Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atheros AR5B125 - Nagłe obniżenie zasięgu karty sieciowej

11 Maj 2014 19:12 1980 7
  • Poziom 2  
    Witajcie,

    Od półtora roku używam routera TP-LINK TL-WR841N z którym łączę się przy użyciu laptopa Acer Aspire 5749Z, który ma bezprzewodową kartę sieciową* Atheros AR5B125. Używam Windows 7 oraz Linux Mint, między mną, a routerem jest ściana i mniej więcej 4-5m odległości. Sterowniki najnowsze, firmware też.

    Przyznam po krótce, wszystko przez właściwie cały czas współgrało wyśmienicie, co prawda Windows przez długi okres tracił połączenie po restarcie systemu, lecz wina ewidentnie leżała wtedy po stronie systemu, ponieważ Linux na tym samym laptopie takiego problemu nie miał - ale nie o tym temat. Przed wystepowaniem niżej opisanego problemu laptop spokojnie wykrywał kilka/kilkanaście sieci, nieraz zdarzało się, że widział sieć przedszkola (mieszkam na 9. piętrze, przedszkole jest dobre kilkadziesiąt metrów od mojego bloku).

    Przedwczoraj zauważyłem, że laptop zamiast zasięgu na standardowe 4/5 kresek zaczął ledwo widzieć jedną kreseczkę, w porywach dwie. Dnia następnego laptop zaczął połączenie zrywać (w liście wykrytych połączeń sieć domowa znikała). Potem zauważyłem, że w niektórych pozycjach laptop ma nieco większy zasięg i nie zrywa połączenia, wywnioskowałem więc że jest coś nie tak z zasięgiem. Gdy podejdę do routera, siła zasięgu wzrasta. Dziś po uruchomieniu laptopa Windows nawet wykrył karty sieciowej, uznałem że "już po ptakach". Nie znajdował jej nawet po użyciu funkcji Wyszukaj zmiany w sprzęcie*. Po restarcie sieć jednak jakoś odnalazł i jako-tako teraz działa.

    Wnioskuję, że problem leży po stronie laptopa, ponieważ na liście wykrytych sieci znajdują się 2-3 sieci, gdy wcześniej było ich regularnie co najmniej dwa razy tyle.

    Szukając podobnych tematów na forum zauważyłem, że często chcecie screenshoty z programu inSSIDer. W załączniku zrzut, kiedy jestem właśnie te 5m/za ścianą od routera.


    Nie wiem czy zrobiłem screenshot odpowiedniego okna, w razie czego piszcie co mam pokazać.

    Co powinienem zrobić?


    * - gdybym coś źle nazwał, wybaczcie: jestem dosyć zielony w nazwenictwie

    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Poziom -83 to tragedia. Sprawdz zasieg wifi na laptopie pod innym OS. Najprosciej bedzie uzyc jakiegos linuxa cd live. Jak "wroci" zasieg wifi to masz problem z WIN a jak nie - to problem sprzetowy.
    Nie grzebales moze ostatnio w laptopie? Moze jakies czyszczenie? Sprawdz polaczenia anten z karta WLAN - spotkalem sie juz z zanikiem zasiegu przy odpietej antenie.
    Jak OS ma problem ze znajdywaniem karty to moze wskazywac na potrzebe jej wymiany. Na allegro to raptem 30 zl z wysylka.

    v
  • Poziom 2  
    viwaldi1 napisał:
    Poziom -83 to tragedia. Sprawdz zasieg wifi na laptopie pod innym OS. Najprosciej bedzie uzyc jakiegos linuxa cd live. Jak "wroci" zasieg wifi to masz problem z WIN a jak nie - to problem sprzetowy.
    Nie grzebales moze ostatnio w laptopie? Moze jakies czyszczenie? Sprawdz polaczenia anten z karta WLAN - spotkalem sie juz z zanikiem zasiegu przy odpietej antenie.
    Jak OS ma problem ze znajdywaniem karty to moze wskazywac na potrzebe jej wymiany. Na allegro to raptem 30 zl z wysylka.

    v


    Właśnie mam Linux Mint na dual boocie, ale jak na złość okazało się, że nie chce się uruchomić. Jutro dostanę pendrive z live, więc sprawdzę.

    Chodzi Ci o grzebanie fizyczne? Ostatni raz obudowę zdejmowałem półtorej roku temu, od razu po kupnie, by dołożyć RAM. Czyściłem sprężonym powietrzem z dwa miesiące temu. Oprócz tego - nic ciekawego. Laptop nie spadł, nie był zalany etc.

    Sprawdzę jutro (ew. we wtorek) Linuxa i dam odpowiedź.
  • Moderator - Sieci, Internet
    Poziom sygnału plus zakłócenia. Sygnał o którym się mówi że pozwala na stabilną prace to około -70dBm ty masz o wiele za mało.
  • Poziom 2  
    Niestety problem ewidentnie nie lezy w Windowsie, na Linuxie rowniez ledwo wykryl w otoczeniu dwie sieci, po wpisaniu komendy
    Code:
    watch -n 1 "awk 'NR==3 {print \"WiFi Signal Strength = \" \$3 \"00 %\"}''' /proc/net/wireless"


    Ciagle pokazywal okolice 22%.

    Wiec rozumiem, ze teraz powinienem przyjrzec sie wygladowi anteny? Czy macie jakies rady, czego powinienem sie spodziewac/jak moge "zainterweniowac"? Moge wam po prostu wrzucic zdjecie w celu stwierdzenia, czy cos z tego jeszcze bedzie.

    Na chwile obecna sytuacja jest unormowana, dziala zalosnie ale stabilnie, nie rozlacza sie.


    PS.: przeprszam za brak polskich znakow, pisze z Linuxa w wersji Live bez polskiego jezyka
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Otworz, rozlacz anteny i wyjmij karte. Podlacz ponownie jak bylo. Sprawdz czy kable anten nie przelamaly sie w miejscu zawiasow. Jezeli nie pomoze to czeka cie wymiana karty i/lub anten. Koszt nie jest duzy. Przy wymianie anten czeka cie demontaz oslony matrycy. Szukaj w necie service manual zebys wiedzial gdzie sa zatrzaski.

    v
  • Poziom 2  
    viwaldi1 napisał:
    Otworz, rozlacz anteny i wyjmij karte. Podlacz ponownie jak bylo. Sprawdz czy kable anten nie przelamaly sie w miejscu zawiasow. Jezeli nie pomoze to czeka cie wymiana karty i/lub anten. Koszt nie jest duzy. Przy wymianie anten czeka cie demontaz oslony matrycy. Szukaj w necie service manual zebys wiedzial gdzie sa zatrzaski.

    v


    Sprawa niestety wygląda o tyle żałośnie, że nie mogę dostać się do środka. Ten model laptopa ma jednoczęściową tylna osłonę, więc żeby cokolwiek zrobić, trzeba zdjąć ją całą. Zdejmowałem ją już dwukrotnie kiedyś podczas dokładania RAM, lecz teraz jest problem.

    Jedna ze śrubek kręci się w miejscu i sprawia wrażenie, jakby to "coś" z gwintem w co jest wkręcona kręciło się razem z nią podczas prób wykręcenia. Trudno mi jednoznacznie określić, czy wyrobił się gwint, czy coś w środku się odłamało (choć nie robiłem niczego na siłę, pęknięć też nie słyszałem). Będę więc chyba musiał skoczyć się do jakiegoś znajomego/sklepu komputerowego, może coś poradzą.

    W załączniku na obrazkach z manuala pozaznaczałem za różowo zajechaną śrubkę, tak na wypadek gdyby ktoś miał pomysł, co mogło się stać.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Nie wiem jak rozwiazal to acer (prawdopodobnie tak samo) ale w toshibie a200 siostry wygladalo to tak jak na zalaczniku. Metalowe tulejki z gwintem byly zatopione w plastykowych rurkach obudowy. Delikatne to i latwo o uszkodzenie przy zbyt mocnym dokrecaniu. Podejrzewam ze i u ciebie moze byc jak na zdjeciu. Naprawialem w sumie 6 tulejek i od sierpnia 2013 dzialaja do dzis.
    Atheros AR5B125 - Nagłe obniżenie zasięgu karty sieciowej

    v