Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BAOFENG UV-5R - miesto, blok, odleglosci 1km czy sobie poradzi?

tankjirek 11 May 2014 12:09 4731 12
    tankjirek
    Level 8  
    Witam, potrzebuje kupić 2x krótkofalówki, albo CB radio (podobno gorsze - więcej zniekształceń) lecz nie wiem jakie i mam nadzieje, że mi pomożecie, będę pracował w Gdańsku, na osiedlu gdzie jest dożo budynków po 6 klatek (10 pieter), będę z drugim pracownikiem w najgorszym momencie 1km w linii prostej od siebie - będziemy chodzić po blokach. I mam tutaj pytanie, czy dostanę sprzęt do 300 zl który sprawdzi się w tych warunkach i będziemy mogli się bezproblemowo komunikować? Może ktoś się wypowie na temat BAOFENG UV-5R ? Bo nie chcę kupować w ciemno.
    Dziękuje za odp.
    Pozdrawiam
    c2h5oh
    Moderator
    Napisz czy posiadasz pozwolenie radiowe które pozwoli Ci z tego sprzętu korzystać.
    Jeżeli nie masz to pomyśl o CB lub PMR. Zaoszczędzisz kłopotów sobie i innym.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1632731.html
    Jeżeli posiadasz pozwolenie radiowe to możemy podyskutować.
    tankjir
    Level 2  
    W gdansku multum ludzi (ASG'sowcy) uzywaja tych krotkofalowek, nie maja pozwolen i od dwoch lat nie maja zadnego problemu, nikt nie ma pozwolenia. Wiec uznajmy ze pozwolenie takie posiadam :) wiec licze ze ktos mi pomoze dobrac cos co bedzie dzialalo ;)
    robson42
    Level 19  
    No to dobrze, że powiedziałeś gdzie UKE ma szukać,bo tych pseudo jest coraz więcej.
    tankjir
    Level 2  
    nie ma sie co oszukiwac, ASG sie szerzy, w calej polsce mozna ich liczyc w setkach tysiecy ;) jakbym chcial dowiedziec sie o przepisach, napisalbym temat w innej kategorii, chce poprostu uslyszec opinie, propozycje od doswiadczonych w tej dziedzinie. Kazdy z nas w jakis sposob lamie prawo :) Zaczynajac od nielegalnych windowsow, po nagrywanie na plyty kończąc na kłusownictwie, jazdy bez uprawnien i pod wplywem.

Pozdrawiam
    lemu
    Level 19  
    Każdy z was - być może łamie prawo. Są dla was odpowiednie fora pirackie, tam się rajcuj.
    tankjirek
    Level 8  
    dobrze, posiadam pozwolenie radiowe, moge Wam nawet je zeskanowac. Podzieli sie ktos wkoncu swoja wiedza na ten temat czy nie? Czy bedziemy dyskutowac o zbednych rzeczach a Lemu bedzie pokazywal jaki jest fajny?
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Z tym łamaniem to nie jest chyba tak jak piszesz. :!:

tankjirek wrote:
    dobrze, posiadam pozwolenie radiowe, moge Wam nawet je zeskanowac.

Jak sam zaproponowałeś to bardzo prosimy o skan pozwolenia radiowego.

Quote:
    Podzieli sie ktos wkoncu swoja wiedza na ten temat czy nie?

Przypomnę, że wypisujesz w dziale serwisowym i na 100% zdajesz sobie z tego sprawę oraz również wiesz, że możesz uzyskać od Nas - zadowalającą podpowiedź.

Quote:
    Czy bedziemy dyskutowac o zbednych rzeczach a Lemu bedzie pokazywal jaki jest fajny?

Z tego powodu nie musisz na Nas "patrzeć z góry" czy obrażać.
    Regulamin pkt 3.1.9 .

Sugerowanie się w myśl Twoich pojęć, że ASG czy paralotniarze pracują NIElegalnie i nic im się nie dzieje - to przepraszam ale nie jest odpowiedzialne w myśl regulaminu pkt 3.1.17.

To co CZEKAMY na skan pozwolenia radiowego, z którego oczywiście możesz wymazać dane osobowe ale i pozostawić do wglądu :
    - podmiot, który wydał takie pozwolenie
    - ważność dokumentu
    - termin ważności pozwolenia
    - i najważniejsze - częstotliwość pracy podaną na pozwoleniu

Częstotliwość "pracy" na pozwoleniu, jednoznacznie podpowie Nam o jakim paśmie jest mowa - aby ukierunkować Twoją prośbę.

Reasumując to z tym łamaniem w jednym tylko temacie zastosowanie mają Nasze prawa regulaminowe :
    Regulamin pkt 3.1.9
    Regulamin pkt 3.1.13
    (popraw wpisy)
    Regulamin pkt 3.1.17

Pozdrawiam.
    tankjir
    Level 2  
    prosze bardzo. teraz ktos mi pomoze?
    BAOFENG UV-5R - miesto, blok, odleglosci 1km czy sobie poradzi? BAOFENG UV-5R - miesto, blok, odleglosci 1km czy sobie poradzi?

Moderated By c2h5oh:

Zostały zgłoszone uwagi co do zamieszczonych tu skanów pozwolenia:
    "Użytkownik tankjir w temacie podszywa się pode mnie, używając i publikując skany mojego pozwolenia radiowego. Łukasz Górecki SO8ABC".

SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Bardzo dziękujemy za skan pozwolenia.

Nie to, żebym się czepiał ale Ty będąc Licencjonowanym - niejako jesteś odpowiedzialny za przestrzeganie Prawa i zasad panujących na tych częstotliwościach (jako "novis" [SO]) a i po za nimi.

tankjirek wrote:
    ... na osiedlu gdzie jest dożo budynków po 6 klatek (10 pieter), będę z drugim pracownikiem w najgorszym momencie 1km w linii prostej od siebie - będziemy chodzić po blokach.

Zobacz, że "będziemy" to znaczy "ten drugi" również powinien posiadać licencję aby móc pracować w pasmach podanych na pozwoleniu.
    Zobacz również, że praca po za pasmami (na pozwoleniu) jest również nielegalna i pozbawiona tzw. "sensu" w Naszym HAM`s .
    _____

Teraz bardziej do konkretów podpowiedzi.

Quote:
    Może ktoś się wypowie na temat BAOFENG UV-5R ? Bo nie chcę kupować w ciemno.

Jak najbardziej radio, którego cena jest bardzo dobra w stosunku do jakości.

Wydaje mi się, że przemieszczając się po blokowisku, w którym następuje wielokrotność odbić fali radiowej niejako jesteś zmuszony do pracy w paśmie YHF z mocą 4W.
    UV-5R jak najbardziej jest do tego "przygotowany" chociaż jego antena (w komplecie) jest do niczego.
    Rozwiązaniem dla tej łączności jest dorobienie anteny ¼GP na złączu (nowy wtyku) do UV-5R.
    Wtyk z wlutowanym prętem czy sprężyną (takim promiennikiem aby można go było wyginać i nie stracić oka) w bolec środkowy o długości około 49cm, gdzie przeciwwagą będzie ręka podtrzymująca tego UV-5R.
    _____

Dalej pozostaje problem na jakiej częstotliwości będziesz pracował. :!:

Pozdrawiam.
    tankjir
    Level 2  
    Reasumując UV-5R z tą anteną "do niczego" nie ma szans zeby komunikowac sie w tych warunkach j/w??

Dziekuje za odp.
    freebsd
    Level 41  
    Dwa takie radia powinny na firmowych antenach działać w warunkach jakie opisałeś. Możliwe jest, że trafisz na bloki, które wyjątkowo będą przeszkadzać w łączności - zdarza się. Dlatego napiszę, że na 95% te radia bez modyfikacji dadzą radę.
    c2h5oh
    Moderator
    Temat zamykam do czasu wyjaśnienia spraw regulaminowych.