Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Politechnika Gdańska - Energetyka kilka pytań.

patryk1101 13 May 2014 00:46 6618 9
    patryk1101
    Level 9  
    Witam, mam pytanie odnośnie energetyki na PG. Mianowicie chodzi mi o to jaka jest różnica między wydziałami (oio, eia, mech). Czym one się różnią? Późniejszymi specjalizacjami? Z tego co wiem przez 5 pierwszych semestrów wszystkie wydziały mają te same zajęcia. Jeśli chodzi o progi punktowe najniższy jest na oio, jaka jest szansa aby zmienic wydział w ciągu 5 pierwszych semestrów np na mech albo eia?
    Jak myślicie czy progi punktowe obniżą się w stosunku do zeszłego roku? (mam na myśli ich banalną maturę czyt. wspaniałe wyniki oraz maturę 2k14 czyli zdaje się jedną z najgorszych 'nowych' matur).

Pozdrawiam.
    Ronin64
    Level 35  
    Tak w dużym uproszczeniu energetyka na wydziale mechanicznym to nauka o turbinach, sprężarkach, pompach itp.
    K_B
    Level 18  
    Cześć. Ukończyłem pierwszy stopień Energetyki na PG. Zgadza się, do piątego semestru włącznie wszyscy mają identyczne zajęcia. Później następuje specjalizacja. Nie ma znaczenia, z jakiego wydziału startowałeś, bo można swobodnie zmienić wydział i specjalizować się wedle woli. Nie czas teraz na wykazywanie różnic pomiędzy poszczególnymi specjalizacjami, wszystko okaże się w toku studiów. Startuj więc z dowolnego wydziału.

Na moim roku to było tak, że mniej więcej po równo część została na drugi stopień na Energetyce (nie polecam!), część poszła na Elektrotechnikę (moim zdaniem - najlepszy wybór); niewielka część wybrała wydział Mechaniczny, a garstka Okrętowy.

Jak byś miał pytania, wal śmiało, bo jestem mocno w temacie.
    patryk1101
    Level 9  
    Jeśli chodzi o wydziały chodzi mi o to, że progi punktowe rosną (oio, eia, mech) z tego co wiem najfajniejsze specjalizacje sa na eia mech, ktore raczej mnie interesuja.. Dlatego jestem skłonny najbardziej ku tym dwóm wydziałom. Z kolei na OIO jest banalnie łatwo się dostać i tu jest pies pogrzebany, nie wiem czy dam rade dostac sie na eia lub mech i nie wiem czy warto ryzykować zapisując sie na oio licząc na zmiane wydziału na jeden z tamtych.

Odchodząc od tematu jest ktoś w stanie powiedzieć mi coś o elektrotechnice na PG? Co to znaczy, że nie ma podziału na specjalności; brak profili ?

Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi, pozdrawiam.
    K_B
    Level 18  
    Na Elektrotechnice jest podział na specjalizacje Elektroenergetyka oraz Przetwarzanie i Użytkowanie Energii Elektrycznej. Jest możliwe uruchomienie Energetyki Jądrowej, ale ciągle brakuje chętnych.

A sam kierunek dobry jest. Bardzo dużo możliwości po nim, bo świat elektrotechniki jest bardzo rozbudowany.

Jednak nie jest złym pomysłem ukończyć Energetykę i na drugi stopień dopiero przejść na Elektrotechnikę, w międzyczasie interesując się prądem elektrycznym; tu warto ukończyć technikum elektryczne - albo przynajmniej być pewnym, że jest się zdolnym do samodzielnego pogłębiania wiedzy np. z książek. Na Energetyce jest trochę przedmiotów elektrycznych, jednak dają tylko ogólne pojęcie, które jeżeli chce się być jednak elektrykiem, trzeba samodzielnie przestudiować.
    patryk1101
    Level 9  
    na PG jest napisane, że brak profili jeśli chodzi o elektrotechnike. Jak to rozumieć skoro mówisz, że jednak jest podział na specjalizacje?
    K_B
    Level 18  
    Faktycznie. Na pierwszym stopniu Elektrotechniki nie ma specjalizacji. Na drugim są.
    patryk1101
    Level 9  
    Brak specjalizacji uznać jako wadę? Jak to traktować?
    To tylko zbędny bajer czy jak..?
    K_B
    Level 18  
    Nie przejmuj się tym. I nie patrz na takie szczegóły. Wszystko wyjaśnia się w toku studiów.
    patryk1101
    Level 9  
    Hmm, no dzieki za wszelkie odpowiedzi - podpowiedzi...
    Ostatecznie i tak nie wiem który kierunek wybrac.. Waham sie nad energetyka, elektorechnika, mechanika i budowa maszyn, budownictwo.
    Slyszalem sporo zniechecajacych opinii chyba o kazdym kierunku.