Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ciągłe gaszenie i zapalanie się piecyka przy korzystaniu z kabiny prysznicowej

Axles 12 May 2014 14:33 2472 6
    Axles
    Level 14  
    Witam.
    Problem sądzę nie z samym piecykiem, a z czymś innym gdyż podczas brania prysznica (czy to strumień ze słuchawki, czy z deszczownicy czy z dysz) piecyk się gasi, a po chwili próbuje znów zapalić. Gdy się zapali to losowo od kilku sekund do nawet kilku minut znów się gasi. Nie dzieje się tak w kuchni ani w umywalce w łazience.
    Co może być przyczyną takiej sytuacji, czy może mieć to związek z "przytkanymi" wężami ? (jak miałem podobnie w innym wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2810465.html gdzie wystarczyło oczyścić perlator) Jeśli tak jak udrożnić, są jakieś specyfiki do do tego?
    Lub może węże są źle podłączone?

Inne zaobserwowane podejrzane rzeczy to po skończeniu prysznica woda potrafi i pół minuty kapać z deszczownicy czy słuchawki.
    Woda przy ustawieniu na pokrętle żądanej pozycji nie jest tak samo ciepła w zależności od źródła czyli. słuchawki/deszczownicy/dyszy.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Jeśli korzystasz z każdej opcji (słuchawka, itd) i za każdym razem jest ten sam problem, to przyczyna leży w rurach,czy węzach zasilających kabinę,lub w dopływie do baterii, a moze w zatkanej baterii.
    User removed account
    User removed account  
    Axles
    Level 14  
    Nie mam pojęcia jak sprawdzić możliwe wymienione przez ciebie przyczyny, ale tak się zastanawiam czy może być powodem gaszenia sam przełącznik wody, kontrolujący z której końcówki woda wypływa, tzn. słuchawka, deszczownica itp.. On jest taki okrągły i mam wrażenie, że on nieprecyzyjnie ustawia się np. na deszczownicę i tym samym mniejsze ciśnienie prowadzi do gaśnięcia płomienia?

Na prawdę mam dość tej kabiny gdy tylko nazbieram sprawię zwykłą murowaną i na górze deszczownicę się zamontuje. Jak nie problem z wodą to uszczelnić nie potrafię tego solidnie i ciągle cieknie, a na dodatek czarna pleść wyskakuje.
    zybie
    Level 30  
    A może trzeba wyczyścić filtry siatkowe na zaworkach w prysznicu.
    Inkwizycja
    Level 29  
    Obstawiam problem nr 2 podany przez Walkera29 zbyt mały rozbiór wody. Zrób takie doświadczenie: puść wodę z deszczownicy i równocześnie w umywalce w łazience powinien kocioł pracować; następnie zmniejszaj ilość wody w zlewie tak aż kocioł się wyłączy. Najprawdopodobniej ustalisz w ten sposób minimalny wymagany przepływ wody przez kocioł. Może się okazać że kabina ma za mała wydajność. Cyrkulację posiadasz?
    Axles
    Level 14  
    Zrobiłem jak opisałeś, niewiele mi to powiedziało, gaz w pewnym momencie zgasił się i tyle. Problemem u mnie w sumie nie jest tyle, że gaz się gasi, ale że nie potrafi się po zgaszeniu od razu zapalić, w tym sęk.