Witam, potrzebuje kupić 2x krótkofalówki, albo CB radio (podobno gorsze - więcej zniekształceń) lecz nie wiem jakie i mam nadzieje, że mi pomożecie, będę pracował w Gdańsku, na osiedlu gdzie jest dożo budynków po 6 klatek (10 pieter), będę z drugim pracownikiem w najgorszym momencie 1km w linii prostej od siebie - będziemy chodzić po blokach. I mam tutaj pytanie, czy dostanę sprzęt do 300 zl który sprawdzi się w tych warunkach i będziemy mogli się bezproblemowo komunikować? Może ktoś się wypowie na temat BAOFENG UV-5R ? Bo nie chcę kupować w ciemno. Dziękuje za odp. Pozdrawiam
Napisz czy posiadasz pozwolenie radiowe które pozwoli Ci z tego sprzętu korzystać.
Jeżeli nie masz to pomyśl o CB lub PMR. Zaoszczędzisz kłopotów sobie i innym.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1632731.html Jeżeli posiadasz pozwolenie radiowe to możemy podyskutować.
W gdansku multum ludzi (ASG'sowcy) uzywaja tych krotkofalowek, nie maja pozwolen i od dwoch lat nie maja zadnego problemu, nikt nie ma pozwolenia. Wiec uznajmy ze pozwolenie takie posiadam wiec licze ze ktos mi pomoze dobrac cos co bedzie dzialalo
nie ma sie co oszukiwac, ASG sie szerzy, w calej polsce mozna ich liczyc w setkach tysiecy jakbym chcial dowiedziec sie o przepisach, napisalbym temat w innej kategorii, chce poprostu uslyszec opinie, propozycje od doswiadczonych w tej dziedzinie. Kazdy z nas w jakis sposob lamie prawo Zaczynajac od nielegalnych windowsow, po nagrywanie na plyty kończąc na kłusownictwie, jazdy bez uprawnien i pod wplywem.
dobrze, posiadam pozwolenie radiowe, moge Wam nawet je zeskanowac. Podzieli sie ktos wkoncu swoja wiedza na ten temat czy nie? Czy bedziemy dyskutowac o zbednych rzeczach a Lemu bedzie pokazywal jaki jest fajny?
dobrze, posiadam pozwolenie radiowe, moge Wam nawet je zeskanowac.
Jak sam zaproponowałeś to bardzo prosimy o skan pozwolenia radiowego.
Quote:
Podzieli sie ktos wkoncu swoja wiedza na ten temat czy nie?
Przypomnę, że wypisujesz w dziale serwisowym i na 100% zdajesz sobie z tego sprawę oraz również wiesz, że możesz uzyskać od Nas - zadowalającą podpowiedź.
Quote:
Czy bedziemy dyskutowac o zbednych rzeczach a Lemu bedzie pokazywal jaki jest fajny?
Z tego powodu nie musisz na Nas "patrzeć z góry" czy obrażać.
Regulamin pkt 3.1.9 .
Sugerowanie się w myśl Twoich pojęć, że ASG czy paralotniarze pracują NIElegalnie i nic im się nie dzieje - to przepraszam ale nie jest odpowiedzialne w myśl regulaminu pkt 3.1.17.
To co CZEKAMY na skan pozwolenia radiowego, z którego oczywiście możesz wymazać dane osobowe ale i pozostawić do wglądu :
- podmiot, który wydał takie pozwolenie
- ważność dokumentu - termin ważności pozwolenia
- i najważniejsze - częstotliwość pracy podaną na pozwoleniu
Częstotliwość "pracy" na pozwoleniu, jednoznacznie podpowie Nam o jakim paśmie jest mowa - aby ukierunkować Twoją prośbę.
Reasumując to z tym łamaniem w jednym tylko temacie zastosowanie mają Nasze prawa regulaminowe :
Regulamin pkt 3.1.9
Regulamin pkt 3.1.13 (popraw wpisy)
Regulamin pkt 3.1.17
Zostały zgłoszone uwagi co do zamieszczonych tu skanów pozwolenia:
"Użytkownik tankjir w temacie podszywa się pode mnie, używając i publikując skany mojego pozwolenia radiowego. Łukasz Górecki SO8ABC".
Nie to, żebym się czepiał ale Ty będąc Licencjonowanym - niejako jesteś odpowiedzialny za przestrzeganie Prawa i zasad panujących na tych częstotliwościach (jako "novis" [SO]) a i po za nimi.
tankjirek wrote:
... na osiedlu gdzie jest dożo budynków po 6 klatek (10 pieter), będę z drugim pracownikiem w najgorszym momencie 1km w linii prostej od siebie - będziemy chodzić po blokach.
Zobacz, że "będziemy" to znaczy "ten drugi" również powinien posiadać licencję aby móc pracować w pasmach podanych na pozwoleniu.
Zobacz również, że praca po za pasmami (na pozwoleniu) jest również nielegalna i pozbawiona tzw. "sensu" w Naszym HAM`s .
_____
Teraz bardziej do konkretów podpowiedzi.
Quote:
Może ktoś się wypowie na temat BAOFENG UV-5R ? Bo nie chcę kupować w ciemno.
Jak najbardziej radio, którego cena jest bardzo dobra w stosunku do jakości.
Wydaje mi się, że przemieszczając się po blokowisku, w którym następuje wielokrotność odbić fali radiowej niejako jesteś zmuszony do pracy w paśmie YHF z mocą 4W.
UV-5R jak najbardziej jest do tego "przygotowany" chociaż jego antena (w komplecie) jest do niczego.
Rozwiązaniem dla tej łączności jest dorobienie anteny ¼GP na złączu (nowy wtyku) do UV-5R.
Wtyk z wlutowanym prętem czy sprężyną (takim promiennikiem aby można go było wyginać i nie stracić oka) w bolec środkowy o długości około 49cm, gdzie przeciwwagą będzie ręka podtrzymująca tego UV-5R.
_____
Dalej pozostaje problem na jakiej częstotliwości będziesz pracował.
Dwa takie radia powinny na firmowych antenach działać w warunkach jakie opisałeś. Możliwe jest, że trafisz na bloki, które wyjątkowo będą przeszkadzać w łączności - zdarza się. Dlatego napiszę, że na 95% te radia bez modyfikacji dadzą radę.