Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka amica zia6428 nie pobiera wody, elektrozawór?

gosiaciszak 18 Maj 2014 20:50 6396 4
  • #1 18 Maj 2014 20:50
    gosiaciszak
    Poziom 5  

    Witam,
    Posiadamy 7-letnią zmywarkę amica zia6428. Zmywarka przestała pobierać wodę (czasem zdarza się że pobierze ale rzadko). Wody nie pobiera na żadnym programie i wyświetla błąd H-H6. Po przeczytaniu różnych forów rozebraliśmy od spodu, sprawdziliśmy pływak, styki na pływaku, odkręciliśmy i sprawdziliśmy elektrozawór na końcu węża - zawór po podłączeniu do prądu brzęczy i jak wlaliśmy mu od góry wody to się otwarł i ją przepuścił. Czy są jeszcze jakieś inne elektrozawory? Co jeszcze możemy sprawdzić? I czy w ten sposób sprawdzenie elektrozaworu jest prawidłowe? czy na tej podstawie możemy ocenić czy działa?
    Z góry dziękuję

    Dodano po 38 [minuty]:

    Jeszcze jedno, puki mamy ją rozebraną włączyliśmy zmywarkę na sucho tj. bez podłączania jej do wody. Załączyła się pompa wypuszczająca wodę. Po chwili załączył się elektrozawór ale nie załączyła się pompa pobierająca wodę. Czy możliwe że jest uszkodzona? i czy jak nie mamy podłączonego węża do wody mimo wszystko ona powinna się załączyć i byłoby ją słychać? Nie chcemy niepotrzebnie jej wymontowywać. Jeśli chodzi o prąd, to do pompy dochodzi.

    Dodano po 48 [minuty]:

    Podłączyliśmy pompę na krótko - pompa działa. Jednak w zaznaczonym miejscu na obydwu kablach jest plus. Czy może to być wina programatora?

    0 4
  • Pomocny post
    #2 18 Maj 2014 21:08
    skryn
    Admin grupy AGD

    gosiaciszak napisał:
    Zmywarka przestała pobierać wodę (czasem zdarza się że pobierze ale rzadko).

    Na moje pi razy oko uszkodzeniu uległ przepływomierz.
    To taki wihajster z lewej strony płaszcza, na dole.

    zmywarka amica zia6428 nie pobiera wody, elektrozawór?

    gosiaciszak napisał:
    Jeszcze jedno, puki mamy ją rozebraną włączyliśmy zmywarkę na sucho tj. bez podłączania jej do wody. Załączyła się pompa wypuszczająca wodę. Po chwili załączył się elektrozawór ale nie załączyła się pompa pobierająca wodę.

    Tak się nie da sprawdzić, na sucho...

    0
  • #3 18 Maj 2014 21:34
    viiking
    Poziom 25  

    Nie ma czegoś takiego jak pompa "pobierająca wodę". Podłącz zmywarkę do wody i włącz powinna się załączyć pompa spustowa, później elektrozawór powinna pobierać wodę. Jeśli pobiera i za chwilę załącza się pompa spustowa to winny jest tak jak napisał przedmówca przepływomierz.

    0
  • #4 18 Maj 2014 21:49
    skryn
    Admin grupy AGD

    viiking napisał:
    Podłącz zmywarkę do wody i włącz powinna się załączyć pompa spustowa, później elektrozawór powinna pobierać wodę. Jeśli pobiera i za chwilę załącza się pompa spustowa to winny jest tak jak napisał przedmówca przepływomierz.

    Nie w tym typie. Zmywarka nabierze wodę i następuje głucha cisza.

    1
  • #5 20 Maj 2014 11:16
    gosiaciszak
    Poziom 5  

    Witam,
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi ale chyba sprawa się rozwiązała:-) Otóż złożyliśmy wszystko, podłączyliśmy no ale niestety zmywarka nie ruszyła. Objawy jak wcześniej tj. najpierw wypompowanie wody, potem nic tylko cykanie w środku, wody jak nie pobierała tak nie pobiera.
    Z ciekawości odrkęciliśmy przód zmywarki, tam gdzie idą wszystkie kable. Poruszaliśmy nimi, popukaliśmy w kilku miejscach i zmywarka ruszyła! Od tego momentu kilka razy myliśmy już naczynia, chodzi bez zarzutu, na każdym programie, nie zawiesza się, kończy każdy program, możnaby powiedzieć że chodzi jak nowa :-)
    Tak więc prawdopodobnie problem tkwi w jakimś kablu - być może poluzowany, przetarty itp, albo jak ktoś nam podpowiedział - zimny lut na module sterującym.
    Z tym już sobie damy radę tak więc uważam temat za zamknięty:-)

    1