Może ktoś sprawdzić i wytypować błędy klas, pół, metod w projekcie gry eurobiznes?
Pewnie trochę namieszałem i wolałbym by ktoś to sprawdził, ewentualnie poradził coś ? (są to same klasy i deklaracje funkcji, bez definicji narazie)
Może ktoś sprawdzić i wytypować błędy klas, pół, metod w projekcie gry eurobiznes?
Pewnie trochę namieszałem i wolałbym by ktoś to sprawdził, ewentualnie poradził coś ? (są to same klasy i deklaracje funkcji, bez definicji narazie)
Pionek = Gracz, po co dwie klasy?
Gracz ma nazwę i kolor, przyjmuj je jako argumenty konstruktora.
Poziom zabudowy to powinien być int. Poziomów zabudowy masz 6 - bez zabudowy, 1 - 4 domów, hotel. Możesz ułatwić sobie życie przechowując koszty rozbudowy i opłaty w tablicach po 6 elementów.
Dwa rodzaje pól w taki sposó to pomyłka. Musisz mieć klasę bazową po której pola typu nieruchomość, użytek publiczny i inne (wydarzenia!) dziedziczą i zastosować polimorfizm.
No właśnie problem w tym, że rzekomo nie mogę używać poliformizmu ani dziedziczenia, bo w poleceniu mam, zbuduj zestaw klas ( pola i funkcje- bez łączenia tego) w oparciu o mechanizm przyjaźni. Mógłbyś naszkicować szkielet tego ? Bez funkcji , lub wypisać jakie klasy Ty widzisz, razem z podklasami dziedziczonymi od nadklasy?
0To w takim razie użyj jednej klasy w której zamkną się zachowania wszystkich typów pól. Najczystszym rozwiązaniem to nie jest, ale zadziała.
Mechanizm przyjaźni masz tu: http://xion.org.pl/files/texts/mgt/html/2_2.html
Zastanów siędo czego ci to pasuje.
Bez urazy, ale bie naszkicuję ci tego - to twój projekt, a ja nie mam tyle wolnego czasu aby robić go za ciebie (a gdybym miał to zrobiłbym ci w ten sposób większą krzywdę niż przysługę).