Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

telestar chassis SM 2 - nie włancza się

13 Kwi 2005 16:25 1416 11
  • Poziom 13  
    Objawa jest taka, że telewizor po włączeniu do prądu zaczyna cicho "pykać". Dokładnie nie wiem co tak pyka ale jest to chyba transformator. Odgłos ten jest wydawany ok 2 razy na sekunde. Nic nie działa, nie zapala się nawet dioda sygnalizująca podłączenie do prądu. Na wyjścu z transformatora nie pojawia się napięcie 9 ani 15 V, zato napięcie 145V jest ale skacze. Co może byś uszkodzone??
  • Poziom 41  
    pyka chyba przetwornica .odłącz kolektor tr linii. podłącz żarówke zobacz czy swieci .sprawdz diody po wtórnej.wymień elki w przetwornicy
  • Poziom 13  
    Troche dziwny sposób na żarówkę i jakoś się waham go zastosować. Mogę jeszcze dodać, że diody są napewno dobre sprawdziłem wszystkie, tak samo tranzystor BUZ80 bo wczesniej paliły się przez niego bezpieczniki i go wymieniłem.
  • Poziom 21  
    wymien elki po pierwotnej stronie zasilacza a na zarowce mozesz odpalac czyli najlepiej wylutowac tranzystor koncowy odchylania koncowego H i wpomiedzy kolektor a emiter podlacasz zamiast niego zarowke 60-75 W jezeli zasilacz sprawny to powina swiecic
  • Poziom 24  
    Masz zwarcie po wtórnej, więc sprawdzenie hota oraz trafa linii.Przy okazji nie zapomnij wymienić konda na 2000V lub 1600V...
  • Poziom 13  
    Zrobiłem tak jak pisaliście. Sprawdziłem wszyskie diody opory i kondesatory. Żarówka świeci, ale szybko ją odłączyłem bo zaczął sie wydobywać z tv dziwny dzwięk i bałem sie że coś "wybuchnie". Dioda power sie zaświeciła. Oznacza to ze ten tranzystor jest spalony?? Znalazłem jeszcze jeden opornik spalony r 616 który jest podłączony do hota, ale on chyba ma wpływ na rościągnięcie obrazu?
  • Poziom 41  
    po podłączeniu żarówki nie powinno nic się kopcic .sprawdz jakie jest na niej napięcie.

    Dodano po 50 [sekundy]:

    i jeszcze pozostałe napięcia
  • Poziom 13  
    Za wiele nie posprawdzalem. Juz wiem co wydawalo dziwny dzwiek. Spalil sie tranzystor BUZ80, aż w nim dziure wypaliło. Przyczyną chyba było to, że brakowało śrubi i nie był on przykręcony do płytki chłodzącej, przynajmniej mam taką nadzieję że to była przyczyna. Wiec nie zdążyłem za wiele napięć sprawdzić. Na żarówce było 170 V mierząc miernikiem ustawionym na napiecie stałe, a na zmienne 335V (nie wiedziełem jakie tam jest napięcie:) ). a inne napiecia, zamiast 9V było 9,7, a zamiast 15 było 16 V, wiec chyba w normie. Wiec jak wymienie BUZ80 i S2055N to już chyba powinno być juz wszystko ok??
  • Poziom 13  
    Sprawdź czy tranzystor BUZ80 jest izolowany od radiatora.
  • Poziom 13  
    Buz80 był izolowany, ale nie dolegał do radiatora. Spowodował tak duże spięcie, że spalił się opornik 2Ω 5W. Szkoda że wczesniej tego nie sprawdziłe, bo bym już dziś zakupił nowy i przetestował go. Ale jedna rzecz mnie zastanawia. Tranzystor koncowy odchylania koncowego H jaki był wmontowany w tv to S2055N, w schemacie widnieje inne oznaczenie, ale jest tak kiepskiej jakości, że nie jestem wstanie tego odczytać. Nigdzie nie mogłem znaleść tego S2055N bo raczej jest to mało znany tranzystor. W jednym sklepie niby udało im się znaleść do tego zamiennik BUZ2520DF i zastanawiam się czy oby napewno ten tranzystor się nadaje. Wolałbym się upewnić zanim go odpalę.

    Dodano po 6 [minuty]:

    A i jak ktoś mógłby mi napisać jaką ma wartość opornik R616 podpięty do hota, bo paski na nim już wyblakły a na schemacie nie widać co pisze. Napewno jest spalony tylko nie wiem jaki kupić.
  • Poziom 13  
    Musisz na schemacie zobaczyć to ja tez mam taki problem. Tyle że schematu nigdzie niemoge znaleźć
  • Poziom 13  
    Zamontowanie mocniejszego tranzystora końca linii pomogło. po wymianie spalonych oporników tv zaczął chodzić prawidłowo.