Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

restarty komputera samoczynne

14 Kwi 2005 21:39 3897 35
  • Poziom 11  
    od kiedy wymienilem plyte glowna nekaja mnie nieustanne restarty komputera tz. wlaczam maszyne zaladuje sie bios i nastepuje samoczynny restart, albo dojdzie do logowania czy zalogowania do systemu pare minut pochodzi i znow restart. Mam p2 400 mhz w ym 198 mb pamieci po win XP, przy czym jedna pamiec to 133 mhz a reszta to 100 mhz. Czy ktos moze mi podac powod i ewentualne rozwiazanie tej meczrni??

    gg. 3240719


    o plycie:
    FIC VB-609

    slot 1, INTEL 443BX, FSB 100/66 MHz, 5xPCI; 2xISA; 3DIMM, ATX, 2xUSB

    PENTIUM II 400 MHz

    FSB 100, 512 cache L2, radiator chłodzący procesor
  • Poziom 31  
    w pierwszej kolejności to sprawdz pamieci memtest
    czy w starej płycie miałeś tak samo te trzy pamieci czy dopiero teraz coś dołozyłeś ?
    zamontuj tylko jedna z nich i testuj (przyczyna mogą byc własnie pamieci róznych producentów,´rózne taktowanie, uszkodzenie któreś z nich.itd
    sprawdz czy "siedza" dobrze w slocie.
  • Poziom 22  
    dodam jeszcze ze mozesz sprawdzic temperature procesora. Przy znacznym wzroscie bedzie sie restartowal (zabezpieczenie termiczne procka). Co do pamieci zgadzam sie calkowicie.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Trucksweb, pamięć najwolniejsza powinna być zainstalowana w pierwszym slocie.
  • Poziom 27  
    stawiam na złe obsadzenie radiatora, sprawdź temp. radiatora - powinien być ciepły ale nie powinien parzyć. Zrestaruj kompa po kilku minutach i wejdź do BIOS-u i sprawdź temp. proca. Zwróć uwagę jak uruchamiasz zimny komp, po wejściu do BIOS-u obserwuj temp. procka przez kilka minut, podaj ile wzrosła. Po tej obserwacji będzie coś można dalej doradzić.
    Pozdro
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Bursta, najpierw pomyśl, a potem pisz! Widziałeś kiedyś procesor w kasecie do złącza Slot 1?
  • Poziom 31  
    bursta napisał:
    ...wejdź do BIOS-u i sprawdź temp. proca... ....po wejściu do BIOS-u obserwuj temp.


    pytanie tylko czy Pentium II 400-tka miała już odczyt temp. w biosie.


    => Sprawdz równiez ustawienia w biosie i taktowanie PROCESORA
  • Poziom 27  
    jankolo - nie doczytałem, przepraszam. Chyba pora na mnie iść spać.
    Pozdro
  • Poziom 9  
    JAk pamięci są OK to ja bym dołożył do procka większy wentylatorek. Też w historii miałem podobny przypadek dokładnie z PII. Jeśli Bios był dobry to podczas przegrzewania procesora zwalniał działanie kompa (bardzo zauważalnie) a w przypadku starych Biosów następował restart.
    Ale myślę koledzy, że kolejność jest zawsze taka sama. Zaczynamy z minimalnym wyposażeniem :-) Twardy + 1 kość potem dodajemy kolejne elementy. To smutne, że trzeba czekać ale cóż.
    pozdrowionka
  • Poziom 19  
    Jeśli masz starego XP (z poprzedniej maszyny) to nic dziwnego. XP zapisuje w sobie dane z płyty głównej (chipset). Jeśli masz teraz inny chpset to się nie dziw. Jeśli nie jesteś pewien to zarzuć jakiegoś linuxa live. Powinien załadować się bez problemu.
  • Poziom 31  
    zasilacz nalezaloby równiez sprawdzic ale najprawdopodobniej ma to cos wspólnego z wymiana tej plyty.
  • Poziom 35  
    Nie wiem czy przypadkiem nie obejdzie się bez reinstalacji. Zmiana płyty to zmiana strowników itd.
  • Poziom 11  
    przeczytalem wszystkie Wasze posty i oto odp:

    1. Zasilacz jest w 100% sprawny chodzi pod p4 1.8 i wszystko jest ok
    2. pamiec 100mhz jest na 1 slocie na drugim jest 133 mhz a na 3 jest 100 mhz
    3. Windows byl instalowany na tej plycie odrazu po jej kupnie. i to nie raz lecz chyba ze 3 !!
    4. Kupilem wentylator ale na plycie nie ma wejscia pod 12V a nie ma gdzie go podlaczyc:(
    5.Jak komp jest zimny to wszystko chodzi, jak potem rozgrzeje i go znowu wlacze to juz czasem wariuje
    6. radiator jest poprawnie zamontowany -tak sadze jest troche cieply, ale nie "parzy" !
    7. w tym biosie nie ma mozliwosc sprawdzenia temp procka

    czy ktos moze powiedziec jak podlaczyc ten wentylator??
  • Poziom 31  
    na plycie prawie kazdej sa conajmniej 3 miejsca gdzie mozna podlaczyc wentylator szukaj 2 nózek ewentualnie trzech z napisem FUN => podlaczenie dla wentylatora.

    sprawdz tak jak wczesniej pisalem tylko z jedna koscia pamieci bo tak to do niczego nie dojdziemy ( zostaw w np.pierwszym ta 133 MHz i kilka dni testuj poprostu uzywaj i obserwuj kompa.)
  • Poziom 11  
    ale jak na jednej pamieci 64 mb uruchomi sie system z win xp ??

    przeszukalem cala plyte i nie ma zadnego wejscia jedyne jakie jest to "wol"z trzeba pinami
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Trucksweb, tego nie dotykaj! Nie wszystko, co ma trzy piny nadaje się do podłączenia wentylatora! WOL (Wake On LAN) służy do "budzenia" komputera sygnałem z sieci komputerowej.
  • Poziom 11  
    wiem ze to nie jest do wentylatora, niestety tylko takie jest wejscie na plycie
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Powiedz, do czego chcesz ten wentylator wykorzystać?
  • Poziom 11  
    do schlodzenia kompa zwlaszcza procka lub dysku
  • Spec od komputerów
    ogladales kondensatory na plycie? nie sa napuchniete, lub nie wycieka z nich elektrolit?
  • Poziom 11  
    sa dobre dzis sprawdzalem, komp jakby sie uspokoil juz nierestartuje. wyjalem wczoraj pamieci, dyski, procka i na nowo wlozylem i chodzi bez problemu, jednak chcialbym chlodzenie mimo wszystko zainstalowac
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Jeżeli masz niewykorzystane złącze służące do zasilania dysku twardego lub elastycznego, to tam masz napięcie 12V na kablu żółtym. Masą jest oczywiście kabel czarny.
  • Poziom 11  
    ale jak podlaczyc do niego kabel z otworami na 3 piny??
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Proponuję abyś wszedł do jakiegoś serwisu komputerowego. Albo będą mieli gotową, albo zrobią Ci "od ręki".
  • Poziom 31  
    kiedys zamawiajac wentylator podwójny wlasnie na pentium II byla zalaczona przejsciówka do podlaczenia wlasnie do kabli z zasilacza ale wywalilem to poniewaz gdybyto kros przypadkowo rozlaczyl to proc nie mialby chlodzenia, a ze mialem kilka przylaczy na plycie wykorzystalem wiec wtyczke ze starego i podlaczylem w miejsce orginalnego.

    sa wiec przejsciówki takie napewno orginalne ale nic nie stoi na przeszkodzie poprostu podlutowac sie pod zlacze do HDD jak JanKolo
    proponuje.

    PS. przypuszczam ze przyczyna byly wiec pamieci róznych taktów i producentów najlepiej jak kupilbys jedna 256 lub 512 i tylko z jedna koscia pamieci "pracowal". no ale to spory wydatek. pozdrawiam
  • Poziom 11  
    z pamieciami jest inaczej- zapomnialem ze te 133 sprzedalem koledze a sam kupilem 100 mhz wiec od poczatku mialem 3x 64 mb po 100 mhz

    jednak teraz to stracilem do zloma cierpliwosc-chodzil 3 godziny zeskanowalem go panda, wgralem emulaytro dyskow i winampa i dziad sie zrestartowal, teraz po biosie lamni kontrolne gasna monitro wlaczony dysk chodzi a obrazu nie ma !!
    wystawilem wlasnie plyte z prockiem na aukcji niech go ktos sobie wezmie !!
    chlodzenie to tez nie to zdjalem obudowe wystawilem na okno i nic nie wlaczy sei, a formatu juz nie mam sily robic !!


    Wszystkim dzieki za pomoc ale ja juz sie poddaje.

    Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

    !!sluchajcie !!
    zmienilem dysk , wlozylem starego 700 mb i wszystko chodzi !!
    czy to moze byc wina mojego dysku ze sie tak restartuje??
    bo od kiedy go kupilem jakies 4 lata temu slychac dosc glosny laser??!!
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Trcksweb, napisałeś slychac dosc glosny laser. A możesz mniej poetycko?
  • Poziom 11  
    od kiedy go mam slysze dzwiek jego lasera, ciagly pisk no nie wiem jak to nazwac,
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    trucksweb napisał:
    od kiedy go mam slysze dzwiek jego lasera, ciagly pisk no nie wiem jak to nazwac,

    dźwięk czego?
  • Poziom 11  
    dysku twardego 10 gb western digital