Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat B5 - Spadek mocy, Błąd sondy lambda, spalanie stukowe, O co chodzi?

szatek2205 13 May 2014 22:47 7098 7
    szatek2205
    Level 8  
    Witam.
    Jestem posiadaczem Passata B5 99r 125km benz.+Lpg. Od jakiegoś czasu silnik podczas rozruchu do momentu kiedy się nagrzeje ( około 50-70 stopni - chodzi na benzynie) strzela - spalanie stukowe (??),gasnie, obroty wariują, trzeba kilka razy kręcić zanim odpali. W momencie gdy się nagrzeje przestaje strzelać jednak pozostaje falowanie obrotów, spadek mocy. Filtry są wymienione, świece dzisiaj zmieniałem. Próbowałem go "przeczyścić" po przez "przegazowanie" bardzo ciężko odcina zapłon ( brak mu mocy na odcinkę :P ). Jest mułowaty. Gdy przełączy się na gaz sytuacja troszkę się normuje jednak cały czas chodzi nie równo, obroty lekko falują ( znacze mniej niż na benzynie, praca jest zdecydowanie bradziej stabilna). Moje podejrzenia padają teraz na sondę Lambda?? A może przepustnica??
    Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuję za poświęcony czas.
    Pozdrawiam Krystian.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Proponuję dokonać fachowej diagnostyki, bez tego, powstanie 1000 teorii.
    szatek2205
    Level 8  
    Fachowej Diagnostyki co masz na myśli? Komputer wykazał błąd sondy...
    A w warsztacie się nie bawią, jeśli jest błąd sondy, to wymienią sondę ( sonda bosch 280 zł ). Do tego robocizna i nie wiadomo co jeszcze wymyślą. Wolałbym zrobić to samemu, a jeśli chodzi mi o teorie to na tym mi zależy :)
    Pozdrawiam i Dziękuję :)
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No to mam pierwszą, to nie sonda tu krzaczy. Nie jechać do wymieniaczy. Chyba, że chcą się bawić na własny koszt.
    szatek2205
    Level 8  
    Hmm jak nie sonda to co?? ktoś może ma jeszcze jakieś pomysły ?
    domex32
    Moderator of Cars
    Jakie jeszcze pomysły?

Paweł pisał o diagnozie, a nie tylko o odczycie błędów, taka subtelna różnica a jednak.

Trzeba w parametry popatrzyć.
    szatek2205
    Level 8  
    Skorzystałem z Waszych rad, po kompleksowych badaniach wiem że do wymiany jest zawór podciśnienia w kolektorze ssącym ( chyba tak to się nazywa). I teraz pytanie czy we wszystkich 1,8 montowane są takie same zawory? Byłem w sklepie jednak cena jaką mi zaproponowano jest zbyt wysoka. Szukam czegoś na allegro jednak nie mogę znaleźć... może ktoś na forum na coś takiego na sprzedaż, albo wiecie gdzie mogę dostać? jestem z Bydgoszczy. Ostatecznie będę kombinować "na patencie" jednak jest to ostateczna opcja. Załączam zdjęcie. Passat B5 - Spadek mocy, Błąd sondy lambda, spalanie stukowe, O co chodzi?
    autoas
    Level 42  
    Wszędzie zła diagnoza i za drogo i postanowiłeś sam naprawić....ale oczywiście masz namyśli że ktoś ci tu da 1000% podpowiedź? (tak tysiąc)
    Wymiana siłownika nic nie da...na twój problem
    Masz uszkodzony zawór, membranę czy tylko to "oczko"? Bo jeśli oczko to napraw nad czym sie zastanawiasz...