Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wentylator na procesorze - jakie obroty?

oleq_30 14 Kwi 2005 21:04 1706 27
  • #1 14 Kwi 2005 21:04
    oleq_30
    Poziom 30  

    witam
    wojna miedzy mna a serwisantami w pewnym serwisie komputerowym .

    sytuacja wyglada tak pentium III 733mhz na plycie ECS p6bap+
    ile obrotow powiniem miec wentylator na procesorze w podczas pracy na "sucho " bez stresu wlaczony tylko system XP. wentylator podlaczony normalnie pod fan na plycie . i czy za wysokie obrotu utrzymujace sie non stop moga byc restartu kompa
    poza tym mam zamiar pokazac im tego posta wiec prosilbym o kilka opini na temat montowania radiatora na procesorze BEZ UZYCIA pasty termo przewodzacej bo to szkodzi procesorom
    dziekuje za odpowiedzi

    0 27
  • TermoPasty.pl
  • Pomocny post
    #2 14 Kwi 2005 21:19
    childmaker
    Poziom 35  

    :arrow:oleq_30

    Cytat:
    ...montowania radiatora na procesorze BEZ UZYCIA pasty termo przewodzacej bo to szkodzi procesorom...
    Gdyby tak było jak piszesz to czemu jeszcze je produkują i są na dodatek takie drogie (mam na mysli prawdziwe pasty a nie silikony). Problem leży w dawkowaniu. Co za duzo to nie zdrowo. Nieumiejętnie nałożona pasta (za grubo, bąbelki powietrza itp) powoduje tylko utrudnienie oddawania ciepła i stąd opinie o jej nieskuteczności.
    To moja opinia w tym temacie.

    0
  • #3 14 Kwi 2005 21:21
    stan000
    Poziom 22  

    zadużą ilością "srebrnej" pasty można zniszczyć procesor - zwarcia
    tak - jankolo - i starego celerona też, może z tego powodu go czyszczą z pasty przewodzącej ciepło? choć obok rdzenia p3 niema punktów pod napięciem (są pod lakierem)

    0
  • Pomocny post
    #4 14 Kwi 2005 21:26
    md
    Poziom 39  

    Może się zdziwisz, ale akurat w czasach tych procesorów (teraz również) stosowało się wentylatory z plastrami termoprzewodzącymi, które nie wymagały stosowania termopasty.
    Prędkość wentylatorów zależy od ich konstrukcji. Niektóre mają celowo zredukowaną prędkość, by obniżyć poziom hałasu, inne pracują ze stałą - wysoką prędkością. Zarówno jedne, jak i drugie, dość często zacierają się, powodując przegrzewanie procesora. Procesor może się przegrzać w wyniku nagromadzenia kurzu w szczelinach wentylatora w taki sposób, że kurz ten uniemożliwia przepływ powietrza wymuszony przez wentylator.
    Procesory z tamtych czasów miały bardzo delikatną konstrukcję i przy odrobinie nieuwagi można było je uszkodzić (zbyt eleastyczne podłoże i nieosłonięty rdzeń), analogicznie do uszkodzeń współczesnych AMD-ków z nieosłoniętym rdzeniem.
    Na koniec jeszcze jedna uwaga: nie sądzisz chyba, że serwis weźmie sobie do serca opinie forumowiczów? Nikt rozsądny nie wydaje wiążących opinii na odległość i na dodatek na podstawie opinii jednej tylko strony sporu.

    0
  • Pomocny post
    #5 14 Kwi 2005 21:27
    Robert B
    Poziom 43  

    Wystarczy wejść na stronę producenta procesorów (AMD, Intel) a co do restartów komputera z powodu wysokich obrotów wentylatora .... to większej bzdury w życiu nie słyszałem :lol: :lol: :lol:

    0
  • Pomocny post
    #6 14 Kwi 2005 21:29
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    do Stan000: masz rację pod warunkiem, że dotyczy to procesorów AMD i wysmarowany zostanie cały procesor, a nie tylko rdzeń.

    0
  • #7 14 Kwi 2005 21:34
    oleq_30
    Poziom 30  

    oleq_30 napisał:
    witam
    montowania radiatora na procesorze BEZ UZYCIA pasty termo przewodzacej bo to szkodzi procesorom
    dziekuje za odpowiedzi


    gosciu centralnie przy mnie sciagnol radiator wyczyscil z pasty procesor
    a radiator wyszlifowal papierkiem sciernym z resztek czegos (moze i z tasmy termoprzewodzacej jak tu ktos powiedzial ) i zmotowal calosc twierdzac ze to tak ma byc .
    wracajac do predkosci poda mi ktos moze konkretne cyferki ?

    0
  • TermoPasty.pl
  • Pomocny post
    #8 14 Kwi 2005 21:42
    md
    Poziom 39  

    oleq_30 napisał:

    wracajac do predkosci poda mi ktos moze konkretne cyferki ?

    Wymagasz od nas zdolności wróżbiarskich. Obroty wentylatora zależą od jego konstrukcji i założeń technicznych producenta. Niektóre wentylatory zmieniają swoją prędkość w zależności od obciążenia - pisałem już, że kurz potrafi być takim czynnikiem, który ma wpływ na pracę wentylatora.
    O obroty konkretnego modelu wentylatora pytaj jego producenta, lub sam poszukaj na stronie producenta parametrów danego modelu wentylatora

    0
  • #9 14 Kwi 2005 22:01
    oleq_30
    Poziom 30  

    ROBERT B :
    a co do restartów komputera z powodu wysokich obrotów wentylatora .... to większej bzdury w życiu nie słyszałem

    to twoje zdanie w tym temacie wiec jak wytlumaczysz ze po przekroczeniu 5000 obr/m i utzrymaniu sie takiej predkosci przez okolo 5 sekund nastepuje restart ?
    nawet w hardware monitor w biosie ?
    w tym kompie obroty czaly czas staja na poziomie 4800 - 4900 obr
    mialem kiedys taki sam zestaw tylko z procem 866 mhz i obroty nie przekraczaly 3600-3800 na miunute

    temperatura i biosie i w aidzie na poziomie 40-42 stopnie

    0
  • #10 14 Kwi 2005 22:37
    md
    Poziom 39  

    Mogę się zgodzić z taką sytuacją: na skutek wadliwej pracy zasilacza rośnie napięcie w gałęzi 12V, co przekłada się na wzrost obrotów wentylatora i jednocześnie na niestabilną pracę płyty głównej aż do restartów włącznie. Winnym w tym przypadku jest zasilacz, a nie wentylator. Tym właśnie można wytłumaczyć Twój problem.
    Aida pokazuje parametry odczytane z biosu, więc muszą one być takie same. Wiele razy na forum zwracałem uwagę, że pomiarów temperatury dokonujemy bezpośrednio termometrem przyłożonym do radiatora lub procesora. Tylko takie wyniki można uznać za miarodajne.
    W handlu były takie płyty główne pod AMD, że przy obrotach wentylatora poniżej 5000 płyta nie startowała. Jeszcze raz powtarzam, że obroty wentylatora są parametrem zależnym od jego konstrukcji. Można zamontować cichy i wolnoobrotowy wentylator i równie dobrze można montować wysokoobrotowe wentylatory.
    Koniecznie sprawdź poziom napięć zasilacza w czasie intensywnej pracy komputera.

    0
  • Pomocny post
    #11 14 Kwi 2005 22:46
    Robert B
    Poziom 43  

    Restart czego? Komputera pod Windows, pod DOSem czy będąc jeszcze w biosie? Co mówi zwykły termometr i jak są ustawione opcje alarmów w przypadku przekroczenia temperatur?
    Cały czas twierdzę że obroty wentylatora nic do tego nie mają. No i to co mówi md. Bo wiemy że płyta kiepska a jak dodać do tego jakiś marny zasilacz...

    0
  • #12 14 Kwi 2005 22:52
    tzok
    Moderator Samochody

    Jak już ktoś słusznie napisał obroty zależą od konstrukcji wentylatora jak i od tego czy płyta główna posiada układ regulacji obrotów wentylatorów w zależności od temp. CPU.

    Sprawdź napięcia jakie daje zasialcz... jeśli 12V jest niestbilne, może to powodować nierównomierną pracę wentylatora a im obciążenie linii 5V większe tym 12V bardziej rośnie.

    Pasty termoprzewodzące nie przewodzą prądu.
    Stosowanie ich nie jest konieczne, zwłaszcza jak radiator jest dobrze wypolerowany a procesor nie jest zbyt prądożerny (a P3 nie jest).

    0
  • #13 14 Kwi 2005 23:13
    oleq_30
    Poziom 30  

    restart nastepuje w biosie dosie windowsie obojetnie jakim zawsze po przekroczeniu 5000 obrotow a o napieciu niestety nie pomyslalem sprawdze jaki ono jest

    0
  • #14 14 Kwi 2005 23:21
    tzok
    Moderator Samochody
  • #15 15 Kwi 2005 06:23
    Jaroff
    Poziom 27  

    Cytat:
    Pasty termoprzewodzące nie przewodzą prądu

    No to Tzok wysmaruj procek pastą koloru srebrnego( srebro lub aluminium) i życze powodzenia. Swego czasu jak proc był cały usmarowany taką pastą, nawet serwis nie chciał go przyjąć w ramach gwarancji.

    0
  • #16 15 Kwi 2005 11:59
    tzok
    Moderator Samochody

    Wiesz zrobiłem mądrzejszy eksperyment... zresztą nie tylko ja, ThG chyba też: Wziąłem taką pastę i zmierzyłem jej rezystancję... wyszło przekroczenie zakresu a miernik ma 10MOhm...
    Chyba, że wykosztowałeś się na Arctic Silver to ona chyba przewodzi ale większość "srebrnych" past na bazie aluminium - nie.

    0
  • #17 15 Kwi 2005 19:17
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jaroff, a od kiedy to smaruje się CAŁY procesor?

    0
  • #18 16 Kwi 2005 00:18
    Robert B
    Poziom 43  

    Jaroff napisał:
    ...No to Tzok wysmaruj procek pastą koloru srebrnego( srebro lub aluminium) i życze powodzenia. Swego czasu jak proc był cały usmarowany taką pastą, nawet serwis nie chciał go przyjąć w ramach gwarancji.

    Bo proca się nie smaruje jak kanapki i też bym takiego nie przyjął do reklamacji.

    0
  • #19 16 Kwi 2005 10:12
    MaxM
    Poziom 10  

    Miałem to samo...(u mnie sie zawieszał do tego stopniam ze musialem za kazdym razem wyjmowac procesor)Procek k6. Wymieniłem wentylator w zasilaczu i pomogło.

    0
  • #20 19 Kwi 2005 06:49
    Jaroff
    Poziom 27  

    @Tzok- Miernikiem tego nie zmierzysz, a jak przyjrzysz się takiej paście pod mikroskopem, będziesz wiedział dlaczego.
    @Jankolo- oczywiście, że nie. To miał być tylko test na "nieprzewodzenie" pasty, choć Tzokowi może nie wyjść , bo On preferuje intela, a nie wiem jak tam jest z mostkami. Na amd "nieprzewodząca" pasta potrafi nieźle namieszać jak dostanie się na mostki.
    @Robert B- oczywiście, o ile pracujesz w serwisie amd lub masz ich autoryzacje. Inaczej masz obowiązek przyjąć, bo nie jesteś w stanie stwierdzić z jakiego powodu nastąpiło uszkodzenie procka. A, to czy gwarancja zostanie uznana, to już inna sprawa.

    0
  • #21 19 Kwi 2005 11:43
    tzok
    Moderator Samochody

    W Intelu mostki są pod spodem... jak pasta ma rezystancję elektryczną rzędu 10MOhm to nie przewodzi i już, żadnych mostków nie zewrze i jak najbardziej można to zmierzyć miernikiem, jestem elektronikiem i na prawde wiem co mówię. Tylko kilka past na rynku przewodzi prąd.

    0
  • #22 19 Kwi 2005 15:36
    Jaroff
    Poziom 27  

    @Tzok- skoro jesteś el. to powinieneś wiedzieć, że wszystkie pasty z domieszką metalu uważa się za przewodzące. W takich pastach tworzą się metaliczne mostki powodującee zwarcia. A to czy pasta przewodzi czy nie wyznacza sie za pomocą napięcia probierczego, a nie omomierza.

    0
  • #23 19 Kwi 2005 16:54
    RSP
    Poziom 27  

    Wszystkie pasty z domieszkami „metalu” należy uznać za przewodzące co nie oznacza że omomierz pokaże jakąś rezystancję. Te pasty mogą zacząć przewodzić pod naciskiem np. radiatora bo po prostu ziarna domieszki ulegną ściśnięciu. Zawsze pastę powinno się używać w ilościach śladowych obojętnie jaki element mocuje się do radiatora . Wentylator niema prawa restartować komputera . Jedynym przypadkiem może być zużyty wentylator który dostaje takich wibracji że jakaś słabo osadzona w gnieździe część kompa ( procesor , pamięć , któraś karta ) pod wpływem drgań traci kontakt na stykach. Co do zasilacza to pomiar miernikiem uniwersalnym może niczego nie wykazać , może być konieczne użycie oscyloskopu.

    0
  • #24 19 Kwi 2005 20:17
    tzok
    Moderator Samochody

    Mega offtopic się zrobił... co niby ma tą pastę dociskać do mostków - radiator? Skoro tak to on już by lepsze zwarcie zrobił... jakie przewodzące mostki, przecież tam nie ma napięć większych niż 3V a takie zjawiska zachodzą w HV... naprawdę mało która "srebrna" pasta ma jakiekolwiek domieszki metalu w swoim składzie.
    Napięcie probiercze... to dobre dla elektryków, omomierz też ma napięcie probiercze 2-5V czyli tego rzędu co występuje między mostkami.
    ***
    Taki test Cię satysfakcjonuje:
    napięcie 16V
    odległość między elektrodami 1mm
    prąd 0uA
    dla porównania zwierając elektrody palcem płynął prąd ~3uA
    Niestety jedyna "Srebrna" pasta jaką miałem był Titan Silver Grease TTG-S104.

    0
  • #25 19 Kwi 2005 23:27
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jaroff napisał:
    Na amd "nieprzewodząca" pasta potrafi nieźle namieszać jak dostanie się na mostki.

    A kiedy pasta ma prawo dostać się na mostki? Ano wtedy, kiedy dzielny użytkownik bądź nie mniej dzielny serwisant bądź montażysta zamiast posmarować rdzeń procesora (aby Boże broń go nie uszkodzić) smaruje ostro całą powierzchnię spodnią radiatora (bo diabli wiedzą w którym miejscu przylgnie do niego rdzeń).

    0
  • #26 21 Kwi 2005 13:48
    Jaroff
    Poziom 27  

    @Jankolo- pasta aluminiowa jest dość sucha i przy montażu radiatora, jej kawałki potrafią oderwać się i spaść na procek. Widziałem też zestawy z pięknymi odciskami palców na całym procku i z taką ilością pasty, że by starczyło na kilka radiatorów , ale o wyczynach niektórych "składaczy" i serwisów można by pisać i pisać.
    @Tzok- W dalszym ciągu nie bierzesz pod uwagę stwierdzenia "jest uważana za przewodzącą, bo może dojść do połączenia cząstek metalu i powstania przewodzących połączeń". Jeden pomiar który wykonałeś nie jest niestety reprezentatywny dla danego rodzaju pasty.
    "Napięcie probiercze... to dobre dla elektryków" - jako mój kolega po fachu, zraniłeś mnie Tzok, oj zraniłeś mnie okrutnie i całą mase innych elektroników też. :) Polecam przypomnienie sobie działu miernictwo i pozostawienie elektryków ich losowi.

    0
  • Pomocny post
    #27 21 Kwi 2005 16:36
    tzok
    Moderator Samochody

    O napięciu probierczym to się mówi przy pomiarach rezystancji inzolacji albo badaniu jej napięcia przebicia... jak widzisz w moim eksperymencie użyłem dużo wyższego napięcia niż występuje gdziekolwiek w procesorze i "zanużyłem" elektrody pomiarowe w dość sporej "kropli" w/w pasty i... nic, mogłem nimi ruszać a wskazówka uA ani drgnęła.
    Poza tym widziałem wiele Duronów i Athlonów z mostkami dokładnie zaklejonymi "srebrną" pastą i jakoś działały.

    Cytat:
    Pasta Arctic Silver 5 zawiera w swej strukturze trzy rodzaje srebra o różnym kształcie i rozmiarze. Zawartość czystego srebra sięga do 99.9 %.W skład pasty wchodzą najwyższej jakości komponenty ceramiczne, w pełni zastępując wypełniacze silikonowe. Nowy Arctic nie przewodzi prądu co jest dodatkowym atutem.

    0
  • #28 12 Lis 2005 17:46
    oleq_30
    Poziom 30  

    temat uwazam za zamkniety dziekuje wszystkim za wypowiedzi

    0