Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra H GTC - Silnik szarpie, warczy, cieknie olej...

mlpnko 07 May 2014 13:43 29064 16
    mlpnko
    Level 9  
    Witam serdecznie, jestem początkującym więc proszę o wyrozumiałość... z góry bardzo dziękuję.

Posiadam Opla Astrę H GTC 1.6 16V 116KM, przebieg 100tys. km. kod silnika Z16XER

Mam 3 problemy w samochodzie, dokładnie opiszę poniżej:

1. Szarpie przy przyspieszaniu na 2 biegu
    Witam, od jakiegoś czasu szarpie mi samochodem przy przyspieszaniu na 2 biegu, są to bardzo, ale to bardzo leciutkie szarpnięcia prawie nieodczuwalne, ale jednak są... sprawa wygląda tak, że ruszam z jedynki przyspieszam wszystko jest ok płynnie, elegancko przyspiesza samochód po czym wrzucam na dwójkę i przy przyspieszaniu zaczyna tak jakby leciutko szarpać, na następnych biegach jest idealnie, co to może być? Z góry dzięki za pomoc

2. Warczenie przy 2,7-3,5 tys. obrotów silnika
    Sprawa wygląda tak, że jak już rozpędzę samochód i wrzucę 5 bieg i obroty na 5 biegu są w granicach 2,7 - 3,5 tys to silnik mocno warczy przynajmniej wydaje mi się że to odgłos z silnika... jak już obroty są powyżej 3,5 to ustępuje i już jest normalny odgłos silnika...może jakieś koło przy rozrządzie? może przy alternatorze? może łożyska w kołach? ale chyba jak łożyska to by cały czas głośno warczało i nie ustępowało? co to może być? Z góry dzięki za pomoc

3. Cieknie olej silnikowy
    Zauważyłem, że cieknie mi olej obok złączki elastycznej tłumika, z tego co się orientuje jest to wyciek z dolnej części silnika, na fotkach zaznaczyłem czerwonym kółkiem gdzie dokładnie jest ten wyciek. Jaka może być przyczyna tego wycieku i co jest do wymiany? może jakaś uszczelka puściła? ogólnie to jest bardziej takie jakby pocenie... jak zaparkuje auto do garażu na noc to jak wstaję rano nie ma żadnej plamy na ziemi... na bagnecie nic nie ubywa...

fotki:

Opel Astra H GTC - Silnik szarpie, warczy, cieknie olej... Opel Astra H GTC - Silnik szarpie, warczy, cieknie olej...

pomożecie? z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam
    szymon198312
    Level 30  
    Nie wiem czy dobrze odczytuje zdjęcie ale wygląda ze to jest łączenie silnika i skrzyni. Jeśli tam jest olej to znaczy że cieknie z uszczelniacza wału korbowego pod kołem zamachowym Ale jeśli oleju nie ubywa to proponuję sprawdzić jak z olejem w skrzyni. Może to skrzynia uległa awarii i zrobiło się coś takiego jak na zdjęciu przez co leci olej i problemy z drugim biegiem

Dodano po 42 [sekundy]:

[url=https://obrazki.elektroda.pl/5554312600_1399464414.jpg]Opel Astra H GTC - Silnik szarpie, warczy, cieknie olej...
    mlpnko
    Level 9  
    tak, jest to łączenie silnika i skrzyni... no właśnie też myślałem o uszczelniaczu wału korbowego lub o uszczelce miski olejowej jest ona silikonowa

jeżeli chodzi o olej w skrzyni to sprawa wygląda tak, że podjechałem do warsztatu, żeby mi sprawdzili poziom po czym okazało się, że ~0,5l brakuje, sprawdzili przez korek palcem czyli standardowo, dolali mi, ale nic się nie poprawiło... po czym podjechałem do ASO i wyśmiali mnie, że to niemożliwe, że nie można absolutnie wyjmować tego korka, że oleju się nie kontroluje w tym modelu itp
    szymon198312
    Level 30  
    Więc zrób to sam albo sprawdź jaki to olej cieknie. Olej ze skrzyni ma bardzo intensywny zapach, inny trochę jak silnikowy. Może i oleju się nie kontroluje ale jak są wycieki to sprawdzić trzeba, jeśli będzie ubytek to skrzynia do wyjecia. Miskę raczej bym wykluczył.
    mlpnko
    Level 9  
    jak to skrzynia do wyjęcia?
    andrzej20001
    Level 43  
    Normalnie do wyjęcia jak cieknie. Na palec i waniajet skrzynia czy silnik. Do porównania na drugim palcu olej z bagnetu silnika.
    szymon198312
    Level 30  
    Czy leci z uszczelniacza wału czy że skrzyni to i tak trzeba wyjac skrzynie
    mlpnko
    Level 9  
    sprawdziłem co to za olej cieknie i na 100% jest to olej silnikowy...
    andrzej20001
    Level 43  
    No to skrzynka do wyjęcia i zmiana simmeringu na wale.
    mlpnko
    Level 9  
    OK problem rozwiązany... wymiana simmeringu na wale, dzięki wielkie

a jeżeli chodzi o pozostałe dwa problemy?
    andrzej20001
    Level 43  
    Organolepycznie ktoś musi spojrzeć.
    mlpnko
    Level 9  
    a jakieś sugestie? może ktoś miał podobny problem?
    mlpnko
    Level 9  
    Problem nr 1 (szarpie na 2 biegu) rozwiązany!

Po wymienie świec problem ustąpił.

Został jeszcze jeden problem dotyczący warczenia... pomożecie? jakieś sugestie?

Pozdrawiam
    lukmistrz
    Level 13  
    Miałem podobny problem i mi mechanik powiedział, że może być to rolka na której opiera się, biegnie pasek od alternatora w twoim modelu widać ją po otworzeniu klapy, a czemu ta rolka to już nie pamiętam, może jakieś w niej łożyska siadają albo coś podobnego, drugą przyczyną może być pompa wody, ale to jest moja sugestia i nie wiem czy jest prawdziwa, co inni sądzą?
    MarcIn388
    Level 10  
    Witam.

Nie chcę zakładać specjalnie nowego wątku, tak więc podepnę się pod ten jako, że mój problem dotyczący wycieku oleju w Astrze H 2.0 turbo 2005 r. jest podobny.

Załączam dwa zdjęcia pokazujące wyciek. Czy jesteście w stanie powiedzieć mi gdzie może być jego przyczyna? Chciałbym wiedzieć, aby podczas wizyty u mechanika naprowadzić go mniej więcej gdzie ma szukać przede wszystkim i usprawnić pracę. Na przeglądzie Pan wspomniał, że wyciek jest chyba na łączeniu sprzęgła ze skrzynią biegów (?). Obecnie pod samochód podłożyłem karton i już po kilkunastu minutach pojawiła się kropla, tak więc problem musi być chyba jak najszybciej rozwiązany.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opel Astra H GTC - Silnik szarpie, warczy, cieknie olej... Opel Astra H GTC - Silnik szarpie, warczy, cieknie olej...
    mlpnko
    Level 9  
    Prawdopodobnie wymiana uszczelniacza wału, jest to grubsza sprawa, bo skrzynię trzeba zdjąć.