Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skoda octavia 2 1.8 TSI - 1.8 TSI 160KM szarpanie na 4 i 5 biegu

rybacom 14 May 2014 09:58 8130 17
    rybacom
    Level 10  
    Witam,
    mam Skodę Octavię 1.8 TSI 160 KM i problem którego nie może ustalić żaden mechanik chodzi o to, że samochód szarpie (przerywa) na 4 i 5 biegu ale tylko przy obrotach między 2 tyś a 2,2 tyś. na pozostałych biegach jest ok nawet na 6. W samochodzie wymieniłem świece przewody, sprawdzałem cewki jak również filtr paliwa. Paliwo tankowałem już na różnych stacjach i wszystko jest bez zmian. Podłączany był też pod komputer i ani stacjonarny ani taki podczas jazdy nic nie wykazał. Może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem. Jest jeszcze podejrzenie, że może być to koło dwumasowe a to już spory wydatek. Jak macie jakieś pomysły prośba o pomoc. Samochód ma przebieg 80 tyś km. Kupiłem go przy przebiegu 70 tyś km. Był sprowadzony także brak historii.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Opony rozmiarowo zgodne z danymi producenta? Jazda testowa z "uszkodzoną" kontrolą trakcji i ABS coś zmienia?
    rybacom
    Level 10  
    Co do opon to zgodne z autem ale tak samo było na zimówkach i to za dużych. Nie za bardzo rozumiem "Jazda testowa z \"uszkodzoną\" kontrolą trakcji i ABS coś zmienia?" Jazda testowa była z diagnostyką podczas jazdy i nic nie wykazała. Tak na marginesie to szarpanie nie jest jakoś mocne. To coś w stylu lekkiego szarpania nie jest mocne ale bardzo uciążliwe i tylko w tym zakresie obrotów no i bardzo dziwne, że wrzucając 6 bieg problem nie występuje albo jest tylko nie czuć go.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czyli zrobiono tylko zwykłą jazdę testową, nie zaobserwowano nic. Stąd też wniosek, że należałoby rozszerzyć diagnostykę o jazdę testową z odłączoną kontrolą trakcji. Da nam to obraz, czy z tej strony nie ma "niewłaściwych rozkazów" do sterownika silnika.
    rybacom
    Level 10  
    A co rozumiesz przez takie odłączenie?
    rybacom
    Level 10  
    rozwijając temat wymieniłem dwumas - nic nie pomogło, jedno co robiło różnicę to przełożenie pedału gazu szarpanie zmieniło swój moment z 2tyś-2,2tyś na 1,8tyś-2tyś. Interesujące jest to, że przy przyspieszaniu na tempomacie nic nie szarpie.
    Anonymous
    Anonymous  
    rybacom
    Level 10  
    W skrzyni nic się nie dzieje. Było sprawdzenie z podłączonym komputerem podczas jazdy i też nic nie pokazał.
    jacek074
    Level 29  
    Na te objawy dla silnika CDAA jest aktualizacja oprogramowania .
    rybacom
    Level 10  
    Czy taką aktualizację można wykonać w ASO? I Ile to może kosztować?
    jacek074
    Level 29  
    Raczej tylko w ASO.Co do kosztów to może być różnie .
    Anonymous
    Anonymous  
    jacek074
    Level 29  
    Z tego co pamiętam w skodzie ostatnia płyta multiflash była parę lat temu,teraz wszystko online.
    fjodek
    User under supervision
    płyty flash normalnie są do tej pory
    rybacom
    Level 10  
    A czy ktoś zna rozsądny warsztat od tego w Warszawie lub okolicach może być ASO.
    rybacom
    Level 10  
    Witam,
    byłem w ASO POLMOT Auto i wgranie nowego softu do silnika rozwiązało problem koszt 180 zł. Teraz nic nie szarpie i samochód działa super. Dzięki za pomoc.
    Anonymous
    Anonymous