Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell XPS M1330 - -nie włącza się - gaśnie dioda w zasilaczu.

blue_kris 13 Maj 2014 18:41 2604 11
  • #1 13 Maj 2014 18:41
    blue_kris
    Poziom 10  

    Przy próbie zwarciowej grzeje się (parzy!) U40 - SI4435B--podmieniony.

    trochę też się grzeje (ale nie za bardzo) U42- SI4435B--podmieniony

    oraz też tylko trochę się grzeje C525 - wylutowany i sprawdzony -ok.

    Sprawdzone także:
    C10 --SC10U25V6KX-1GP
    C509 --SC1U25V3KX-GP
    C516--SCD01U50V2KX-1GP

    wyczytałem na forum, że kondensatory te padały gdy było zwarcie na płycie.

    Dioda na zasilaczu gaśnie od razu po włączeniu wtyczki, przy wylutowanym U40 jest napięcie, zasilacz nie gaśnie. Przy wylutowanym U42 także. Nie mam pomysłu co dalej robić- może ktoś pomoże.

    0 11
  • #2 13 Maj 2014 21:28
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Jaka płyta?
    Pisząc próba zwarciowa gdzie, jakie napięcie podajesz?

    0
  • #3 13 Maj 2014 22:17
    lisek
    Spec od monitorów

    To ta platforma i masz SM
    Link_ Wistron Thurman
    lub
    Link_tutaj
    Pomiary kol.
    Powodzenia życze , bo to Dell.

    __________
    Te grzejące się elementy U42/U40 to sa w linii +PWR_SRC oraz +SDC_IN.
    Wskazuje to na uszkodzenie w ok. mostka North ( daj Boże tylko ceramiczne kondensatory pod ukł. chłodzenia procka), a może i gorzej...?
    ** próba zwarciowa dużo pokaże
    Ponadto bez jakichkolwiek manipulacji na przycisku On/Off masz miec
    na U73 (TPC51120) pin: 1 - 5V, 8 - 3,3V, 22 - 19V
    Jeśli chociaz jednego nie ma > IC do wymiany + kondensator C10

    0
  • #4 14 Maj 2014 07:35
    blue_kris
    Poziom 10  

    Płyta:
    rev: A00
    PWA P/N: CN391
    PWB P/N: TP520
    (nic więcej nie znalazłem)

    Napięcie podawałem zasilaczem serwisowym na wejście (na gniazdo zasilacza)
    przy 2-2,5V pobiera 0-0,16
    przy 3 V pobiera 0,5-0,7 A (i U40 grzeje się bardzo)
    przy 4 V pobiera 2,5 A i rośnie (U40 nie można dotknąć )

    I to wszystko na gołej płycie bez CPU itp. - bez włączania Power.

    0
  • #5 14 Maj 2014 08:04
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Rezystancje z cewek.

    0
  • #6 14 Maj 2014 11:33
    blue_kris
    Poziom 10  

    L38- 11 Ω do masy
    L53 - 19 Ω do masy

    L31- Przejście do DC-IN +

    wszystkie cewki mają przejście przez siebie - 0 Ω

    0
  • #7 14 Maj 2014 12:23
    C-oolt
    Poziom 22  

    O ile się nie mylę za U42 znajdują się zworki G1 i G2 rozłącz je i sprawdź czy jest dalej zwarcie (postaw ponownie U40 i U42)

    Dell XPS M1330 - -nie włącza się - gaśnie dioda w zasilaczu.

    0
  • #8 14 Maj 2014 13:03
    blue_kris
    Poziom 10  

    Nie znalazłem żadnych zworek, zastanawiam się nad tym przejściem na masę na L38 i L53 ? Nie jestem pewny oznaczenia L53 zdj. w zał.
    Dell XPS M1330 - -nie włącza się - gaśnie dioda w zasilaczu.

    0
  • #9 15 Maj 2014 07:28
    C-oolt
    Poziom 22  

    Z tego co widzę to L53 odpowiada za napięcie +1,2V , które idzie na układ kontrolera LAN BCM5906MKMLG-GP (U21) - oznaczenie L53 nie jest do cewki którą zaznaczyłeś na zdjęciu. Poprawnie jest tak:

    Dell XPS M1330 - -nie włącza się - gaśnie dioda w zasilaczu.


    Poprawne jej oznaczenie to bodajże L50

    Dell XPS M1330 - -nie włącza się - gaśnie dioda w zasilaczu.


    Co do L38 to nie ma takiej na schemacie. Czy na pewno dobrze spisałeś oznaczenie? Może podaj zdjęcie z cewka "L38"

    Podaj rezystancję względem masy cewek: L24, L54, L45, L50

    Dell XPS M1330 - -nie włącza się - gaśnie dioda w zasilaczu.

    0
  • #10 15 Maj 2014 08:07
    lisek
    Spec od monitorów

    Kol. uważnie poczytaj co pisałem 13 Maj 2014 22:17
    Potem popatrz na str.38/ z linku 2-ego dla platformy Wistron (Link_tutaj) i szukaj kondensatorów ceramicznych C521/523 i.... (na tej stronie opisane i pokazane w prawym górnym rogu)

    lub metoda zwarciowa (1.2V lub 1.5V)powinna pokazac Tobie analogiczne grzejące sie ceramiki w ok. u15

    0
  • #11 20 Maj 2014 09:09
    blue_kris
    Poziom 10  

    Po wymianie kondensatora C523, zasilacz nie wyłącza się (nie gaśnie dioda), U40 przestał się grzać i pojawiło się napięcie na U40, U42 i dalej. Kontrolka na płycie nie zapala się.
    Mogłem pomierzyć U73
    Dell XPS M1330 - -nie włącza się - gaśnie dioda w zasilaczu.

    Zdjęcie "cewka L38"
    Dell XPS M1330 - -nie włącza się - gaśnie dioda w zasilaczu.

    Bardzo dziękuje za zainteresowanie i pomoc, proszę o wyrozumiałość w tłumaczeniu dodatkowych kwestii.


    Kupiłem inną płytę (niestety okazała się też uszkodzona, może na części się przyda ) i tam kontrolka zapala się na chwilę i gaśnie po włączeniu power.

    0
  • #12 20 Maj 2014 18:48
    blue_kris
    Poziom 10  

    Podaję rezystancję względem masy cewek: L24, L54, L45, L50



    L54-- 550 Ω
    L45-- 530 Ω
    L24 nie umiem znaleźć

    Jeżeli wcześniej pomyliłem L53 z L50, to L50 ma 19 Ω do masy

    0
  Szukaj w 5mln produktów