Witam, temat już stary jak Świat to wiadomo, ale szukałem odpowiedzi na moje pytania w Google i innych i nie znalazłem więc zapytam się grona fachowców i znawców z Forum Elektroda. Natomiast w pojeździe ciężarowym marki Iveco Eurocargo 80 E 21 z 2006 roku zniknęło światło cofania zarówno w aucie jak i przyczepie oraz na desce rozdzielczej przestał wyswietlac się na malej skrzyni tzw "Żółw". Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki, żarówki - sprawne, zwarc nie stwierdziłem, połączenie między przyczepą a autem sprawne bo zrobiłem na gnieździe na próbę zwarcie między pinami od świateł do pinu światła cofania i wszędzie światła cofania świecą zarówno w aucie jak i przyczepie. Postanowiłem wówczas, że prawdopodobnie uszkodzony jest czujnik świateł cofania. Okazuje się, że są na skrzyni dwa czujniki. Jeden czujnik jest dwupinowy, a drugi czujnik jest czteropinowy i teraz pytania:
1. Który czujnik za co odpowiada? ( Czy dwupinowy tylko zaświeca "Żółwia" na desce rozdzielczej po przejściu na małą skrzynię? ) ( Czy dwupinowy zaświeca " Żółwia" na desce rozdzielczej po przejściu na małą skrzynię i podaje napięcie na czujnik czteropinowy, który następnie załącza napięcie na żarówki świateł cofania w lampach? )
2. Czy czujnik czteropinowy zwiera się i rozwiera w sposób? ( Zwarcie między dwoma zewnętrznymi pinami i zwarcie między dwoma wewnętrznymi pinami? Zwarcie między dwoma pinami - skrajny ze środkowym i skrajny ze środkowym? ) Ten czteropinowy to chyba taki :
https://www.truck-tychy.pl/p15172-czujnik-biegu-wstecznego-iveco-eurocargo-60e-180e.html Za wszelkie sugestie i odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam.