Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki TV 42"-50" wybrać Sony KDL-W829B czy Panasonic TX 2014?

czarny_alibaba 30 Jun 2014 23:05 150396 317
Optex
    awenea
    Level 2  
    A jeśli chodzi o jakość obrazu to duże są różnice pomiędzy modelami AS600 i E6?
  • Optex
    User removed account
    Level 1  
    Civac
    Level 9  
    Witam!
    Podłącze się do tematu bo waham się między dwoma modelami, mianowicie:
    Philips 42PFS7109/12 a Panasonic 42AS650.
    Jak philips wypada na tle tego Panasonica, bo ceny są podobne.
    User removed account
    Level 1  
  • Optex
    Civac
    Level 9  
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? okoł0 12m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?2-3m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? zazwyczaj na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wszystko jedno
    6. Jak słońce świeci w pokoju?
    7. Jaki masz obecnie telewizor? za stary:)
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? jak najwyższą jakość obrazu, tv dla rodziców
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? nc+
    10 .Jakie urządzenia?
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? wieczorami
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? wszystko jedno
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? sportowe
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? raczej nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
    16. Preferencje co do marki? philips panasonic
    17. Preferencje co do wielkości? 42"
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3000 zł MAX
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? wszystko jedno
    User removed account
    Level 1  
    Civac
    Level 9  
    A jeśli by chodziło o wybór między Philips 42PFS7509/12 a Panasonic 42AS650?
    slaw11
    Level 10  
    Witam wszystkich serdecznie

Podłączę się do tematu bo zainteresowanie moje skupia się na z sumie na dwóch modelach LG 47 LB 670 V albo Panasonic 47AS650. Mam na oku jeszcze Toshibe 47L7453DG ale cena trochę większa. Mam prośbę / pytanko do LOCOLOCO: kiedy możemy liczyć na test 47AS650, jakie podświetlenie matrycy ma Panasonic 47AS650 bo sklepach mówili mi że jest krawędziowe z 3 dodatkowymi liniami poziomymi ?. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak jest z dźwiękiem w Panasonicu czy jest porównywalny z ET60 ? LOCOLOCO a ten Panasonic AS650 to za ile ?

Z gory dzieki za odpowiedz, im więcej czytam i chodzę po sklepach tym mniej wiem i rozumiem. :(
    User removed account
    Level 1  
    slaw11
    Level 10  
    LOCOLOCO wielkie dzięki za wyjaśnienia. A jak wygląda oferta na Panasonic TX-47AS650E, Philipsa 47PFS7059 dla członków forum ? Test AS650E będzie na hdtv.com.pl ? Jak byś mógł załączyć link będę wdzięczny
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    Level 1  
    Skr21
    Level 9  
    a kiedy dokładnie wrzucisz ten test AS650 ? ;) bo chce kupić tv jak najszybciej a waham się z podjęciem ostatecznej decyzji
    djtommy
    Level 24  
    Bierz go :D Kilka osób pisało że między Panasoniciem a Sony jest przepaść oczywiście na korzyść Panasonica :) Posiadam ten model i z czystym sumieniem mogę go polecić :) obraz rewelacja, dźwięk też daje rade :)
    User removed account
    Level 1  
    antyanty
    Level 2  
    Gdzie można kupić tego Panasonica ale 50" w extra cenie ?
    danielmijas
    Level 9  
    W super cenie to tylko w chinach można kupić, ale 1000 sztuk.Na poważnie to poszukaj na jakiś zagranicznych stronkach z licytacjami (nie będę reklamował żadnego portalu), często trafiają się fajne okazje tylko trzeba siedzieć po nocy i licytować !
    Cadhi
    Level 10  
    Ten Panasonic i porównanie z Sony to dotyczy modelu 50".
    Model 42W829B to zupełnie inny panel (VA) i prawdopodobnie 100Hz (z wbudowanym upłynniaczem bez możliwości regulowania) + pasywne 3D (podobno naprawdę b.dobre)

Niestety, ja nie mogę polecać z czystym sumieniem, bo nie sprawdzałem tych wszystkich modeli osobiście.

Ja raczej skłaniam się ku Sony 42W829B, ale cały czas rozważam Panasonica 42AS650E, Toshibe 42L7453 a nawet zeszłorocznego Panasonica L42DT60E.

Odnośnie panelu w Sony:
    just saw this posted on another forum, im sure it will help people out, surprised to see the 42w829 has a 100hz panel, if its true.

Sony 42W805B - Motion Flow 200Hz - passive 3D [50Hz panel] only dejudder, but no de-blur function
    Sony 42W815B - Motion Flow 300Hz - passive 3D [100Hz] only dejudder, but no de-blur function
    Sony 42W828B - Motion Flow 400Hz - passive 3D [100Hz panel] only dejudder, but no de-blur function
    Sony 42W829B - Motion Flow 400Hz - passive 3D [100Hz panel] only dejudder, but no de-blur function

Sony 47W807B - Motion Flow 400Hz - passive 3D [100Hz panel] only dejudder, but no de-blur function

Sony 50W805B - Motion Flow 400Hz - active 3D [100Hz panel] only dejudder, but no de-blur function
    Sony 50W815B - Motion Flow 600Hz - active 3D [100Hz panel] only dejudder, but no de-blur
    Sony 50W817B - Motion Flow 400Hz - active 3D [100Hz panel] only dejudder, but no de-blur function
    Sony 50W828B - Motion Flow 800Hz - active 3D [100Hz panel] dejudder + de-blur function
    Sony 50W829B - Motion Flow 800Hz - active 3D [100Hz panel] dejudder + de-blur function

Sony 55W805B - Motion Flow 400Hz [100Hz panel] only dejudder, but no de-blur function
    Sony 55W828B - Motion Flow 800Hz [100Hz panel] dejudder + de-blur function

I co tu wybrać...
    User removed account
    Level 1  
    Cadhi
    Level 10  
    Ja wiem, że lini jest w pionie połowa, ale (podobno) jakość jest b.dobra. Zapewne przed kupnem pójdę i sprawdzę w jakimś euro czy innym sony centre. Panasonica też obejrzę, no ale z Toshibą jest problem, bo jej nie ma za bardzo w sklepach.
    Tu obejrzę = potestuję choć minimalnie.

No i wszystkie testy w sieci dotyczą raczej dużych modeli, poza Twoimi, ale 42W829B nikt nie testował (nie liczę 1 jakoś tak średnio zrobionego na 1 stronę).
    A to forum angielskie, to wiadomo, że trzeba z lekkim dystansem traktować, bo raczej tam będą pasjonaci Sony, ale nie tylko.

Wybór trudny, ale kupuję dopiero na początku sierpnia. Ważne dobre odczucia 3d pasywne (jak na TV oczywiście) oraz płynny obraz bez efektu teatru (np. Panasonic 32ET60E ma, bo znajomi mają i dla mnie ciężko się to ogląda, b. sztucznie) i rwań. Smużenia to wiadomo, tylko w plazmach brak lub starych CRT.

PS. a ten starszy Panasonic 42DT60E, będzie nadal dobry? i gorszy od tegorocznych?
    Drobna przewaga Sony to też wbudowany tuner sat, nie potrzeba drugiego pudełka i kabli.
    User removed account
    Level 1  
    marczako
    Level 11  
    Czytam ten wątek i oczom nie wierzę!

Sony 42W829B ma gorszą czerń od Panasonica TX-42AS650E ????

Jest dokładnie odwrotnie! Chyba, że ktoś ma na myśli czerń telewizora w standbay'u ;)

Panasonic AS650 to matryca IPS o kontraście natywnym ok 1000:1
    Sony W829B to matryca VA o kontraście natywnym rzędu 4000:1

Nie mylić z zeszłoroczną serią W8 (bez B), która była także na IPS i miała pasywne 3D. Nie wprowadzać ludzi w błąd!
    Panasonic o względnie dużym kontraście (czytaj: czerni) to np model TX 40AS640!
    User removed account
    Level 1  
    marczako
    Level 11  
    Zaraz, zaraz - o czym rozmawiacie, to każdy może zobaczyć na początku wątku. Zapewniasz pytającego, że tylko AS650 da mu czerń nieporównywalnie lepszą od Sony W8.
    Dalej powołujesz się na recenzje serii AS600, które są na KOMPLETNIE innych matrycach niż AS650, żeby przekonać innych o czerni i kontraście modelu 42AS650, który nie ma czerni więc nie wysokiego kontrastu. Wprowadzasz ludzi w błąd!

http://www.expertreviews.co.uk/smart-tvs/1400338/panasonic-viera-tx-42as650b-review

Od siedmiu lat mam TX 32LX70P, zresztą poleconego chyba przez Was. Więc wiem o czym mówię! Świetne kolory ale czerni to on nie ma! A to było IPS alfa Panasonica.
    I to se ne vrati.
    Boje się, ze w serii AS650 IPS jest od LG jak w Sonych z 2013.
    User removed account
    Level 1  
    marczako
    Level 11  
    Powiem tak:

Bardzo liczyłem model (TX 42AS650), że zastąpi mojego 32SX70P. Spędziłem nad nim godzinę w sklepie i sorry, ale czerń w nim SWIECI i to na buraczkowo!. Jakością koloru nie umywa się do mojego panasa. Wynika to oczywiście ze znanych wad podświetlenia LED vs stare dobre jarzeniówki. Czemu o tym nie piszecie? O dominacji koloru farbkowo-niebieskiego w obrazie?
    Moim zdaniem seria AS600, na którą się powołujesz ma dużo lepsze kolory (no i oczywiście czerń) ale tylko w modelu TX-42AS600. Już model TX-39AS600 ma dużo gorsze kolory i fatalne kąty widzenia. Chociaż oba są niby na matrycy typu VA.
    Jeszcze raz pytam: Jak można zachwalając TV na matrycy IPS i samą matrycę IPS powoływać się na watek, który recenzuje model na matrycy VA i twierdzi że zastępuje plazmy.

Jeśli już, to poleciłbym model TX-40AS640E, który właśnie wszedł do marketów, jako ten, który niektórym może zastąpi plazmę a nie jest tania, budżetową serią AS600 z 50Hz matrycą. Ma 100Hz natywne odświeżanie. Sorry, taki mamy rynek (pełen meandrów i niespodzianek, że nawet "fachofcy" się gubią na nim.

Również pozdrawiam!
    Cadhi
    Level 10  
    Locoloco, czy Ty na pewno porównujesz Panasonica i Sony 42"??? Ten Sony ma PASYWNE 3D, mimo matrycy typu VA. Ty mówisz o AKTYWNYM 540p, czyli pewnie wersji 50''/55"
    Jeślibym rozpatrywał rozmiar 50" czy 55" to zapewne Panasonic wygrywałby u mnie konkurs na TV domowy. A ponieważ mi chodzi o 42" to nie wiem co wybrać, choć na razie chyba Sony 42W829B.
    Teraz wchodzą Panasonici serii AS640, jak pisze poprzednik, może być ciekawy wybór teraz. Tylko, że Panasonic ma aktywne 3D, a wolałbym pasywne

Specem nie jestem, ale chyba ciężko matrycy IPS przebić czerń (czyli jak sami piszecie - decydujący czynnik wpływający na głębie obrazu) matrycy VA. A czerni natywnej nie da się poprawić (jak również piszecie)

PS. ten link od Locoloco druzgocący Sony dotyczy wyraźnie wersji 50", a więc nie dotyczy tematu wątku. Nie można niestety oceniać tego 42" modelu Sony na podstawie modeli większych z powodu większej matrycy.

Locoloco - proszę o informację, czy naprawdę widziałeś/porównywałeś wersję 42"W829B? Bo wygląda, że chyba nie
    marczako
    Level 11  
    Cadhi - dopiero namieszałeś:

42W829 - matryca IPS i pasywne 3D
    42W829B - matryca VA 100hz i aktywne 3D
    po co strzelać i dywagowac jak na stronie sony.pl jest wszystko podane na tacy!

Dodano po 58 [minuty]:

Sorry, teraz to ja coś pokręciłem. Trzeba to raz a dobrze ustalić. Ale firmy nam tego nie ułatwiają. Wychodzi,że 42W829B ma pasywną matrycę a 50W829B aktywną