Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Windows 7 - Nowa partycja

gimmlim 20 May 2014 20:45 801 4
    gimmlim
    Level 9  
    Mam nadzieję, że to dobry dział :)

Zgaduję, że pewnie było już mnóstwo tych tematów.
    Problem jest następujący. Chciałem stworzyć nową partycję, ponieważ posiadałem tylko jedną. I istotnie udało mi się, ale mój dysk C miał ( przed podziałem ), około 500 GB wolnych z 676 GB , a udało mi się stworzyć partycje o pojemności 107 GB. Jednak gdy tworzyłem tę partycję to mogłem zmniejszyć dysk C tylko o właśnie te 107 GB i ani bajta więcej. Teraz mam na dysku C wolnych 402 GB z 576 GB i nie mogę go już zmniejszyć. Defragmentację wykonywałem specjalnie nawet 2 razy przed stworzeniem nowej partycji.

Pytanie : w jaki sposób mogę zmniejszyć jeszcze dysk C ? czy powinienem zainstalować jakiś program ? czy jest to bezpieczne , w sensie czy nie utracę żadnych danych jeśli zrobię to jak trzeba ?
    I jeszcze czy z wiersza polecenia można to zrobić ? Wiem, że istnieją tam polecenia typu DISKPART, potem LIST VOLUME, SHRINK. Tylko nie wiem jak tego użyć :)

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
    gimmlim
    Level 9  
    Wybacz, ale czy mógłbyś/mogłabyś wytłumaczyć to jaśniej ? Bo z tej odpowiedzi mało co zrozumiałem
    buczo11
    Level 28  
    Witam!
    Do "bezbolesnych" i skutecznych operacji na partycjach bez utraty danych polecam darmowy program GParted.