Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amica ZIS 2450 - zmywarka pracuje bez przerwy, piknie i dalej pracuje.

Piotrekop 24 Maj 2014 16:30 2283 4
  • #1 24 Maj 2014 16:30
    Piotrekop
    Poziom 11  

    Zmywarka pracuje bez przerwy, piknie i dalej pracuje. Reset programatora nic nie daje. Po resecie miga pierwsza i ostatnia dioda. Po resecie i po wyłączeniu i włączeniu zmywarki wygląda na wszystko ok. Jednak po uruchomieniu znowu pracuje bez przerwy, zapika i znowu chodzi dalej i tak bez końca. Tabletka normalnie wpada i zmywarka cały czas wykonuje ten sam program. Nie pokazuje na diodach żadnego błędu. Pracuje w tej fazie z lekko podgrzaną wodą - chyba że tak ma być na początku pracy programu. Po wyłączeniu i włączeniu zmywarki zachowuje się chyba normalnie czyli odpompowuje wodę i zaczyna cykl nastawionego programu. Po czym znowu pracuje bez końca, zapika i dalej wykonuje te same czynności. Pracuje bez końca z lekko podgrzaną wodą. Czy ktoś może wie co tutaj mogło się zepsuć i czego szukać?

    0 4
  • Pomocny post
    #2 24 Maj 2014 20:12
    skryn
    Admin na urlopie

    Piotrekop napisał:
    Po resecie miga pierwsza i ostatnia dioda.

    Nie ma takiej opcji. Migają pierwsze cztery diody, za to ostatnia zawsze się świeci, a nie miga. Tak jest sygnalizowany kod błędu w tej maszynie.
    Przykładowo:

    Amica ZIS 2450 - zmywarka pracuje bez przerwy, piknie i dalej pracuje.

    Piotrekop napisał:
    Czy ktoś może wie co tutaj mogło się zepsuć i czego szukać?

    Pewnie moduł. Pancerny zresztą.

    0
  • Pomocny post
    #3 24 Maj 2014 20:46
    zayzayer
    Specjalista AGD

    Piotrekop napisał:
    Zmywarka pracuje bez przerwy, piknie i dalej pracuje.

    Coś z elektroniką.

    0
  • #4 26 Maj 2014 12:53
    Piotrekop
    Poziom 11  

    dzięki, ale który moduł? Gdzie szukać? Na płycie programatora?
    Dobra. Po kolei.
    Sprawdziłem i po resecie miga pierwsza i ostatnia dioda - to w kwestii, że nie możliwe.

    Zmywarka na programie zraszania działa prawidłowo. Na drugim programie działa prawidłowo. Na trzecim działa nieprawidłowo - wg tego co opisałem powyżej. Dodatkowo zostaje biały nalot w zmywarce i na naczyniach. Wszystkie detergenty są załadowane prawidłowo i nic nie brakuje. Może teraz będzie łatwiej coś zdiagnozować?
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Koledzy Geniusze nic nie wymyślili. Znalazłem taki post z podobnymi objawami Link kolegi Staszekalarm, który pomógł na priv.
    Należało wymienić nawet w ciemno kondensator startowy na zasilaniu 1,5µF/275Vac. Miałem na 400V. Rózni się trochę wielkością trochę wystaje na płycie ale obudowa się zamknęła. Zmywarka działa. Temat do zamknięcia.

    ---------------------------------------------------------------------------------
    no wędkę i haczyk... szczególnie w odpowiedzi cyt."coś z elektroniką"

    0
  • #5 27 Maj 2014 18:33
    skryn
    Admin na urlopie

    Piotrekop napisał:
    Koledzy Geniusze nic nie wymyślili.

    Wymyślili. Bo dali Ci wędkę i haczyk. A Ty złapałeś rybę. Gratulacje!
    :D

    -1
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo