Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu

Bobo[PL] 18 May 2014 22:55 36579 23
  • Witam
    Po przeczytaniu
    tematu rozpoczętego przez jwalentek postanowiłem przerobić swoją spawarkę PARKSIDE, którą zakupiłem kilka lat temu w sieci sklepów LIDL. Jej maksymalny prąd spawania podany przez producenta na tabliczce to 80A. Chodziło mi głównie o dodanie układu pilota (łuku pilotującego, łatwego zajarzenia łuku), ale wymagało to również dodania prostownika. Posiadałem dwa mostki serii KBPC50XX, więc pracują połączone równolegle. Jako mostek pilota użyłem mostka KBPC35XX. W temacie, do którego link podałem, jest mowa o dławikach z lamp sodowych. Ja wykonałem dławik na rdzeniu z transformatora z mikrofalówki nawijając 1kg drutu w emalii o średnicy 1,5mm. Szczelinę w rdzeniu uzyskałem stosując jako przekładkę kawałek laminatu grubości 1,5mm. Kondensatory wymontowałem ze starych zasilaczy ATX.
    Dławik i kondensatory upchnąłem wewnątrz obudowy przesuwając nieco transformator główny i wywalając bocznik magnetyczny. Mostki prostownicze z radiatorem zamontowałem na zewnątrz obudowy na wentylatorze.
    Teraz spawarka waży o 8kg więcej, ale łapie łuk na "tyk". Próba zajarzenia łuku przy odłączonym uzwojeniu wtórnym od elektrody dała łuk o długości około 2...3cm!
    Komfort pracy oczywiście znacznie się poprawił, ale zauważyłem że mocniej pryska.
    W niedalekiej przyszłości zamierzam wstawić regulację na układzie U209B z kilku pozycyjnym przełącznikiem obrotowym w miejscu po regulacji bocznika.
    Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu
    Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu Przeróbka spawarki transformatorowej PARKSIDE zakupionej w Lidlu

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Bobo[PL]
    Level 14  
    Bobo[PL] wrote 150 posts with rating 343, helped 2 times. Live in city Zabrze. Been with us since 2006 year.
    archanoid
    Level 26  
    Witam . Kolego mocniej pryska bo nie ma dławika w głównym obwodzie prądowym .
    SKM 1964
    Level 33  
    Wstaw dławik wysoko prądowy w głównym obwodzie spawarki jak kolega wyżej ci doradza i nie rób regulacji prądu po stronie pierwotnej , tylko po stronie wtórnej na tyrystorach i będzie git.Regulacja na triaku daje słabe efekty.
    inpel
    Level 11  
    a czy spawarka nie będzie się za mocno grzała.
    Hoptymista
    Level 14  
    Czym lutowane były tak grube przewody?
    Bobo[PL]
    Level 14  
    Do lutowania przewodów używałem palnika na propan-butan.

W zasadzie wszystkie użyte podzespoły pochodzą z rozbiórki albo są to rzeczy które zalegały mi w piwnicy, więc o dławik także popytam w skupie złomu.
    Pozdrawiam.
    Markos85
    Level 18  
    komatssu wrote:
    Prawda jest taka, że z g...a bata nie ukręcisz.

Jak to jest to co kiedyś w lidlu widziałem to może to pracować w cyklu 4% przy prądzie 80A! Przecież to można w ciągu pięciu, max 10 minut spalić. Sprzęt nawet dla amatora nieużywalny.
    Inwerter za 500zł będzie już miał jakąś stabilizację prądu, antistick, płynną regulację i pospawasz tym coś konkretniejszego z dobrym przetopem.
    marcino2000
    Level 24  
    Miałem kiedyś 80A spawarke niby migomat na drut samosłonowy. Przetopu żadnego nie robił nawet na blasze 2mm... Szkoda gadać. Przesiadłem się na inwerter, robię nim wszystko i jestem bardzo zadowolony, a do trafa na pewno już nie wrócę.
    17ff
    Level 11  
    Te kostki - mostki prostownicze potrafią się uszkodzić w prostowniku do akumulatorów ołowiowych w układzie z transformatorem 100W . Nawet te co mają niby 50A... Jak to wytrzymuje w spawarce przy dużo dużo większych prądach to nie wiem... No i naprawdę trzeba to koniecznie osłonić bo porażenie lub wybuchowe zwarcie murowane. Z drugiej strony jeżeli ta konstrukcja faktycznie lepiej spawa niż oryginał i przeżyje próbę czasu to na plus.
    Bobo[PL]
    Level 14  
    Nie pamiętam jaki ma cykl pracy ta spawarka, ale ma zabezpieczenie termiczne więc pewnie zbyt prędko się nie spali. Dodatkowo ma założony wentylator i kilka elektrod 2.5 można wysmazyc zanim zadziała termik.
    Co do mostkow, to nie wiem jak długo wytrzymają, ale póki co działają i spełniają swoje zadanie. Jak wyparuja to na pewno tutaj o tym napiszę.
    Zakładając temat chodziło mi głównie o przekazanie informacji na temat dlawika, jaki zastosowalem w pilocie, ponieważ w zamkniętym temacie jwalentek była mowa głównie o dlawikach z sodówek.
    Markos85
    Level 18  
    Bobo[PL] wrote:
    Zakładając temat chodziło mi głównie o przekazanie informacji na temat dlawika, jaki zastosowalem w pilocie, ponieważ w zamkniętym temacie jwalentek była mowa głównie o dlawikach z sodówek.

Dłwaik z sodówki by się nadawał. Wziąwszy pod uwagę oszałamiający prąd (80A) i wymiary rdzenia trafa z mikrofali to zapewne udałoby się z niego zrobić dławik główny, efekt byłby z pewnością lepszy.

Bobo[PL] wrote:
    kilka elektrod 2.5 można wysmazyc zanim zadziała termik

hmm... :D
    anet870
    Level 26  
    Dyskusja się opiera na gdybaniu...Czy kto kolwiek obliczył możliwości trafa spawalniczego?Za pewne nie tylko wymiary ale przenikalność trzeba wżiąć pod uwagę,średnicę drutu,napięcie...Kilka testów by nie zaszkodziło...W domowych warunkach na lato grila pospawa a z poprawą jakości spawania i obsłógi nawet dwa i więcej.Wykonanie raczej prototypowe a nie do pracy gdzie trzeba poprawić ochronę urzytkownika i sprzętu lecz kilka testów można zrobić.Finalnie sprzęt raczej do majterkowania i poznania zasad pracy urządzenia.Bardziej widzę na tej konstrukcji prostownik ze wspomaganiem rozruchu lecz więcej z tym zabawy:)Czekamy na film z pracy urządzenia lub informacje jak się spisuje przy większych obciążeniach.Alternatywa dla posiadaczy mocniejszych starszych spawarek chcących i mających czas na poprawę działania i jakości pracy swoimi pudełkami.
    asako
    Level 14  
    Cały ten układ dobudowany do spawarki jest zbędny. Na łatwość zajarzania łuku ma wpływ wiele czynników, min. parametry elektryczne spawarki (napięcie bez obciążenia i przy spawaniu), rodzaj użytej elektrody do spawania (nie średnica) no i umiejętność manualna, która z kolei wynika z doświadczenia i wiedzy. W amatorskich urządzeniach spawalniczych zazwyczaj napięcie biegu jałowego jest niskie i stąd kłopoty z zajarzaniem łuku. W spawarkach do spawania elektrodą otuloną nie stosuje się wynalazków typu „łuk pilotujący” czy tym podobnych. Co może dać otrzymany łuk o długości 30 mm ? Nic. Spawać takim łukiem się nie da. Aby proces spawania przebiegał we właściwy sposób łuk musi być krótki (do ok. 5mm) wtedy osłona gazowa jest zapewniona i otrzyma się właściwe połączenie spawane, o ile „spawacz” ma odpowiednie umiejętności i potrafi odróżnić ciekły metal od płynnego żużla.
    lechoo
    Level 39  
    asako wrote:
    W spawarkach do spawania elektrodą otuloną nie stosuje się wynalazków typu „łuk pilotujący” czy tym podobnych.

Witam, Kolega jest niestety w błędzie - polecam poczytać artykuł "Budowa, działanie i naprawa spawarek elektronicznych" - Ryszard Jastrzębski, Radioelektronik nr 3/1990. Jego skan zamieszczam w załączniku poniżej.
    asako
    Level 14  
    Dziękuję za zamieszczony materiał, zapoznam się i wtedy odniosę się do niego.

Dodano po 52 [minuty]:

Odnośnie „łuku pilotującego” – w profesjonalnych urządzeniach spawalniczych do spawania elektrodą otuloną stosuje się rozwiązania polegające na zwiększeniu prądu spawania (regulowana wielkość i czas do kilku sekund) przy zajarzaniu łuku. W rozwiązaniu z początku wątku jest kompilacja myśli technicznej, ale za duża. W amatorskich nie stosuje się takich rozwiązań dla elektrody otulonej, może poza wyjątkami, których nie znam.
    Owszem, stosuje się jonizatory, aby łuk zapalał się bez dotykania, ale w innej metodzie spawana. TIG (bo o niej mowa, spawanie w osłonie argonu). Dzieje się tak dlatego, ze dotykanie elektrodą wolframową powoduje jej uszkodzenie i szybkie zużywanie, a przy wymagających konstrukcjach jest niedopuszczalne aby w spoinie zostawały kawałki metalu.
    W nowoczesnych inwertorach wszystko jest rozwiązane na drodze elektronicznej i łatwo tym sterować.
    Zwracam uwagę, że przedstawiane urządzenie spawalnicze jest z ubiegłego wieku i dotyczy spawarki „profesjonalnej”. Mogę tylko dodać, że własności spawalnicze tego urządzenia, zwłaszcza przy małych prądach (do ok. 120 A) były bardzo złe, wynikało to z zastosowaniu do sterowania tyrystorów.
    Wiju 81
    Level 16  
    "wywalając bocznik magnetyczny"
    Dlaczego pozbawiłeś to trafo najlepszej regulacji prądu spawania? Wstaw to tak jak było i nie kombinuj z inną regulacją, w obwód głównego prądu spawania wstaw dławik (rdzeń ok 20cm2)ze szczeliną a uzwojenie nawiń aluminium (najtańsze) bo na trafie i tak już jest aluminium więc droga miedź i tak tu nic nie zmieni. Szczelinę na dławiku dobierz eksperymentalnie. Oczywiście daj normalny mostek. Jak już masz te elektrolity możesz dać za mostkiem.
    themichal
    Level 17  
    Plus jeśli działa lepiej niż oryginał ,ale miałem takie ale 30A jeśli dobrze pamiętam, mostki w zasilaczu z "BIS'a" (pozostałość po lampowym wzm, żarzenie wykorzystane jako uzwojenia do napięć 6V 12V 18V i 24V) i paliły sie jeden za drugim ,troche to śmiesznie wygląda takie małe trafo ,a może to mi sie tylko wydaje bo jestem przyzwyczajony do dużej starej spawarki na toroidzie z odczepami jako regulacja (40 kg ten byk waży)? I pytanko do autora z czego ten radiator? ma on coś wspólnego z starymi polskimi sprzętami?
    Bobo[PL]
    Level 14  
    Radiator znaleziony w piwnicy w rupieciach.

h3c4 wrote:
    Nie no mostki prostownicze do niczego, trzeba to wymienić.

Doskonała porada. Tak trzymaj!

komatssu wrote:

Najlepiej to niech sprzeda to wszystko i kupi inwerter, bo szkoda pakować pieniędzy w ten złom - sama miedź na taki dławik będzie kosztować ok.200zł. Prawda jest taka, że z g...a bata nie ukręcisz.
    W granicach 400-450zł można już swobodnie kupić przyzwoitą spawarkę inwertorową.

Po co mam kupować spawarkę za 400-450zł skoro nie jestem spawaczem, a modyfikacja dotyczy sprzętu, który już posiadam i elementów, które leżały bezużytecznie.

Markos85 wrote:
    komatssu wrote:
    Prawda jest taka, że z g...a bata nie ukręcisz.

Jak to jest to co kiedyś w lidlu widziałem to może to pracować w cyklu 4% przy prądzie 80A! Przecież to można w ciągu pięciu, max 10 minut spalić. Sprzęt nawet dla amatora nieużywalny.
    Inwerter za 500zł będzie już miał jakąś stabilizację prądu, antistick, płynną regulację i pospawasz tym coś konkretniejszego z dobrym przetopem.

czytaj jak wyżej.

Pozdrawiam.
    ciapcius
    Level 11  
    witam
    kolego asako jako jedyny wiesz o czym piszesz

czytając ten post wpadłem pod biurko
    oczywiście ze śmiechu

masa ekspertów od dywagacji
    panowie nie okłamujcie się to nie jest spawarka tylko urządzenie do klejenia stali

łuk pilotujący
    znam jedną spawarkę MMA z lat 70-tych która to wykorzystywała AGA 400 ASPA
    ok 120 V pukało w monecie zajarzenia łuku
    TZW. hot start teraz hot start to podbicie prądu o ok30% w momencie zajarzenia łuku w lepszych urz. możliwość regulacji
    po za tym odpowiednie napięcie łuku i wszystkie rzeczy które wymienił kolega asako
    pozdrawiam
    bearq
    Level 38  
    Koniecznie jakaś zabudowa na ten radiator z tyłu spawarki bo katastrofa i wybuchy na wyciągnięcie ręki. Radiator to typowa szyna, czasami można ją kupić na metry na popularnym serwisie internetowym. Taka szyna była wykorzystywana na masowa skalę w spawarkach bester (mam jeszcze kilka takich regulatorów do SPB-400)
    Bobo[PL]
    Level 14  
    ciapcius wrote:
    panowie nie okłamujcie się to nie jest spawarka tylko urządzenie do klejenia stali

myślę, że jak na sprzęt amatorski, to klei stal bardzo dobrze.

ciapcius wrote:
    teraz hot start to podbicie prądu o ok30% w momencie zajarzenia łuku w lepszych urz. możliwość regulacji

i tu także cię zaskoczę, bo układ sprawdza się bardzo dobrze.

Dodatkowo uruchomiłem regulator z układem u209b i również wbrew negatywnym opiniom regulacja w praktyce działa doskonale.
    Markos85
    Level 18  
    Wrzuć proszę zdjęcia spoin.