Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz operacyjny - brak wzmocnienia

prociomen007 07 May 2014 08:25 3072 15
IGE-XAO
  • #1
    prociomen007
    Level 18  
    Witam, posiadam źródło ( napięciowe ) sygnału audio o amplitudzie około 20 mV. Chciałem sobie to wzmocnić i puścić na głośnik. Zakupiłem do tego celu słynny i pospolity wzmacniacz UM741. Przejrzałem sposób projektowania takowych układów. Wszystko według tego co znalazłem powinno działać w oparciu o schemat:

    Wzmacniacz operacyjny - brak wzmocnienia

    Polutowałem całość według poniższego schematu:


    Wzmacniacz operacyjny - brak wzmocnienia



    Edit

    No i niestety w efekcie na wyjściu otrzymuję nic. W głośniku cisza. Na oscyloskopie widać że jakiś tam sygnał płynie ale mega malutki. Kombinowałem z dzielnikiem rezystorowym -> nic to nie pomaga. Udało mi się zauważyć ( przypadkiem ) że kiedy rezystor R1 odłączę od masy pojawia się jakieś przypadkowe duże wzmocnienie. Steruje sobie ono nawet dobrze głośnikiem. Nie mam jednak żadnej regulacji jego poziomu a i jego działanie jest dla mnie niewytłumaczalne i przeczy wszelkim informacją znalezionym w internecie. Zacząłem sprawę drążyć i takowe wzmocnienie pojawia się kiedy nawet usunę rezystory R1 i R2 ( podłączając wejście '-' do wyjścia ). Teoretycznie wzmacniacz powinien wtedy dążyć do wyrównania napięcie wejście = wyjście. U mnie jednak po takim zabiegu na wyjściu mam dużą amplitudę a na wejściu małą. Kiedy dorzucam dzielnik amplituda okropnie siada. Pytanie dlaczego? Jak zrobić do dobrze aby tymi 20 mV wysterować należycie głośnik ( amplitudą mniej więcej 2 V ).
  • IGE-XAO
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    prociomen007
    Level 18  
    Głośnik to właśnie słuchawki douszne. Wzmacniacz raczej sobie z nimi radzi bo tak jak pisałem wyżej kiedy odłączę masę od dzielnika rezystorowego to ( z niewyjaśnionych przyczyn ) pojawia się duże wzmocnienie i w słuchawkach słychać dźwięk. Próbowałem ten układ symulować w Spice i tam też na wyjściu jest brak wzmocnienia. Dlaczego? Może to zasilanie jest za liche?
  • #4
    cirrostrato
    Level 37  
    Jaka impedancja słuchawek bo tu chyba problem.
  • #5
    User removed account
    Level 1  
  • IGE-XAO
  • #6
    PiotrPitucha
    Level 33  
    Witam
    Układ jest błędny z kilku powodów:
    - 741 nie będzie pracować przy niesymetrycznym zasilaniu i podpięciu w ten sposób oporników sprzężenia
    - 4,5V to za mało do zasilania wzmacniacza 741
    Zmień wzmacniacz na przystosowany do zasilania małym napięciem. (LM358?)
    Opornik 1K daj do masy przez kondensator 100µF.
    Na wejście nieodwracające daj dzielnik z dwu oporników 100K ( zasilanie i masa )
    Do wejścia podepnij sygnał przez kondensator >= 10µF.
    Słuchawki podepnij przez kondensator do wyjścia.
    A najlepiej daj jakiś specjalizowany układ wzmacniacza słuchawkowego :D .
    Piotr
  • #8
    prociomen007
    Level 18  
    Dziękuje za informacje. Stosując się do zaleceń ( nie chcę zmieniać wzmacniacza bo sklep z częściami jest oddalony ) wykombinowałem coś takiego:

    Wzmacniacz operacyjny - brak wzmocnienia


    Czy to zadziała? Oczywiście zamiast rezystora 1 kilo szeregowo rezystor z słuchawkami tak aby wypadkowo było 1 kilo.

    PS. Nie mam pojęcia jaką impedancje mają moje słuchawki douszne ( takie co przy telefonie ). Jak to sprawdzić?
  • #9
    cirrostrato
    Level 37  
    Jeśli słuchawki mają ok. 32ohm (a takie są najczęściej spotykane, wysokoomowe to inna klasa cenowa) i połączysz je z rezystorem 1kohm szeregowo to...sam sobie dopowiedz, za moich czasów na wyjściu dawało się tranzystor do sterowania słuchawek (np. w układzie wtórnika) i wtedy to działało, jest trochę schematów takich układów w sieci do sterowania słuchawek.
  • #10
    trymer01
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie wystarczy zrobić "coś" - trzeba najpierw pomyśleć: - jeśli słuchawki mają 32 Ohm, to włączając je w szereg z opornikiem 1k zrobiłeś dzielnik oporowy i napięcie na słuchawkach Us wyniesie: Us/Uwy=32/1000, więc Us= ok. 1/30Uwy.
    A przecież Twój układ to wtórnik napięciowy o wzmocnieniu napięciowym ku=1, więc Uwy=Uwe, czyli Us= ok. 1/30Uwe.
    Właśnie zbudowałeś nie wzmacniacz, ale "osłabiacz" sygnału dający na wyjściu 1/30 napięcia wejściowego.
    Inna sprawa, że daje on wzm. prądowe, i w tym układzie o niewielkim Uwy prąd wyjściowy dostarczany przez 741 będzie wystarczający, tranzystor jako wzm. prądowy nie jest konieczny.
    Nie wiesz jak pomierzyć słuchawki? - nie umiesz obsługiwać omomierza czy go nie masz?
  • #11
    PiotrPitucha
    Level 33  
    Witam
    Schemat dalej błędny:
    - C3 i R4 podpinamy do końcówki 2 a nie 6, a drugi koniec do masy
    - z końcówki 2 do 6 dajemy rezystor 100K
    - do końcówki 6 podpinamy słuchawki przez kondensator conajmniej 100µF
  • #12
    trymer01
    VIP Meritorious for electroda.pl
    PiotrPitucha wrote:
    Witam
    Schemat dalej błędny:
    - C3 i R4 podpinamy do końcówki 2 a nie 6, a drugi koniec do masy
    - z końcówki 2 do 6 dajemy rezystor 100K
    - do końcówki 6 podpinamy słuchawki przez kondensator conajmniej 100µF

    Nie, autor zrobił wtórnik napięcia (łącząc końc.2 z 6 - bez rezystora, n.b. dlaczego miałby być 100k?), C3 odcina składową stałą w obciążeniu, którym jest R4 połączone szeregowo ze słuchawkami.
  • #13
    prociomen007
    Level 18  
    PiotrPitucha zrobiłem tak jak mówiłeś i zarówno w symulacji jak i rzeczywistości nie ma żadnego wzmocnienia a wręcz tłumienie.

    Wzmacniacz operacyjny - brak wzmocnienia
  • #15
    prociomen007
    Level 18  
    Faktycznie pominąłem ten ważny szczegół. Po poprawce:

    Wzmacniacz operacyjny - brak wzmocnienia

    trzeba przyznać że układ może zadziałać :-D. Zabieram się za lutowanie i się okaże.

    Mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie. Stosunkiem rezystorów R1 i R2 dobieram sobie wzmocnienie, ale nie osiąga ono nigdy poziomu porównywalnego z zasilaniem. Maks to amplituda 1.5V. Dlaczego tak się dzieje? Czy wzmacniacz się po prostu nasyca i mocniej nie jest w stanie podbić napięcia?
  • #16
    trymer01
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Napięcie zasilania ciągle obniżasz - było 25V, 15V teraz 9V - ??
    741 nie lubi niskich napięć, daje amplitudę Uwypp =Uzas-ok.5V, więc przy Uzas=9V będziesz miał Uwy= ok. 1,5V
    Masz zbyt małą rezystancję obciążenia - 36 Ohm - pisano Ci już o tym.
    Dodaj na wyjściu wzm. prądowy - parę tranzystorów npn-pnp emiterami do siebie, wyjście z emiterów przez elektrolit na słuchawki, z wyjścia WO daj oporniki kilka kOhm do plusa i masy, oraz bazy tranzystorów.