "skręcenie" dla HotBirda.

    0
  • #18 09 Maj 2014 18:34
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    studisat napisał:
    tylko jakoś te praktyczne wg was nie doprowadziły do rozwiązania problemu.

    Może poczekamy, aż dostaniemy info od założyciela tematu.
    Co do reszty Twoich wypowiedzi, nie mam czasu, by się na nie rozpisywać w odpowiedziach.

    0
  • #19 11 Cze 2014 22:16
    djlukas
    Poziom 27  

    Witam ponownie. Kolega zadzwonił do biura obsługi wysłali ponownie uprawnienia dekodery pobrały aktualizację i chodzą. Dziwne to trochę dla mnie, że były komunikaty 'brak sygnału z anteny'

    0
  Szukaj w 5mln produktów