Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ATXMEGA + TFT + Bascom.

sq9cyg 15 Maj 2014 09:23 1425 5
  • #1 15 Maj 2014 09:23
    sq9cyg
    Poziom 9  

    Witam.
    Szukam jakiegoś ciekawego układu uruchomieniowego opartego na na ATXMEGA.
    Dobrze by miał od razu kolorowy wyświetlacz dotykowy i możliwość programowania bezpośrednio z Bascoma.
    Możecie coś polecić?

    Czy np. wybrać inny zestaw (bez tft) a wyświetlacz dokupić osobno.

    Wszelkie sugestie mile widziane...

    0 5
  • #2 15 Maj 2014 11:48
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Kupiłbym jakiś Xplained + dodatkowy zewnętrzny LCD lub FT800. Ale Bascom + XMEGA? Przemyśl to, bo IMHO szkoda procka na ten język. Szczególnie, jeśli chcesz podłączyć LCD graficzne, przyda ci się wydajność, której Bascom nie oferuje.

    0
  • #3 15 Maj 2014 12:09
    sq9cyg
    Poziom 9  

    Na moje potrzeby i to co potrzebuje zrobić bascom wystarczy.

    Jeśli zajdzie potrzeba czegoś bardziej skomplikowanego przesiądę się na jakiego cortexa i c.

    Przemek

    0
  • #4 15 Maj 2014 12:26
    tplewa
    Poziom 37  

    Lepiej wszystko dokupywac osobno nie jest czlowiek uwiazany do tego co ktos wpakowal na plytke, a polaczyc kabelkami na stykowej to za zwyczaj moment. Zerknij na modulik X3-DIL64

    Do tego jak koledzy radza zapomnij o Bascomie, a z tym cortexem i C to chyba zartujesz ;) utoniesz jak zaczniesz nauke C na ARM :) lepiej na tej Xmega - bedzie o wiele prosciej. Tak to troche szkoda procka... Do tego marnujesz czas na nauke czegos co nie ma wiekszej przyszlosci...

    0
  • #5 15 Maj 2014 21:09
    M. S.
    Poziom 34  

    Cytat:
    utoniesz jak zaczniesz naukę C na ARM


    Nie jest tak źle. Od kilku lat piszę programy na AVR'y tylko w Bascomie i pewnego dnia mi odbiło - zacząłem naukę STM32. W "C" oczywiście. Kupiłem książkę, zrobiłem płytkę testową i piszę sobie po kolei programy do obsługi wyświetlaczy, 1-wire, RC5 itd. Fakt, korzystam przy konfiguracji z SPL'a, ale w programie staram się już używać rejestrów. ARM jest dużo mocniej zakręcony niż AVR ale wciąga. Przecież nie można stać w miejscu.

    0
  • #6 15 Maj 2014 22:48
    tplewa
    Poziom 37  

    @M. S.

    Mi chodzi bardziej ze pisac to jedno, a pisac dobrze to drugie... Natomiast Bascom itp. jezyki ucza do tego brzydkich nawykow ktore w C/C++ nie sa pozadane. Oczywiscie mozna wszystko - ale nie jest to latwe i potem widzi sie ile czasu i mozliwosci sie tracilo. Ja to pisze obserwojac wlasnie tematy Bascoma gdzie dosc czesto zaczyna sie ogromny problem jak nie ma gotowej biblioteki do obslugi jakiegos hardware... i z takim podejsciem przejscie na C i ARM-y nie jest IMHO najlepsza droga. Lepiej na spokojnie nauczyc sie prawidlowo pisac w C i gdy to mamy juz na jakims sensownym poziomie opanowane zabrac sie za poznawanie rozbudowanych ARM-ow. Unika sie potem roznych "kwiatkow" w kodzie...

    Tutaj oczywiscie zakladam ze wybor Bascoma jest podyktowany nie znajomoscia C.

    Jak sie chce to oczywiscie mozna wszystko (podobno jak to mowia nie da sie tylko otworzyc parasolki w pupie ;) )

    0