Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowniki dźwięku do płyty głównej Gigabyte G41M-Combo nie chcą się zainstalowa

11 Maj 2014 11:52 1521 10
  • Poziom 7  
    Witam.

    Mam problem z instalacja sterowników dźwięku do płyty głównej Gigabyte G41M-Combo. Pobieram sterowniki ze strony producenta i niestety podczas instalacji wyskakuje informacja "We can't find HD audio device".
    System operacyjny WinXP SP2.
    Ktoś wie być może, co zrobic, by móc poprawnie zainstalować działający sterownik?
  • Poziom 7  
    Oczywiście. W menadżerze urządzeń jedynie brak sterownika dla "kontroler multimediów audio"... :(
  • Poziom 38  
    Spróbował bym reset CMOS zrobić.
  • Moderator na urlopie...
    Sterowniki do chipsetu zainstalowałeś w pierwszej kolejności? Jaka jest rewizja Twojej płyty?
    Tu masz wszystko, co niezbędne dla Rev 1.3.
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-g41m-comborev_13/download/
    Jeśli masz płytę z inną rewizją, zmień to w opcjach na ww. stronie i pobierz odpowiednie sterowniki dla Twojego systemu operacyjnego.
  • Poziom 7  
    Już sobie poradziłem z kolegą. Dzięki wielkie :)
  • Poziom 7  
    Pobralismy paczke sterowników i manualnie po kolei przeglądając wszystkie doszlismy do takich, które działaja. Metoda może prosta i uciążliwa (napewno czasochłonna), ale okazała się skuteczna. Do teraz jednak nie wiem, dlaczego sterowniki ze strony producenta nie działały :(
  • Moderator na urlopie...
    swiercm napisał:
    Sterowniki do chipsetu zainstalowałeś w pierwszej kolejności? Jaka jest rewizja Twojej płyty?
    Tu masz wszystko, co niezbędne dla Rev 1.3.
    http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-g41m-comborev_13/download/
    Jeśli masz płytę z inną rewizją, zmień to w opcjach na ww. stronie i pobierz odpowiednie sterowniki dla Twojego systemu operacyjnego.


    Zawsze zaczynasz (zaczynacie) instalację chipsetu, a dopiero potem resztę, włącznie ze sterownikami do AUDIO.
  • Poziom 7  
    Tak też robiłem... ogólnie nie miałem problemów z zadnymi sterownikami, dopiero gdy doszedłem do dźwieku zaczęły się jaja... :/
  • Poziom 43  
    cgbart napisał:
    Do teraz jednak nie wiem

    System bez SP3 więc do dźwięku HD wymagana poprawka UAA.