Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Autobus Setra - kłopotliwa instalacja w Autobusie Setra

revolt2 22 May 2014 00:21 4593 10
  • #1
    revolt2
    Level 17  
    Witam,
    mam kłopot i postanowiłem go tu opisać ,
    poproszono mnie o pomoc w zainstalowaniu i sprawdzeniu instalacji TV w autobusie "Setra" po tym jak stwierdziłem, że z instalacją wygląda wszystko Ok, sprawa ustała na pewnym etapie. Otóż winnym zamieszania stał się monitor elektronicznie opuszczany.

    Problem jest taki, gdy monitor wisi w autobusie raz się uruchamia, a raz nie, jak się uruchomi to na czarno-biało albo migocze.



    Jako Ciekawostkę dodam, że na stole serwisowym i szpuli 150mb przewodu koncentrycznego i podaniu sygnału+zasilanie z zasilacza serwisowego wszystko działa jak należy w autokarze są problemy.

    mile widziane komentarze do tematu.

    Autobus Setra - kłopotliwa instalacja w Autobusie Setra Autobus Setra - kłopotliwa instalacja w Autobusie Setra Autobus Setra - kłopotliwa instalacja w Autobusie Setra
  • #2
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wszystko pięknie ładnie, tylko czy zmierzyłeś zasilanie na monitorze? Sygnał trafia bezpośrednio na monitor? Z czego jest sygnał? Może masz więcej niż jeden monitor? Być może trzeba będzie zastosować wzmacniacz sygnału, ja dawałem taki od TV przemysłowej, bo na jednym z dwóch monitorów miałem dokładnie takie same objawy.
  • #3
    revolt2
    Level 17  
    dokładnie Pawle są dwa monitory na jednym przewodzie, ten wzmacniacz może być potrzebny co sugerujesz ?
  • #4
    dafit906
    Level 27  
    odepnij ten drugi i sprawdź, cholera wie czy przewody sygnałowe nie idą gdzies koło jakis przewodów WN lub innych sygnałowych, czy gdzies nie jest przerwany ułamany przewod w karoserii itd.
  • #5
    revolt2
    Level 17  
    a czy wiadomo gdzie te przewody biegną w karoserii ?, jakiś schemat przewodów ?
  • #6
    revolt2
    Level 17  
    z tego co mi wiadomo to do komunikacji pomiędzy audio -kasety - wzmacniacz - jednostka centralna, są linie can H i L , mam taki problem , że zniknęło mi napięcie na przewodach idących z jednostki centralnej 24v, i we wzmacniaczu jak chcę nacisnąć VIDEO, nie przełącza.


    zasmucony...
  • #7
    dulik62
    Level 15  
    A bezpieczniki w instalacji autokaru sprawdzone? A przewód sygnałowy nie ma zwarcia do masy?
  • #8
    revolt2
    Level 17  
    Nie ma zwarcia , za bardzo nie wiem jeszcze gdzie tu moga byc bezpieczniki, puki co te o ktorych mi wiadomo zostaly sprawdzone ,
  • #9
    tomek volvo fl10
    Level 5  
    Witam revolt2 powiedz mi rozwiazałes ten problem bo powiem szczerze że mam identyczny i jeszcze tego nie rozbierałem ale już zaczelem szukać. Znasz przyczynę??
  • #10
    revolt2
    Level 17  
    Nie pamiętam co było konkretnie w tym autokarze, jednak po prawej na wysokości relingów i po lewej za kierowcą nad głowami pasażerów są moduły przekaźnikowe , należało by je sprawdzić.

    Co do tej pory sprawdziłeś ?
  • #11
    tomek volvo fl10
    Level 5  
    Jeszcze nic bo wracam z sylwestra tym autem ale za wczasu chciałem coś dowiedzieć