Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung PS42Q97HD - Uszkodzony zasilacz, 5V standby zaniżone do 3.3V

zbyszekskibinski 13 Maj 2014 14:09 3081 10
  • #1 13 Maj 2014 14:09
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Dostałem od kolegi sam zasilacz bn44-00189a z tego TV do naprawy.
    Zaniżone standby 5V do 3.3V

    Podmienione elementy:

    a) str. wtórna:

    CB855, 857, ICB851, RB861, 862, 863, PCB 801

    b) po 'gorącej'

    ZDB 803, ZDB 804, CB809, CB813, CB816 oraz VIPER 22A

    Po odpięciu diody DB864 i wpięciu do jej katody plusa zewn. kondensatora 470µF, 35V, pojawia się na wyjściu 11V DC i oczywiście uszkadza diody zenera zabezpieczające linię Vcc tego Vipera.
    Podmieniłem obydwa zenery i układ.
    Na wyjściu nadal tylko 3.3V
    Wypiałem dławik LB 801, dalej 3.3V.

    Ktoś miał coś podobnego?
    Dzięki.

  • #2 13 Maj 2014 14:12
    mailo
    Poziom 25  

    Witam, może ma być 3.3V ?

  • #3 13 Maj 2014 17:27
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Cześć.

    Nie, bo na schemacie napisane, że 5VSTBY?

    Dziwna sprawa... po podgrzaniu dużego elektrolitu 22uF, 450V napiecie wtórne wzrasta do 5V. Ale kondensator ten już był wymieniany.

    Dodano po 40 [minuty]:

    Okazuje się że po podgrzaniu obszaru zasilacza wskazanego na fotografii napięcie wtórne wzrasta do 5V DC. Po ok 5 min, spada do 4V i dalej znów 3.3V.
    Wszystkie 'elki' na zdjęciu są wymienione, także to NIE podgrzewanie ich powoduje że napięcie 5V wraca, widocznie coś innego.

    Samsung PS42Q97HD - Uszkodzony zasilacz, 5V standby zaniżone do 3.3V

    Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:

    Napięcie na CB816 wynosi 310-315V czyli OK. (Teraz podstawiłem jeszcze raz 22uF 450V)
    Jak ktoś wie co może być przyczyną ale nie chce powiedzieć oficjalnie, proszę o kontakt na PW, zapłacę za poradę, ba płytce widać klej wystający przy termistorze SCK-206 bocznikującym przekaźnik, ale jakoś nie widzi mi się to mieć w związku z moją usterką...

  • #4 14 Maj 2014 01:47
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Okazuje się, że przy bardzo dokładnym skierowaniu wiązki ciepła na Q805 a właściwie spód płyty gdzie znajduje się radiator tego elementu napięcie 5V natychmiast powraca. Widocznie musi być jakieś przebicie do masy (radiatora). Musi być klej pod radiatorem i napiecie Vcc (powinno być 21V DC, a jest 13V) 'ucieka do masy', co przeciąża całą przetornicę, którą napędza Viper IC.

    Jutro się tym dalej zajmę.

    Zbyszek

    Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

    Po wielogodzinnych poszukiwaniach udaje mi się odkryć, że powodem feleru jest układ kontrolera, którego działanie powoduje, że przetwornica jest przeciążona. Sam układ nie jest zły, albowiem podstawiłęm go. Odłączenie pinu zasilania tego układu powoduje, ze wszystko działa OK. Podgrzewanie okolicy Q805 to niedaleko od elementów pracujących z tym układem.

    Bez układu napięcie Vcc wzrasta do 21V jak również jest pełne +5V Stby


    Samsung PS42Q97HD - Uszkodzony zasilacz, 5V standby zaniżone do 3.3V

  • #5 16 Maj 2014 04:20
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Udało mi się pokonać tę zawiłą usterkę. Zasilacz naprawiony, przyczyną był jeden z elementów w części obwodu podającego napięcie na nogę IN2(+), czyli układu zakreślonego na czerwono na powyższym zdjęciu. Ta część obwodu jest poza powyższym obrazkiem, dlatego dla zainteresowanych, polecam sciągnięcie sobie całego schematu tego chassis i przeanalizowanie tego obwodu.

  • #6 16 Maj 2014 09:47
    mirex
    Poziom 43  

    Zbyś poinformował mnie na PW (nie wiem po co???), że nie poda rozwiązania (jak zwykle zresztą, już jesteśmy przyzwyczajeni ;) ), bo nikt mu nie pomógł i musiał 3 dni ślęczeć nad tym biednym zasilaczem. Bidulek.:cry:

    No to Zbysiu, w ramach rekompensaty, podaj forumowiczom gdzie jest to, co polecasz.

    Cytat:
    dlatego dla zainteresowanych, polecam sciągnięcie sobie całego schematu tego chassis i przeanalizowanie tego obwodu.

    Po co chłopy mają ... trzy dni stracić na szukanie tej serwisówki chassis. Potem kolejne 3 na szukanie usterki.

    Podaj i zamknij ten temat. Pora już. Dziękujemy.

  • #7 16 Maj 2014 11:37
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    mirex napisał:
    Zbyś poinformował mnie na PW (nie wiem po co???), że nie poda rozwiązania (jak zwykle zresztą, już jesteśmy przyzwyczajeni ;) ), bo nikt mu nie pomógł i musiał 3 dni ślęczeć nad tym biednym zasilaczem. Bidulek.:cry:


    mirex napisał:

    A zasilacz naprawiłeś już?


    To ja już się przyzwyczaiłem do Twoich zaczepek słownych oraz 'pomagierowania' Mirek :D
    Jak również do tego, że muszę prowadzić posty monologiczne, w których sam dochodzę (lub nie) do rozwiązania usterki. Skoro nikt ze mną nie rozmawia, bo albo ma to w nosie, lub nie chce pomóc (pomijając tzw. 'lamerów' i osoby, które chciałyby pomóc, ale nie wiedzą jak) to po co mam podawać odpowiedź fachowcom, którzy już z góry znają odpowiedź a pomóc nie chcieli?

    A powiem, co mi tam, uszkodzona była jedna z diod Zenera, która ustala napięcie 30V (2x15V) w sekcji AC 120V.
    Happy?

  • #8 16 Maj 2014 11:53
    mirex
    Poziom 43  

    Nie happy, bo mnie twoje diagnozy latają. ;)
    Prosiłem o zupełnie coś innego! I nie dla mnie, bo mnie osobiście też to lata.

    zbyszekskibinski napisał:
    Ta część obwodu jest poza powyższym obrazkiem, dlatego dla zainteresowanych, polecam sciągnięcie sobie całego schematu tego chassis i przeanalizowanie tego obwodu.


    Czekamy na linki!

  • #9 16 Maj 2014 12:02
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Tu masz i nie marudź!

    Samsung PS42Q97HD - Uszkodzony zasilacz, 5V standby zaniżone do 3.3V

    Za dwie, wstawiłem jedną o wartości 30V i wszystko działa. Temat można uznać za zamknięty.

  • #10 16 Maj 2014 12:20
    mirex
    Poziom 43  

    Dalej nie rozumiesz, czy po raz kolejny "grasz głupa"? :)
    Ile jeszcze razy mam cytować?

    Drukowanymi masz:

    LINKI DO SERWISÓWKI Z TYM SCHEMATEM PROSZĘ PODAĆ!

    Bo zalecałeś innym naprawiaczom, żeby sobie obejrzeli.

  • #11 16 Maj 2014 12:44
    zbyszekskibinski
    Poziom 32  

    Nie mam linku, ale zapewne jest w bazie? (dlatego kazałem sobie pobrać). Wkleję natomiast plik PDF, jest tam cały schemat. Diody zenera reagowały na zmiany temeperatury i po podgrzaniu napięcie tej linii wzrastało do +30V DC.

    Dziękuję wszystkim. W świetle 'zasad działu' podaje rozwiązanie usterki ale nie 'nagradzam' pomocnych, gdyż po raz kolejny pomóc musiałem sobie sam. :D

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Schemat usunąłem - nie powtarzamy schematów zamieszczonych w innym, typowym dziale! Po coś są zasady działu. Pisownia też fatalna. Następnym razem "nagrodzę".
    A obrazki pochodzą z prawie identycznego zasilacza BN44-00161A i drugiej wersji tego samego - BN44-00162A. https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9271128#9271128

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo