Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja elektryczna w domku dwurodzinnym - prośba o ocenę

Jenolo 11 May 2014 11:19 28863 45
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    -----> Gniazdo podtynkowe ~230V (TN-S/TN-C-S)-> zab. nadprądowe -> SIEĆ
    UPS
    -----> Gniazdo podtynkowe ~230V (IT) -> zab. nadprądowe -> gniazdo natynkowe -> agregat.

Jenolo wrote:
    Nie do końca zrozumiałeś, być może niejasno sprecyzowałem rozwiązanie.

Czasami rysunek czy schemat mówi więcej niż tysiąc słów. @kka_s, to ma być po prostu coś a'la przedłużacz zabezpieczony dodatkowo w rozdzielnicy i tyle.
    Anonymous
    Anonymous  
    Waldi-13
    Level 2  
    W zasadzie każdy może sobie w domu robić jak lubi i uważa byle zgodnie z przepisami. Dla mnie schemat rozbudowany o wiele niepotrzebnych aparatów. Instalację i tak musi odebrać (sprawdzić i potwierdzić wykonanie) elektryk z uprawnieniami. Moc dostanie od ZE a ten schemat jej dużo potrzebuje. Na mój gust to ze 40A na wejściu min. Płyta, piekarnik, zmywarka, pralka, pewnie kawiarka i czajnik elektryczny będzie a może i mikrowela - bezpieczniki będą leciały non stop. Po co na oświetleniu 10A w dobie żarówek energooszczędnych czy diodowych. Do tego w piwnicy hydrofor i ogrzewacz ciepłej wody użytkowej i trzy pralki. A na poddaszu druga kuchnia.

W zasadzie to nic kolega sensownego nie napisał. Natomiast sprzeczności w poście jest wiele.
    Jeśli rzekomo można u siebie robić jak i co się chce to jak się takie podejście ma do dzisiejszych standardów (norm) i protokołu dopuszczającego instalację do użytku?
    Czyli, albo samowolka, albo standardy.
    Oczywiście standardy.

Poza tym stopień rozbudowania instalacji leży w gestii inwestora a nie kolegi.
    W wyposażenie mieszkania w sprzęt AGD również kolega mieszać się nie powinien.[kkas12]
    Jenolo
    Level 10  
    Waldi-13 wrote:
    Dla mnie schemat rozbudowany o wiele niepotrzebnych aparatów
    konkretnie, o których mówisz?

Waldi-13 wrote:
    Po co na oświetleniu 10A w dobie żarówek energooszczędnych czy diodowych

Na początku przeprowadzki nie będzie mnie stać, żeby cały dom zaopatrzyć w żarówki Ledowe, jak liczyłem wstepnie to koszt przy dzisiejszych cenach około 2200zł za same żarówki.
    Ponadto,jak już nabęde żarówki LED, nie zawsze,gdy strzeli żarówka Ledowa są pieniądze by biec po nową. Kupuje się wtedy tańszą zwykłą,a te wiadomo ile potrzebują mocy. Owszem w przyszłości gdy znikną już całkiem żarówki zwykłe, będzie można zmienić wyłączniki na wyłączniki o mniejszym amperażu np. B6

Waldi-13 wrote:
    Do tego w piwnicy hydrofor i ogrzewacz ciepłej wody użytkowej i trzy pralki
    Nie trzy pralki, a dwie pralki i jedna suszarka. Te z łazienek na piętrach znikną. Hydrofor będzie wykorzystywany jedynie do zaopatrzenia spłuczek w ubikacjach i do podlewania ogrodu. Grzałka w bojlerze jedynie w okresie letnim, gdzie nie będzie się opłacało palić piecem CO
    Jenolo
    Level 10  
    Rozwiejcie moje wątpliwości, bo już głupieje.

Dlaczego płytę zabezpiecza się s-ką 3 fazową (nikt sie do tego nie doczepił na schemacie), skoro to nie jest odbiornik 3-fazowy? Praktycznie w wiekszości przypadków podłącza się 2 fazy. Trzecią fazę wykorzystuje się do podpięcia piekarnika. Ale w jaki sposób się ją wykorzystuje?

Rozważe dwa przypadki:

1. Piekarnik bez wtyczki (jak domniemam takie istnieją):
    Jak rozumiem taki piekarnik podłączam bezpośrednio do plyty i umieszczam blisko płyty, zapewne pod nią w jednym meblu.
    Co za tym idzie RCD nie jest potrzebne.

2.Piekarnik z wtyczką:
    Wtykam taki piekarnik do gniazdka, a jeśli wtykam do gniazdka to musi być zabezpieczony RCD i nie muszę go umieszczać blisko płyty, obojętnie gdzie w kuchni

Krótkie przekomarzania się od postu #23 do #25 :
    kosmos99 wrote:
    A jeśli piekarnik będzie posiadał wtyczkę to autor pewnie zrobi gniazdko, albo może stwierdzić, że brakuje mu gniazdka i zasili je z tego obwodu.

odpowiedź
    elpapiotr wrote:
    I wtedy założy RCD. Takie to skomplikowane ?

kolejna odpowiedź
    kosmos99 wrote:
    Skomplikowane nie jest, ale może się to wiązać ze znaczną modyfikacją (min 4 wolne miejsca w jednym rzędzie)

Właśnie że jest skomplikowane, bo sugerujecie tu,że mam zastosować RCD 3 fazowy, jak sie to ma do tego?
    kosmos99 wrote:
    Dlaczego na obwody jednofazowe stosujesz RCDczterobiegunowe?
    kosmos99
    Level 38  
    Najlepiej jakbyś na piekarnik jeśli ma być zasilany z gniazdka zrobił oddzielny obwód jednofazowy.
    Jenolo
    Level 10  
    No dobrze a czym zabezpieczyć płyty, może inaczej jakie przewódy (ilość żył, przekrój) puścić do płyt i czym te przewody zabezpieczyć?

Płyt indukcyjnych jeszcze nie posiadam,ale zakładam że maks 8kW-owe
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Jenolo wrote:
    Dlaczego płytę zabezpiecza się s-ką 3 fazową (nikt sie do tego nie doczepił na schemacie), skoro to nie jest odbiornik 3-fazowy? Praktycznie w wiekszości przypadków podłącza się 2 fazy.

Dlatego, że nie ma S dwufazowych i pewnie nigdy nie będzie (bo i po co?).
    Najprościej rzecz ujmując, nie wnikając w szczegóły - w przypadku awarii należy całkowicie odłączyć urządzenie od zasilania, a to jest możliwe w tym przypadku tylko przy pomocy zespolonych S.
    jann111
    Level 32  
    Niestety nie jest to prawdą. Nie ma trzyfazowych, dwufazowych, jednofazowych. Za to są np. dwubiegunowe.
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Nie jest dobrze, jeśli ktoś zapytał o coś niewygodnego a autor unika odpowiedzi, a fakt, że pytanie zadał administrator działu potęguje niezadowolenie.
    Akrzy74 wrote:
    To ja się pytam- gdzie jest projekt instalacji elektrycznej i dlaczego nie wyciągnąłeś wniosków z pokrewnych tematów/dyskusji na forum?

Jenolo wrote:
    No dobrze a czym zabezpieczyć płyty, może inaczej jakie przewódy (ilość żył, przekrój) puścić do płyt i czym te przewody zabezpieczyć?

To producent zabezpiecza urządzenie/płyty- Ty masz zabezpieczyć przewód! A jaki przewód?- kolega raczy żartować! To dział "Początkujący", a kolega za takiego uchodzi. Proszę wrócić po nauki u podstaw!

Mam nadzieję, że nie uzyskam odpowiedzi w stylu: "oryginalny nie nadaje się" itp. bo temat jest w dziale "początkujący" a kolega nie posiada uprawnień projektowych, tak samo jak większość "podpowiadaczy"...

Quote:

Wg mojej oceny "schematy" nie zasługują na ocenę pozytywną.
    Jenolo
    Level 10  
    To nie jest niewygodne pytanie, tylko nie odpowiadam na posty, które mnie nie interesują, no i musiałbym się narazić adminowi , a nie jest mi to do szczęścia potrzebne. Masz kilka przycisków więcej niż ja (kasuj, edytuj, itp.). No ale skoro juz admin działu się pofatygował napisać to odpowiem.
    Projektu nie ma,bo szkoda pieniędzy. Mieszkam w Polsce a tu zarobki nie pozwalaja na to by uderzyc do projektanta i zatrudnic facowca do polozenia instalacji.
    Przestudiowalem juz sporo wątków, zona ma juz dość ze siedzę tylko na komputerze a nie z nią i córeczka. Niestety w tych watkach jest wiele sprzeczności, przykład jest też w moim temacie, jada mnie za stosowanie rcd 4-biegunowego a kilka postów dalej piszą ze taki mogę później wstawić do rozdzielni...
    Jenolo
    Level 10  
    Pozwolenie na budowe jest, projekt budynku jest, ale projektu instalacji brak. Wnioskuje z tego, że projekt instalacji elektrycznej nie jest wymagany,aby uzyskać pozwolenie.
    Elektryk powiedział mi, że przed przełączeniem sieci zrobimy jedynie pomiary rezystancji izolacji.
    Jeśli chodzi o projekt to nie jest tak,że nic nie mam i jadę na czuja. Podstawowe rysunki porobiłem, policzyłem też mniej więcej zapotrzebowanie na moc przyłączeniową , ale innych pewno ważnych obliczeń jeszcze nie robiłem, co nie znaczy że nie zrobię.
    Bronek gdybym chciał wykonać partacka instalację, nie wrzucałbym tutaj mojego schematu, żeby się kompromitować. Założyłem temat po to, by doświadczeni elektrycy tacy jak Wy pomogli nie popełnić niebezpiecznych dla mnie i mojej rodziny błędów.

Kilka rysunków:
    PARTER - obwody gniazdek
    PARTER - oświetlenie
    PODDASZE - obwody gniazdek
    PODDASZE - oświetlenie

Obliczenia mocy przyłącza: (założenie:wszędzie żarówki LED-owe)

Rysunki i obliczenia mocy były tworzone jakiś czas temu więc może sie zdziebko różnić z aktualnym stanem.
    jann111
    Level 32  
    Jenolo wrote:
    Pozwolenie na budowe jest, projekt budynku jest, ale projektu instalacji brak. Wnioskuje z tego, że projekt instalacji elektrycznej nie jest wymagany,aby uzyskać pozwolenie.

Wręcz odwrotnie,jest wymagany dlatego jestem zdziwiony jak ktoś mógł wydać pozwolenie.
    Przecież Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz. U. 2003, nr 120, poz. 1133) w rozdz. 4 określa wymaganą zawartość projektu, w tym opis rozwiązań instalacji elektrycznych, telekomunikacyjnych i piorunochronnych, sposób
    powiązania z sieciami zewnętrznymi, bilans mocy urządzeń elektrycznych itp.
    Widzę,że został uchylony.Ale w aktualnym Rozporządzeniu Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 25 kwietnia 2012 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego wymóg pozostał.
    mt69
    Level 12  
    Waldi-13 wrote:
    Po co na oświetleniu 10A w dobie żarówek energooszczędnych czy diodowych.

Odpowiedź jest prosta: Wyłącznik nadprądowy zabezpiecza linie (przewód) do maksymalnej wartości prądu jakim można ją długotrwale obciążyć - w tym wypadku 3x1,5mm2.

Waldi-13 wrote:
    W zasadzie to nic kolega sensownego nie napisał. Natomiast sprzeczności w poście jest wiele.
    Jeśli rzekomo można u siebie robić jak i co się chce to jak się takie podejście ma do dzisiejszych standardów (norm) i protokołu dopuszczającego instalację do użytku?
    Czyli, albo samowolka, albo standardy.
    Oczywiście standardy.

Zgadzając się w 100% z tym, że instalacja powinna być wykonana poprawnie, chciałbym zaznaczyć, że dużo obowiązujących norm z branży elektrycznej ZALECA, a nie NAKAZUJE.
    Poza tym: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 10 grudnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U. 2010 nr 239 poz. 1597
    przywołuje normę PN-HD 60364-5-54:2010, która to norma w PKN została wycofana i zastąpiona normą PN-HD 60364-5-54:2011, która jest w języku angielskim i w najbliższym czasie nie jest planowane jej tłumaczenie.
    Więc jak w kraju w którym językiem urzędowym jest JĘZYK POLSKI mam stosować normę której nie mogę przeczytać.
    Pozdrawiam wszystkich.

Moderated By kkas12:

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Kolego, jeszcze jedna bzdura o "zalecaniu" i innych duperelach z zostanie kolega oddelegowany na samokształcący kurs pomagający zrozumieć korelację pomiędzy dobrowolnością stosowania norm a stosowaniem uznanych zasad technicznych.

Jenolo
    Level 10  
    Witam po długiej nieobecności, nie zamykałem tematu bo nadal jest otwarty, instalacja jeszcze nie skończona...powoli zbliża się wiosna i znów zacznę działać na mojej budowie. Wrzucam schematy po analizie waszych uwag odnośnie błędów...
    Proszę o ocenę i opinię czy jeszcze coś wg Was jest nie tak

Parter

Poddasze

Piwnica

Mam nadzieje że się rozczytacie z obrazków
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dość! Zdalne projektowanie instalacji nie jest możliwe.