Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komendy delphi do sterownia silnika krokowego przez lpt

radex324 18 Maj 2014 10:39 1440 14
  • #1 18 Maj 2014 10:39
    radex324
    Poziom 21  

    Witam czy mógłby ktoś wysłać mi komendy jakie są potrzebne do sterownia silnika krokowego przez lpt program delphi np.

    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    co tu wpisać żeby po naciśnięciu przycisku włączył się pin 2 potem wyłączył i włączył się kolejny pin 3 potem znowu się wyłącza i włącza się pin 4 i tak do pinu nr.5, jak nacisnę przycisk inny to kolejność się zmienia na 5-4-3-2.Mam windows 7 wiem że programu działają z biblioteką inpout32.dll.
    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    czy tu wpisać inpout32?


    Dzięki proszę nie usuwać :D

    0 14
  • #3 18 Maj 2014 12:40
    radex324
    Poziom 21  

    Tylko że średnio rozumie to co tam jest ja potrzebuję informacji to skopuj i wklej tu.

    Dodano po 12 [minuty]:

    I co zrobić żeby po naciśnięciu 1 przycisku włączają się po kolei 4 piny?

    Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

    Mój kod

    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    i wyskakuje mi błąd w
    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    co zrobić?

    0
  • #4 18 Maj 2014 19:25
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  

    Średnik na koncu lini niepotrzebny

    0
  • #5 18 Maj 2014 19:33
    radex324
    Poziom 21  

    Błąd Komendy delphi do sterownia silnika krokowego przez lpt

    0
  • #7 18 Maj 2014 22:12
    radex324
    Poziom 21  

    witoldwitoldowicz Dzięki za przykład daje pomógł a jak zrobić sekwencje że włącza się pin 2 potem gaśnie i potem włącza sie 3 i tak aż do 5 pinu??? dołączam program na razie działa włączenie 2 pinu (D0) i wyłączenie

    0
  • Pomocny post
    #8 19 Maj 2014 06:15
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  

    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #9 19 Maj 2014 07:42
    radex324
    Poziom 21  

    witoldwitoldowicz A co zrobić żeby wpisywać prędkość i ilosć kroków w polu edit1?

    Dodano po 21 [minuty]:

    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Czy taki kod jest do wprowadzania czasu w polu edit1?

    Dodano po 2 [minuty]:

    I czy można zmienić położenie 'Sterownik załadowany poprawnie.' na przykład na dole?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Po naciśnięciu przycisku program robi tylko 2-3-4-5 w polu edit muszę wpisywać ile ma być takich cykli a w prędkość wpisywać czas w [ms].

    Dodano po 10 [minuty]:

    Komendy delphi do sterownia silnika krokowego przez lpt

    0
  • #10 19 Maj 2014 16:15
    radex324
    Poziom 21  

    A i znalazłem błąd w SleepTime:=500;
    portwriteb($378,$1);
    Sleep(SleepTime);
    portwriteb($378,$2);
    Sleep(SleepTime);
    portwriteb($378,$4);
    Sleep(SleepTime);
    portwriteb($378,$5); portwriteb($378,$8);
    Sleep(SleepTime);
    end;

    0
  • Pomocny post
    #11 19 Maj 2014 18:17
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  

    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Jeżeli chcesz żeby był na dole zmień Align na alBottom w Object Inspector albo Label1.Align:=alBottom;.

    0
  • #12 19 Maj 2014 19:33
    radex324
    Poziom 21  

    Resztę już sobie poradzę przycisk ustawień zapisz i wczytaj jakie komendy i program nie reaguje po włączeniu silnika.

    Dodano po 13 [minuty]:

    Program reaguje dopiero po zakończeniu wpisanych kroków.

    Dodano po 4 [minuty]:


    I czy da się dodać diody w programie sygnalizujące prace.

    Dodano po 29 [minuty]:

    Taką komendę znalazłem ale nie wiem gdzie ją wkleić żeby dało się pracować w programie podczas pracy silnika Application.ProcessMessages;.

    0
  • #13 20 Maj 2014 17:35
    radex324
    Poziom 21  

    Jaką dać komendę do zapisu przycisku edit1, edit2, buttion1-2-3, i osobna komenda do ustawień 2 silnika? I co zrobić bo program nie reaguje gdy jest włączony silnik.

    0
  • #14 21 Maj 2014 16:34
    witoldwitoldowicz
    Poziom 28  

    Najprosciej zapisac za pomoca IniFile.2) Wykrzystac Timer albo zrobic nowy wątek(Thread).

    0
  • #15 21 Maj 2014 17:13
    radex324
    Poziom 21  

    A jak to zrobić?

    0