Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak napełnić naczynie przeponowe c.w.u powietrzem ?

17 Maj 2014 22:07 47211 9
  • Poziom 11  
    Mam pytanie jak napełnić naczynie przeponowe powietrzem ?
    Mam naczynie przeponowe 12l podłączona do zasobnika c.w.u. 150l.
    Zauważyłem,że zbiornik naczynia jest pusty (ciśnienie wynosi 0, jak naciskam na zawór to nie ma syku powietrza).
    Próbowałem dopompować powietrza pompką ale nie daje się. Czuję opór pompując powietrze, nie mam wrażenia aby gdziekolwiek powietrze uciekało a zbiornik nie napełnia się. Ciśnienie cały czas zero. Wymieniłem też wkładkę od zaworu powietrza.
    Co robię nie tak ?

    Czy naczynie może być uszkodzone ? (ma już 9 lat ale z co takiego może się w nim uszkodzić ?)
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 10  
    Witam kolegę. Wydaje mi się że to wina przepony. Spróbuj napełnić wodą pod ciśnieniem czy nie wypłynie przez zaworek powietrza.
  • Poziom 11  
    A naczynie nie jest cały czas pod ciśnieniem wody ?
    Jest zamontowane na rurze, które doprowadza zimną wodę do zbiornika c.w.u.
    Miałbym je wymontować i podłączyć do niego wodę pod ciśnieniem ?

    Załączam zdjęcie naczynia
    https://obrazki.elektroda.pl/8422634300_1400359445.jpg

    Tak sobie myślę, że chyba sam opróżniłem naczynie przeponowe. Kilka miesięcy temu wymieniałem w zbiorniku anodę magnezową. Jak odkręcałem śruby od dekla zbiornika aby dostać się do anody to długi czas był syk powietrza.
    Czy po zamontowaniu anody trzeba ponownie napełnić naczynie przeponowe ?
  • Poziom 29  
    Tomi_ napisał:
    Tak sobie myślę, że chyba sam opróżniłem naczynie przeponowe. Kilka miesięcy temu wymieniałem w zbiorniku anodę magnezową. Jak odkręcałem śruby od dekla zbiornika aby dostać się do anody to długi czas był syk powietrza.
    Czy po zamontowaniu anody trzeba ponownie napełnić naczynie przeponowe ?

    Anoda nie ma nic wspólnego z naczyniem. Oczywiście oprócz wody.
    Jeśli chcesz skutecznie dopompować to musisz zamknąć dopływ wody do zasobnika i odprężyć (zlikwidować ciśnienie) wodę, odkręcając najbliższy kran. Oczywiście ten od ciepłej. Potem podłączasz pompkę i dmuchasz do skutku, koniecznie przy otwartym kranie. Woda jest sztywna i ciśnienie będzie szybko rosło utrudniając pompowanie. Napompuj do ~0,15mPa.
  • Poziom 34  
    piotr_boncza napisał:
    Napompuj do ~0,15mPa.

    Jest to naczynie c.w.u. a nie c.o. czyli trzeba napompować do około 4 barów.
  • Poziom 29  
    Magister_123 napisał:
    piotr_boncza napisał:
    Napompuj do ~0,15mPa.

    Jest to naczynie c.w.u. a nie c.o. czyli trzeba napompować do około 4 barów.

    Dzięki, późno to nieprzytomny byłem.
  • Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Zadziałało.
    Dodam jedynie, że musiałem odkręcić także kran od zimnej wody aby można było napełnić naczynie przeponowe. Przy odkręconym jedynie kranie od ciepłej wody nie pojawiało się ciśnienie w naczyniu.
  • Poziom 29  
    To coś jest pozajączkowane. Sprawdź, czy zawór zwrotny jest przed czy za naczyniem. A najlepiej narysuj instalację, lub zrób fotkę z opisem.
  • Poziom 11  
    Otóż problem okazuje się bardziej złożony niż sądziłem gdyż w instalacji (ma 9 lat i nie było dotąd problemów) dzieją mi się cuda.

    Zainteresowałem się naczyniem przeponowym c.w.u. gdyż któregoś wieczora w piecu gazowym jednofunkcyjnym (Vaillant VU PL 202/2-5 R3) z zasobnikiem ciśnienie wzrosło ponad 3 bary i włączył się zawór bezpieczeństwa.
    Spuściłem za pomocą wężyka podłączonego do zaworu nadmiar wody do kanalizacji i sprawdziłem ciśnienie w zbiorniku przeponowym w piecu (było OK) i zbiorniku przeponowym c.w.u. (było zero). Może to mało logiczne ale stwierdziłem, iż brak powietrza w naczyniu c.w.u. może powodować wzrost ciśnienia wody w piecu.
    Napompowałem zbiornik do 4 bar stosując się do Twoich rad i po jakimś czasie problem ze zbyt wysokim ciśnieniem znowu się pojawia i w piecu cały czas rośnie ciśnienie. Co je rozładuję spuszczając wodę zaworem bezpieczeństwa to po jakimś czasie ciśnienie znowu narasta.

    I teraz najlepsze. Piec wyłączony z zasilana. Główny zawór wody zamknięty, w zbiorniku c.w.u (Galmet Rondo 150l) ciepła woda o temp. 52stC, ciśnienie w piecu ustawione na 1 bar (spuściłem wodę zaworem aż został 1 bar) i cały czas powoli rośnie.
    Jak zakręciłem oba zawory (dopływu i odpływu) wody z pieca do wężownicy to ciśnienie nie wzrasta.
    Jak tylko odkręcę jeden zawór (wszystko jedno czy dopływ czy odpływ) doprowadzający ciepłą wodę z pieca do wężownicy to słyszę delikatny szum jakby płynęła ciecz (piec wyłączony z zasilania, zawór główny wody zamknięty) i ciśnienie na manometrze w piecu rośnie aż w końcu stabilizuje się ale na dosyć wysokim poziomie. Jak otworzę zawór główny od wody to pojawia się spory przepływ - widać, że uzupełniany jest ubytek wody.

    Wygląda to jakby wężownica miała dziurę i woda z zbiornika c.w.u. była wtłaczana do instalacji pieca. Czy to fizycznie możliwe ?
    Piec pracuje normalnie, grzeje wodę, woda (ciepła i zimna) płynie bez problemów.

    Czyżby zbiornik c.w.u. był do wymiany ?
  • Poziom 11  
    Tomi_ napisał:
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Zadziałało.
    Dodam jedynie, że musiałem odkręcić także kran od zimnej wody aby można było napełnić naczynie przeponowe. Przy odkręconym jedynie kranie od ciepłej wody nie pojawiało się ciśnienie w naczyniu.


    A jeśli mam naczynie przeponowe na ciepłej wodzie? to jak napompować, odkręcić kran z ciepłą i poczekać aż zejdzie ciśnienie i pompować? Mój hydraulik stwierdził że zakupił naczynko które może być na ciepłej wodzie, a że koło pieca ciasno więc zamontował na ciepłej. Do teraz działało jak trzeba, ale po roku znów obserwuję lekki wzrost ciśnienia przy podgrzewaniu CWU.