Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Came BX-78 - Instalacja napędu Came BX-78

kazek_007 19 Maj 2014 20:17 3603 10
  • #1 19 Maj 2014 20:17
    kazek_007
    Poziom 9  

    Witam,
    instaluję swój pierwszy napęd i stąd moje pytanie jak według Was powinienem ustawić switch dipy 4 i 10. Mam zrobione jakieś swoje ustawienia ale chciałbym się jeszcze Was doradzić czy będzie dobrze. A drugie pytanie, czy brama potrafi sobie sama wykryć jaki czas jest potrzebny do otwarcia i zamknięcia i wyłączy się sama czy musimy to jakoś sami ustawić :?:

    Z góry dziękuje za pomoc :)

    0 10
  • Pomocny post
    #2 22 Maj 2014 12:35
    andro19
    Poziom 12  

    Dip 4 na OFF chyba że chcesz mieć dwa przyciski i naciskać cały czas przy zamykaniu i otwieraniu.
    Dip 10 na ON jeżeli nie masz enkodera.
    Masz dwa potencjomety do ustawienia czasów :
    A.C.T. do automatycznego zamykania bramy.
    PAR.OP. do częściowego otwarcia. czas po którym brama się zamknie przy opcji
    furtki.
    Dokładnie przeczytać instrukcje.

    1
  • #3 23 Maj 2014 20:28
    kazek_007
    Poziom 9  

    A możesz mi wytłumaczyć co to jest mikrowyłącznik otwarcia i zamknięcia? I gdzie montujemy?

    0
  • #4 24 Maj 2014 08:06
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa

    Jeszcze raz INSTRUKCJA - jasno opisane na stronie 12
    Te mikrowyłączniki są już zamontowane w napędzie (ta wystająca sprężyna nad zębatką) a podłącza się (opis w instrukcji) inaczej dla bramy otwierającej sie względem napędu w prawo lub w lewo.
    I oczywiście zamontować łyżwy do listwy zębatej.......

    2
  • #5 24 Maj 2014 08:08
    andro19
    Poziom 12  

    Mikrowyłączniki zamknięcia i otwarcia są zamontowane w napędzie.
    I jeszcze raz przeczytaj instrukje tam jest opisane i pokazane.

    1
  • #6 02 Cze 2014 12:03
    kazek_007
    Poziom 9  

    Napęd zamontowany, wszystko działa, dziękuje za pomoc :)
    Jedynie mam jedno pytanie. Ponieważ po naciśnięciu przycisku zamykania/otwierania brama rusza po kilku sekundach, najpierw zaczyna mrugać lampka a dopiero po chwili brama się zamyka lub otwiera. Jak mogę to zmienić żeby brama natychmiast po naciśnięciu przycisku ruszała?

    1
  • #7 02 Cze 2014 18:23
    yarpen86
    Poziom 23  

    Witam,

    DIP 5 na OFF.

    Pozdrawiam.

    0
  • #8 03 Cze 2014 07:56
    kazek_007
    Poziom 9  

    Dzieki bardzo :-)

    0
  • #9 01 Paź 2017 19:25
    jachu876
    Poziom 11  

    Witam, dołączę się do tematu. Zamontowalem napęd tj w tytule. Wszystko podłączyłem wg schematu, co sprawdziłem kilka razy. Po naciśnięciu ch1 brama otwiera się a następnie zamyka. Lampa mruga, czyli niby wszystko dobrze. Niestety pilot żaden nie działa. Wpialem kartę radioczestotliwości, zaprogramowalem piloty wg instrukcji. Po naciśnięciu przycisku na pilocie mruga dioda na karcie więc jest ok, ale brama w ogóle nie rusza. Gdzie popełniłem błąd? Ustawienia na dip switch też zrobiłem tj powinno być.
    Proszę o pomoc bo już brakło mi pomysłów
    Pozdrawiam

    0
  • #10 01 Paź 2017 21:52
    yarpen86
    Poziom 23  

    Witam,

    Wygląda na to, że nie wczytał Pan karty częstotliwości. Należy nacisnąć przycisk CH1 czerwona dioda zacznie migać, wtedy nacisnąć przycisk na pilocie zaprogramowanym do karty częstotliwości.

    Pozdrawiam.

    0
  • #11 02 Paź 2017 11:22
    jachu876
    Poziom 11  

    Bardzo dziękuję Panu za pomoc. Faktycznie musiałem to pominąć. Po wykonaniu tej czynności automat zaczął działać. Dziękuję i pozdrawiam

    0