Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fritzbox 7570 - Podlaczenie kabli RJ45 na RJ11 na Neostrade do PC

andrzej1771 15 May 2014 19:59 13326 36
    andrzej1771
    Level 9  
    Moj problem polega na wlasciwym polaczeniu kabli (moze zyl kabli) tak aby mi sygnal telefonu we wlasciwy sposob wychodzil na zewnatrz i odwrotnie. (poprzez FB 7570)

1. Nie zadobrze rowniez wiem jak prawidlowo polaczyc wtyczke Nr 1 i 2 ze starym gniazdkiem z TP.?
    2. W ktorym miejscu podlacza sie tzw. "Filter z Orange", czy tez moze potrzebny jest splitter?
    3. Jesli splitter musi byc to w ktorym miejscu?

Zgory dziekuje i pozdrawiam
  • Helpful post
    freetz_master
    Level 31  
    Witam.

Tutaj jest schemat.
    http://www.avm.de/de/Service/FAQs/FAQ_Sammlung/12004.php3

Jest kilka sposobów rozwiązania problemu na polskie specyfiki.
    Najlepiej byłoby mieć niemieckie gniazdko i splitter, wtedy trzeba by tylko wymienić sobie gniazdko TP-sowe i wszystko by pasowało z marszu.

Jeżeli tego nie masz, to "po polsku" potrzeba:
    1. Gniazdko TPsowe RJ11 (o ile w tym obecnym jak widze działa to górne rj11, to może zostać, jak nie, to wymień na porządne rj11.

2. spliter 1xrj11 wtyk na 2xrj11 gniazdko , rozprowadzający sygnał z 2 kabelków na 4
    https://files.cablewholesale.com/hires/pa-6p6c-st.jpg

3. filtr na telefon analogowy POTS, który wkładamy do jednego gniazda

4. Albo tniesz orginalny kabel, albo zarabiasz sam z sieciowego cat5e 8-żyłowego
    według schematu

http://www.avm.de/de/Service/FAQs/FAQ_Sammlung/12004.php3

z tym, że na polskie warunki robisz tak:
    a) do fritza wtyczka rj45 8 żył wedle schematu

i teraz widełki Y:
    b) do dsl żyła 4-5 do dwóch środkowych na rj11 do 1 gniazdka splitera
    c) do telefonu żyła 3-6 do dwóch środkowych na rj11 do 2 gniazdka splitera z filtrem Orange

A jaki masz adapter do telefonu z TAE na rj11? Powinno byc jak w linku: TAE 1-2 na 2 środkowe rj11 (czyli 2-3).
    Do tego mam nadzieję masz kabelek telefoniczny rj11 ze środkowymi żyłami 2-3. Niby piszesz, że testowo dzwoni, ale warto spradzic pod tym kątem, bo różne chocki z telefonami już widziałem, np. 1-4.
    Po prawidłowym podłączeniu powinieneś mieć sygnał ciągły w słuchawce.

Gotowe.
    andrzej1771
    Level 9  
    @freetz_master Nejpierw wielkie dzieki za twoje uwagi
    Quote:
    Najlepiej byłoby mieć niemieckie gniazdko i splitter, wtedy trzeba by tylko wymienić sobie gniazdko TP-sowe i wszystko by pasowało z marszu.
    Moglbys prosze polecic jakies niemieckie gniazdko i splitter? Na razie jeszcze nie mam, ale moglbym ewentualnie zalatwic
    Quote:
    1. Gniazdko TPsowe RJ11 (o ile w tym obecnym jak widze działa to górne rj11, to może zostać, jak nie, to wymień na porządne rj11.
    Gorne dziala, a o jakim porzdnym RJ11 myslales? (Ja sie na tym nie znam tak wiec prosze o wyrozumienie)
    2. Taki spliter (rozgaleziacz) RJ11 to ja mam.
    Quote:
    3. filtr na telefon analogowy POTS, który wkładamy do jednego gniazda
    taki jak orange sprzedaje? (zalacznik 1)
    Widelki (zdjecie 2) o ktorych piszesz to dalem zrobic wedlug schematu zdjecie 3 mysle ze dobrze ciebie zrozumialem?
    Teraz przy scianie zdjecie 4
    Przy FB 7570 zdjecie 5
    Po takim polaczeniu problem istnieje dalej, być może polaczenia TAE do telefonu nie sa prawidłowo polaczone, lub tez konfiguracja FB nie jest taka jak powinna być…? Zaraz dodam więcej zdjęć adapterow z TAE do telefonu
    andrzej1771
    Level 9  
    Quote:
    A jaki masz adapter do telefonu z TAE na rj11? Powinno byc jak w linku: TAE 1-2 na 2 środkowe rj11 (czyli 2-3).
    Przyslano mi ten kabel, czy to jest oryginal czy nie to nie wiem zdjecie 6

Mam jeszcze kabel z 4 i z 2 zylami zdjęcia 7 i 8

Poza tym mam dodatkowo jeszcze 3 inne adaptery tylko, ze nie jestem pewien czy sa one wlasciwe TAE 1-2 ze srodkowymi zylami 2-3 np. zdjecie 9a, 9b
    Inne adaptery co jeszcze mam to 10ab, 11ab

No i tutaj tez nie wiem, który z nich bylby odpowiedni?
    Quote:
    Niby piszesz, że testowo dzwoni, ale warto spradzic pod tym kątem, bo różne chocki z telefonami już widziałem
    Masz racje, tak naprawde to sygnalu chyba wogole nie ma, ten sygnal ktory ja slysze to jest sygnal wydaje mi sie generowany tylko przez fritzboxa, a nie ten prawdziwy.
    freetz_master
    Level 31  
    OK. Dokładnie tak. Całą kablologię przygniazdkowa i do Fritza wykonałeś poprawnie.
    Jeżeli jest sygnał w słuchawce, to przejściówka/kabel też TAE/rj11 też jest OK.
    Z tych adapterów to 9a/9b wydaje się być poprawny.

Teraz sprawa konfiguracji. Bez tego sie nie obejdzie teraz. Musisz pokazac ustawienia.

EDYCJA:
    Moment moment, ten filtr od orange ma być w jednym gniazdku splitera, czyli u ciebie przed kablem czerwonym

Y spliter w gniazdku----filtr orange----kabel czerwony rj11---Y do Fritza
    andrzej1771
    Level 9  
    Dostawca internetu jest TP Neostrada (Orange) Lacze 20 MB (nie daje tyle). Linia telefoniczna jest sprzed 25 lat, albo dluzej... :D
    Quote:
    Jeżeli jest sygnał w słuchawce, to przejściówka/kabel też TAE/rj11 też jest OK.
    Troche to jest dziwne (zdjecie 72) bo jak wyciagne kabelek czerwony to mam mimo wszysko sygnal sieci, chyba to nie jest prawdziwy sygnal mam podejrzenie ze generuje go tylko FB?

Wzalem adapter 9a/9b

Przy wybraniu numer na zewnatrz wszystko wyglada OK ale mimo numeru wolnego na zewnatrz otrzymuje sygnal taki jakby ten numer byl zajety. Tak naprawde osoba do ktorej dzwonie nie slyszy ze do niej dzwonie.

Jesli ktos dzwoni do mnie to ma sygnal taki jakby nikt tutaj telefonu nie odbieral, a naprawde tel moj nie dzwoni. :cry:

PS Tak zastanawiam sie nad tym w jakim formacie wpisuje sie wlasny numer telefonu? Z kierunkowym bez kierunkowego, z zerem, bez zera. Jesli moj kierunkowy jest 33 123456 to co powinienem wpisac?

004833123456
    033123456
    33123456
    czy tez 123456
    Probowalem juz rozne kombinacje ale jakos nic mi z tego nie wychodzi.

EDYCJA: A moze zrodlem moich problemow jest nie wstawiona w systemie Fritzboxa "VLANID=35" ??? Wiem ze w innych FB powinno sie wstawic ta wartosc do FB. Tylko, ze w tym FB nie mialem takiej opcji. Co myslisz prosze na ten temat?
    freetz_master
    Level 31  
    Linia telefoniczna moich rodziców w miescie A...w <33875... :-) > ma z 50 lat i działa(ła) w takiej właśnie konstelacji, Teraz mają taki pakiet jak ty, wyciągają ~17.5 Mbit/s

Odnośnie filtru - właśnie tak jest, sygnał jest generowany z boxa.

Sorry, wszystkie screeny do niczego, potrzebna konfiguracja telefonu stacjonarnego POTS.

A tak na marginesie: jesteś pewny, że masz telefon POTS????? Czy nie przypadkiem VOIP? Jaką masz umowę z Orange?

Quote:

PS Tak zastanawiam sie nad tym w jakim formacie wpisuje sie wlasny numer telefonu? Z kierunkowym bez kierunkowego, z zerem, bez zera. Jesli moj kierunkowy jest 33 123456 to co powinienem wpisac?

004833123456
    033123456
    33123456
    czy tez 123456

A jakie masz "Ländereinstellungen"? zakładam, że znasz niemiecki, skoro się zdecydowałeś na ten język w wersji międzynarodowej.

pokaż tą zakładkę
    Fritzbox 7570 - Podlaczenie kabli RJ45 na RJ11 na Neostrade do PC
    andrzej1771
    Level 9  
    Quote:
    Sorry, wszystkie screeny do niczego, potrzebna konfiguracja telefonu stacjonarnego POTS.
    Nie bardzo rozumiem co to znaczy POTS?

Quote:
    A tak na marginesie: jesteś pewny, że masz telefon POTS????? Czy nie przypadkiem VOIP? Jaką masz umowę z Orange?
    Nie? Nie bardzo wiem co TP zrobila. Okolo 3 lat temu zalozona zostala Neostrada. Wtedy zapropowano mi rowniez VOIP. Ja nie zgodzilem sie na to z jednego powodu, z powodu braku mozliwosci uzytkowania "normalnege" faksu. Bo powiedziano mi, ze jesli przelacza na VOIP fax przestanie dzialac. Dlatego nie powinno byc VOIP lini tylko jeszcze ta "stara", normalna tak abym mogl korzystac z faksu.

Na fakturze orange pisze nazwa uslugi:
    Plan na kazdy dzien.
    Prezentacja numeru.
    Neostrada 20MB.
    Wiecej nic nie widac, czy moze mozna znalezc czy zmienili oni moze sami na VOIP?

Quote:
    A jakie masz "Ländereinstellungen"? zakładam, że znasz niemiecki, skoro się zdecydowałeś na ten język w wersji międzynarodowej.
    Tak niemiecki znam. U mnie takiej zakladki jak ty masz to nie ma. (na ustawieniach lini stacjonarnej nie ma), alöe na ustawieniach lini internetowej mam podobna zakladke jak ty.

EDYCJA
    Ja mam tutaj jeszcze telefon Gigaset SL400 to zaraz sprawdze...

Ten telefon ktory dotej pory probowalem zobacz zalaczniki. Czy jest to POTS czy nie to nie wiem.

Edycja2 Gigaset tez nie dziala to samo co na tamtym telefonie
    freetz_master
    Level 31  
    1. Masz stacjonarną, znalazłem tutaj
    http://www.orange.pl/kid,4002234827,id,4002796630,title,Plan-Na-Kazdy-Dzien,article.html

2. Fax - oczywiście bzdur Ci nagadali ;-)
    Quote:

Wtedy zapropowano mi rowniez VOIP. Ja nie zgodzilem sie na to z jednego powodu, z powodu braku mozliwosci uzytkowania "normalnege" faksu. Bo powiedziano mi, ze jesli przelacza na VOIP fax przestanie dzialac. Dlatego nie powinno byc VOIP lini tylko jeszcze ta "stara", normalna tak abym mogl korzystac z faksu.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2816904.html

zobacz co masz na dole stronki (screen 111) - T.38 ;-)

Na jednym i tym samym numerze masz fax i telefon....
    Na 7240 i numerze voip skrzynka faxu byłaby zbyteczna...

3. Więc chyba znalazłem błąd w konfiguracji
    (111.png) w polu "Ortsvorwahl" masz 33, powinno być puste, a numer jest poprawnie (screen 94) - bez zera 338........

Nie pamiętam już, jak to było u nas skonfigurowane...
    Fritz składa w jakis dziwny sposób kierunkowe kraju i miejscowosci.

I jeszcze jedno, o ile na jednym numerze telefon i fax - to powinno być aktywne "Passive Faxweiche aktivieren" (screen 94)
    andrzej1771
    Level 9  
    Rozmawialem teraz z orange. Mam POTS! :D bez VOIP

Na temat faksu i ustawien faksu pomisle jak moje "cudenko FB" zacznie poprawnie dzialac.
    Quote:

3. Więc chyba znalazłem błąd w konfiguracji
    (111.png) w polu "Ortsvorwahl" masz 33, powinno być puste, a numer jest poprawnie (screen 94) - bez zera 338........

Zmiana konfiguracji niestety nie przyniosla zmiany. :cry:

Jesli chodzi o ustawienia faksu na FB to widzialem je tylko myslalem ze one w Polsce nie funkcjonuja.

A moze zrodlem moich problemow jest nie wstawiona w systemie Fritzboxa "VLANID=35" ??? Wiem ze w innych FB powinno sie wstawic ta wartosc do FB. Tylko, ze w tym FB nie mialem takiej opcji. Co myslisz prosze na ten temat?

EDYCJA Ten VLANID=35 da sie rowniez w tym FB wstawic za pomoca FBEditora.
    freetz_master
    Level 31  
    pokaż logi systemowe i dziennik telefonów , pokazuje jakieś zdarzenia?

VLAN zapomnij, dotyczy tylko VDSL.

Kabel na 100% dobrze zaciśnięty?
    andrzej1771
    Level 9  
    No teraz troche przepinalem, aby moc dodzwonic sie do orange...

Mam juz chyba 3 kable zapasowe, zmienialem je po 15 razy, ale co zauwazylem, ze jak podnosze sluchawke telefonu to na FB swieci krotko Tel FixedLine, a zaraz po tym Tel Internet LED, a wydawalo mi sie, ze caly czas powinna swiecic FixedLine LED?
    freetz_master
    Level 31  
    moment, a przypisałeś urządzeniom numer telefoniczny? "Telefoniegeräte" muszą miec przyporządkowany numer.
    freetz_master
    Level 31  
    Nie, übersicht, poprzednia zakładka
    andrzej1771
    Level 9  
    Edit zobacz wyzej, zmienilem

Moze odbiegam teraz od tematu, ale ktos mi mowil, aby sprobowac ten oryginalny Y kabel

dluga szara czesc do FB DSL
    Krotka szara do splitera 1
    Krotka czarna zostawic wolna

Dodatkowo. Dorobic kabel z wyjcie zielone gniazdo FB RJ45 Zyla 1 i 8 na RJ11 zyly wewnetrzne czyli 2-3.

Koncowka RJ11 wtedy do splitera 2

Warto sprobowac?
    freetz_master
    Level 31  
    POKAZ KONFIGURACJE, kable są OK.
    zielone gniazdko to do telefonu ISDN

Przyczyną jest konfiguracja.

WSZYSTKO dotyczące telefonu, nie chce mi się za każdym razem powtarzać, zakładka x albo Y.
    andrzej1771
    Level 9  
    Quote:
    POKAZ KONFIGURACJE, kable są OK.
    Ale czego? 131.png ? OK Juz w pracy
    freetz_master
    Level 31  
    OK. 131 wygląda też OK. Poślij mi (jak chcesz) na priv twój numer telefonu. Wybiorę ze swojego fritza i zobaczymy, jaki błąd zwróci w moim dzienniku.
    freetz_master
    Level 31  
    wyciagne swojego 7570 z piwnicy i pooglądam dostępne opcje, bo nie mam wgłowie, to jest firmware 4.92 - starszej generacji
    freetz_master
    Level 31  
    dzwoniłem, nic nie pokazuje, normalny sygnał, jakby nikt nie odbierał. moment, rozejrzę sie po menu na moim 7570
    andrzej1771
    Level 9  
    Dokladnie tak jest sygnal u mnie jest wolny ale tel nie dzwoni.

Gdybym ja do Ciebie dzwonil chociazby twoj tel bylby wolny ja bym mial sygnal zajety.

EDIT Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale tutaj dochodzi linia do domu jednorodzinnego na pietro do sufitu.
    Od sufitu idzie kabel na pietro.
    Od sufitu idzie kabel na parter.

Tak wiec przez wiele lat bylu tutaj 2 telefony, jeden na gorze (jedno gniazdko) i jeden na dole (drugie gniazdko) (ten sam numer telefonu).

Teraz wycagnalem telefon z gniazdka na parterze i tylko staram sie podlaczyc tel + internet na pietrze.
    freetz_master
    Level 31  
    Ha! chyba man

nie rozumiem po co regułkę wsadziłeś na festnetz 338...., twój post #8 screen 92

usuń ją, zostaw tylko 112.
    andrzej1771
    Level 9  
    Niestety nic nie zmienia.
    Regulke dalem tam po to aby tel "wiedzial", ze ze stacjonarnego, a nie internetowego numeru laczy.

Pod 112 stoi teraz "Verbindung" "Internet"

Pod 338 stalo "Festnetz".

PS Nie naleze do ludzi ktorzy szybko rezygnuja, ale siedze juz nad tym "cackiem" 4-ty dzien i powoli zastanawiam sie nad tym czy nie "wyniesc ten FB do piwnicy" :D
    tam stoi tez piwo... :idea:

@freetz_master Jestes po drugiej stronie tam jeszcze?
  • Helpful post
    freetz_master
    Level 31  
    Dziwne, ja zrobiłem wtedy to dosłownie "na czuja" - konfiguracja w Niemczech a rodzice podłączyli wszystko tak jak złożyłem i poszło do strzału.

Fritz ma to do siebie, że jak się dużo opcji zmienia, to świruje. Więc jutro proponuję 1. pełny reset fabryczny
    2. Podłączenie TYLKO telefonu
    3. zrobienie najprostszej konfiguracji z jednym telefonem
    4. Nie rozumiem za bardzo tej kablologii z sufitem

Acha, jeszcze jedno, czy w głownym menu Übersicht pali sie ta lampka na zielono? u siebie teraz wpisałem jako festnetz 3381123456 i jest szary.

Wrocmy do kombinacji

033123456
    33123456
    czy tez 123456

probowałeś:
    +483381xxxx
    4831xxx

?

w Hilfe wyczytałem, że to jest potrzebne do numerów internetowych, wiec może do Festnetz trzeba wszystkie suffiksy, jak sie nie uda, to idziemy spać, jutro sie jeszcze rozejrze po necie, moze ktoś miał taki przypadek.
    andrzej1771
    Level 9  
    Quote:
    Nie rozumiem za bardzo tej kablologii z sufitem
    tzn kabel z ulicy idzie do sciany gornej na pietrzy przy suficie i tam rozchodzi sie do dwoch puszek.
    Jedna puszka na pietrze, druga puszka na parterze, to wszystko.
    Quote:

Acha, jeszcze jedno, czy w głownym menu Übersicht pali sie ta lampka na zielono? u siebie teraz wpisałem jako festnetz 3381123456 i jest szary.
    U mnie lampka ta jest zielona (661)
    Quote:

probowałeś:
    +483381xxxx
    4831xxx
    probowalem, ale jeszucze raz sprobuje.

Z tymi suffiksami to narazie jeszcze malo wiem. Pobrubuje jeszcze cos z tymi formatami numeru tel.

W miedzyczasie chcialbym podziekowac tobie za twoja wiedze za twoj czas, ktory poswieciles dla mnie.
    DOBRANOC
    freetz_master
    Level 31  
    moment, mam rozwiazanie
    http://www.ip-phone-forum.de/showthread.php?t=213443
    post #11 niech ich diabli

wróć, jeszcze inaczej, dwa razy pomyślę...

u mnie w pudełku jest właśnie taka przejściówka TAE/RJ45 (styk 1-8)
    gość ma na myśli jednak TAE do niemieckiego splitera.

TAE przy telefonie jest OK, bo inaczej nie LEB by sie nie pali, więc telefon jest podłączony prawidłowo.

Trzeba zmienić układ we wtyczce rj45 wetknietej do Fritza. Zamiast 3-6 jak na rysunku 3.png (i jak na oficjalnej stronie dokumentacji z linka!) powinien być zaciśnięty na 1-8

czyli poprawka mojego zalecenia z postu #2
    Do POTS na 7570 muszą być zacięśnięte żyły 1-8.

Jak to zrobisz, to ustaw kraj 48 i pokombinuj z ustawieniami formatu jeszcze raz, jakiś na 100% zadziała.

Obecnie nie dochodzi zupełnie sygnał analogowy, dlatego nie możesz sie wydostać na zewnątrz, ani nie masz sygnału wdzwaniania.

powodzenia
    andrzej1771
    Level 9  
    Quote:
    Nie widze niestety u ciebie, jak jest na 9a w środku
    srodek 9a to jest zdjecie 9b nie wiem czy dobrze widac, ale to wygloda na 2-3 (srodkowe zyly)