witam !
auto jak wyżej FIESTA 1,3 kat z 96roku na pełnym wtrysku
mam problem typu zaworowego że tak powiem.
po odpaleniu silnika strasznie głosno słychac zawory! zdjąłem pokrywe i co ciekawe zamiast wałka rozrządu mam tylko popychacze i kowadełka ale dalsze oględziny ujawniły mi moim zdaniem za duży luz na zaworze skrajnym od strony skrzyni popychacz tam lata swobodnie a kowadełko nad zaworem ma około 5mm luzu inne zawory mają około 0,5mm tak na oko!
moje pytanie dotyczy przyczyny tej sytuacji
-czy wytarł sie wałek rozrzadu
- czy zużył popychacz
-i jak dostać sie do wałka żeby go obejrzeć?
-czy to jest typowa usterka w tych autach?
- i czemu nie mogę pokręcić śrubą na kowadełku bo chciałem chociaż tak zmniejszyć luz na popychaczu
proszę o pomoc osoby kompetentne kóre miały do czynienia z taką sytuacją w fieście
pozdrawiam
auto jak wyżej FIESTA 1,3 kat z 96roku na pełnym wtrysku
mam problem typu zaworowego że tak powiem.
po odpaleniu silnika strasznie głosno słychac zawory! zdjąłem pokrywe i co ciekawe zamiast wałka rozrządu mam tylko popychacze i kowadełka ale dalsze oględziny ujawniły mi moim zdaniem za duży luz na zaworze skrajnym od strony skrzyni popychacz tam lata swobodnie a kowadełko nad zaworem ma około 5mm luzu inne zawory mają około 0,5mm tak na oko!
moje pytanie dotyczy przyczyny tej sytuacji
-czy wytarł sie wałek rozrzadu
- czy zużył popychacz
-i jak dostać sie do wałka żeby go obejrzeć?
-czy to jest typowa usterka w tych autach?
- i czemu nie mogę pokręcić śrubą na kowadełku bo chciałem chociaż tak zmniejszyć luz na popychaczu
proszę o pomoc osoby kompetentne kóre miały do czynienia z taką sytuacją w fieście
pozdrawiam