Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyka - Ogrzewanie i wentylacja w domku jednorodzinnym

Kleryk_GW 17 May 2014 17:40 2499 4
Computer Controls
    Kleryk_GW
    Level 1  
    Witam,

po tylu latach wspierania się forum Elektroda postanowiłem założyć konto i samemu zadać temat który mnie męczy.

Szukam układ regulacji temperatury w domku jednorodzinnym opierającym się na centrali wentylacyjnej z rekuperacją (dodatkowo chłodnica lub nagrzewnicą wpięta w układ) i centralnym ogrzewaniu, cały układ powinien działać względem zadanej temperatury i powinien być wspierany albo wentylacją albo piecem centralnym. Chciałbym mieć dostęp do regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu osobno. Nie interesują mnie osobne układy dla wentylacji i ogrzewania.

Zakładam żeby układ działał optymalnie to powinno się "zglobalizować" działanie pieca centralnego a wentylację przenieść do kategorii pomocnika. Z tego co mi wiadomo to centrale wentylacyjne firmy Bartosz oraz piece centralne firmy Vissemann posiadają własne automatyki z wyjściem do układu inteligentnego sterowania domem. Czy stworzenie układu opartego na tych urządzeniach będzie trudnym wyczynem?
    Na czym powinienem się skupić?
    Co dokładnie wchodzi w układ sterowania temperaturą z pieca centralnego (elektrozawory, czujniki temperatury, panele sterujące, sterownik czy coś jeszcze?)
    Czy coś jeszcze powinienem przewidzieć w projektowaniu układu?

Pozdrawiam
    Nowy Kolega z forum
  • Computer Controls
    picasso1978
    Level 2  
    Od dawna interesuje mnie ten temat lecz jest bardzo złożony. Co dokładnie Ciebie interesuje bo jest tego w bród ale ciężko to zbić jedną całość. może na początek podasz więcej szczegółów takich jak ilość miejsc pomiaru temperatury, sterowanie temperaturami oddzielnie dla każdego pomieszczenia czy ogólną na wszystko, ilość pieców (np. na paliwa stałe, gazowy, kolektory słoneczne, wymiennik gruntowy ciepła czy tez inne rozwiązania) rekuperacja z wbudowanym układem chłodzenia czy samodzielnie wykonany na bypassie, regulacja wilgotnością oczywiście by dodać bo zabrać to bardzo drogi interes i na koniec jaka cena i twoje umiejętności o raz dysponowanym czasem. Nie ukrywam że z miłą chęcią pomogę bo w pracy zajmuje się wentylacją, ogrzewaniem, klimatyzacja i jestem elektronikiem hobbistą.
  • Computer Controls
    kubai
    Level 14  
    Kleryk_GW wrote:
    Szukam układ regulacji temperatury w domku jednorodzinnym opierającym się na centrali wentylacyjnej z rekuperacją (dodatkowo chłodnica lub nagrzewnicą wpięta w układ) i centralnym ogrzewaniu, cały układ powinien działać względem zadanej temperatury i powinien być wspierany albo wentylacją albo piecem centralnym. Chciałbym mieć dostęp do regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu osobno. Nie interesują mnie osobne układy dla wentylacji i ogrzewania.

Obawiam się, że Kolega czegoś takiego nie znajdzie, ponieważ żeby to wykonać potrzebny jest projekt. Po prostu nie istnieje coś takiego, co na marginesie często zdarza się w projektach na przetargi publiczne, jak "układ automatyki - 1 kpl."

Kleryk_GW wrote:

Zakładam żeby układ działał optymalnie to powinno się "zglobalizować" działanie pieca centralnego a wentylację przenieść do kategorii pomocnika.
    Wentylacja służy do wymiany powietrza a nie ogrzewania/chłodzenia pomieszczeń i to jest jej zadaniem, aczkolwiek w przypadku domu jednorodzinnego najrozsądniej z przyczyn ekonomicznych by było, żeby centrala wentylacyjna nawiewała średnią temperaturę zadaną ze wszystkich pomieszczeń, które obejmuje. Temperatura czynnika grzewczego w tego typu instalacjach powinna być wyznaczana w oparciu o krzywą grzewczą z korektą względem warunków temperaturowych w pomieszczeniach. Parametry czynnika a niskich parametrach wyznacza technolog (projektant branży sanitarnej). Regulacja temperatury w pomieszczeniach odbywa się lokalnie przy użyciu odpowiednich urządzeń wykonawczych wskazanych przez technologa (np. siłownik na grzejniku), a także urządzeń kontrolno-pomiarowych dobranych przez projektanta automatyki.

Kleryk_GW wrote:
    Z tego co mi wiadomo to centrale wentylacyjne firmy Bartosz oraz piece centralne firmy Vissemann posiadają własne automatyki z wyjściem do układu inteligentnego sterowania domem. Czy stworzenie układu opartego na tych urządzeniach będzie trudnym wyczynem?
    Pojęcie trudności zadania jest zależne od tego czy się już coś takiego robiło lub nie. Dla sprawnego automatyka pełna integracja z tymi 2-ma urządzeniami to około 8rh. Viessman pójdzie po LON-ie, czyli jakieś max 2rh (xify są ogólnie dostępne, producent ma dokładne DTR do bramki komunikacyjnej), centrala wentylacyjna pewnie po Modbus RTU (nie spotkałem się do tej pory w mojej karierze z tym producentem), czyli stworzenie ramki testowej i spasowanie adresów rejestrów, potem docelowej przy dobrym DTR to jakieś 6rh. Napisanie logiki to zupełnie inna sprawa.

Kleryk_GW wrote:

Na czym powinienem się skupić?
    Co dokładnie wchodzi w układ sterowania temperaturą z pieca centralnego (elektrozawory, czujniki temperatury, panele sterujące, sterownik czy coś jeszcze?)
    Czy coś jeszcze powinienem przewidzieć w projektowaniu układu?
    Z całym szacunkiem dla Kolegi, ale w moim odczuciu powinien Kolega projekt zlecić na zewnątrz, albo chociaż koncepcję projektową i jeżeli Kolega dysponuje takimi umiejętnościami schematy narysować samemu. Na zadane przez Kolegę pytania wątpię, żeby ktoś chciał odpowiedzieć za darmo.

Pozdrawiam
    picasso1978
    Level 2  
    Temat umarł czy coś wymyśliłeś.
    gag70
    Level 24  
    Temat jest sprzed lat więc pewnie umarł.
    Sam problem jest wydumany i wynika z niewiedzy. Wentylacja w domu jednorodzinnym nie służy do grzania, więc takie jej traktowanie jest błędem. Wentylacja ma zapewnić świeże powietrze w ilości odpowiedniej dla liczby mieszkańców plus usunąć wilgoć z łazienki. Okap kuchenny to już za duża filozofia, żeby ot tak wpiąć w wywiew.
    Wentylacja źle wykonana lub działająca, potrafi zimą wychłodzić dom ale to nie jest potwierdzenie jej kompetencji grzewczych. Prawidłowo zaprojektowana i wykonana wentylacja bytowa w domu jednorodzinnym powinna zapewniać odpowiednią ilość świeżego powietrza i być neutralna termicznie dla systemu grzewczego.

Połączenie ogrzewania, wentylacji, rolet, oświetlenia i czego tam jeszcze w jeden funkcjonalny z punktu widzenia prezentacji i obsługi system jest dziś banalnie proste, a jedyny problem to pieniądze które trzeba wydać.