Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Częstościomierz 50-200 MHz

ignacy15 14 May 2014 18:24 1275 3
    ignacy15
    Level 14  
    Witam wszystkich!
    Czy mógłby ktoś podesłać mi link do miernika częstotliwości który ma zakres od 50 do 200 MHz za kwotę nie przekraczającą 100 zł? Jeżeli nie, to co myślicie o tym mierniku
    http://allegro.pl/avt2831-miernik-czestotliwosci-4-150mhz-i4174763616.html
    I czy będzie on współgrał z każdym odbiornikiem? I jak go podłączyć do odbiornika?
    Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź i pozdrawiam!
    diantus
    Level 32  
    Do celów pomiarowych radzę kupić ten kit wypróbowany przeze mnie, cena 89zł

http://mikron-sklep.pl/miernik-czstotliwoci-12ghz-p-5399.html

ten z Allegro może współpracować z odbiornikiem jako skala cyfrowa. Podłącza się do obwodów oscylatora odbiornika przez kondensator rzędu kilku pF. Odczyt właściwej częstotliwości odbieranej jest realizowany programowanym odejmowaniem częstotliwości pośredniej.
    ignacy15
    Level 14  
    Wszedłem w ten link, ale miernika tam nie było ani zdjęcia, ani opisu.

Dodano po 9 [minuty]:

ignacy15 wrote:
    Podłącza się do obwodów oscylatora odbiornika przez kondensator rzędu kilku pF. Odczyt właściwej częstotliwości odbieranej jest realizowany programowanym odejmowaniem częstotliwości pośredniej.

Hmmm... może trochę prościej. Czytałem, że do częstościomierza podłącza się cewkę 4 zwoje, i przystawia się go do cewki heterodyny.

Dodano po 33 [minuty]:

Jaki zakres pomiaru ma ten miernik, i jak się go podłącza?
    diantus
    Level 32  
    Moja odpowiedź była na pytanie "czy będzie współgrał z odbiornikiem" - nie było mowy o pomiarach. Dlatego opisałem przykład wykorzystania w odbiornikach radiowych jako skala cyfrowa.
    Do pomiarów nie "przyłącza się do odbiornika" - sprzęga się z cewką oscylatora cewką 2 - 4 zwoje Φ8 - 10 mm.
    Ten miernik do którego podałem link ma zakres pomiarowy do 1,2 GHz.