Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co to za element elektroniczny.

Zwierzyn 21 May 2014 12:56 1329 12
NDN
    Zwierzyn
    Level 11  
    Witam
    Posiadam element elektroniczny pracujący w układzie detekcji koncentracji jakiegoś gazu wg załączonego rysunku. Moje pytanie co to może być za element. Po podłączeniu do miernika na zakresie diodowym świeci na pomarańczowo. Wyglądem przypomina diodę led fi 5mm bezbarwna. W układzie tym pracują dwa takie lementy po jednym z każdej strony rurki. Co to za element elektroniczny. Co to za element elektroniczny.
  • NDN
    lekto
    Level 35  
    To raczej zwykła dioda led, jedna świeci a druga odbiera światło z pierwszej diody w zależności od ilości gazu.
    radex324
    Level 23  
    Moim zdaniem 1 dioda wysyła sygnał a 2 dioda go odbiera.
    janek1815
    Level 38  
    I w zależności od zmiany przejrzystości powietrza sterownik odpowiednio reaguje. W czym to pracowało ?
  • NDN
    Zwierzyn
    Level 11  
    Witam

Zwykła diod led to raczej nie bo oba te elementy emitują pomarańczowe światło.
    Pracuje to w układzie pomiaru koncentracji gazu.
    lekto
    Level 35  
    Diodę led można też użyć jako odbiornika, nie będzie to tak dobry odbiornik jak fotokomórka, ale będzie działać.
    Zwierzyn
    Level 11  
    Czyli mam rozumieć że z jednej i drugiej strony może to być zwykła dioda led która pracuje jednocześnie jako nadajnik i odbiornik???
    lekto
    Level 35  
    Tak, jedna świeci, a druga odbiera to światło w ilości zależnej od koncentracji gazu.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Zwierzyn wrote:
    Czyli mam rozumieć że z jednej i drugiej strony może to być zwykła dioda led która pracuje jednocześnie jako nadajnik i odbiornik???

Nie możemy napisać, że jednocześnie jest to odbiornik i nadajnik, ponieważ diody "świecące" LED (w różnych pasmach długości f) nie są nadajnikami i odbiornikami. :!:

lekto wrote:
    Diodę led można też użyć jako odbiornika

Poproszę o wyjaśnienie tego poglądu - tu na tym Forum.

Przypomnę, że jest to dział serwisowy a nie DIY. :!:

Pozdrawiam.
    lekto
    Level 35  
    Zwykła dioda led 5mm zielona matowa kupiona kiedyś na allegro za 10gr/szt, miernik UNI-T UT10A i wskaźnik laserowy z latarką - taki breloczek. Podłączam diodę do miernika i ustawiam go na napięcie stałe, miernik wskazuje -86mV. Świecę z odległości 1cm na diodę za pomocą latarki -1.3V
    Zwierzyn
    Level 11  
    Witam
    Podłączyłem przedmiotowy element do miliwoltomierza - skazanie ok 47mV przy zwykłym oświetleniu pokojowym. Po oświetleniu elementu światłem latarki z telefonu wskazanie na miliwoltomierzu wzrasta do ok 1,5 V odległość ok 10 cm.
    Zwierzyn
    Level 11  
    Wita
    Sprawdzę to w układzie przy najbliższej sposobności. Lekto jeśli zadziała lecę Ci zgrzewkę zupki chmielnej.

Pozdrawiam