Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gigabyte - Komputer wyłącza się po kilkudziesięciu minutach

robin2003 24 May 2014 22:50 2175 15
    robin2003
    Level 11  
    Wczoraj pojawił się problem z pracą PCta. Komputer zaczął się nieoczekiwanie wyłączać. W dzienniku zdarzeń pojawiły się błędy. Najpierw postanowiłem odświeżyć system Win 7 64, później sformatowałem partycje systemową i zainstalowałem nowy system Win 8.1 64. Objawy zawsze takie same. Błędy w dzienniku i nagłe wyłączenie PCta. Podejrzewałem dysk twardy, ma pojemność 2TB i mógł sprawiać kłopot starszej płycie głównej, jednak test HDTune jak mi sie wydaje niczego nie wykrył.
    Gigabyte - Komputer wyłącza się po kilkudziesięciu minutach Gigabyte - Komputer wyłącza się po kilkudziesięciu minutach Gigabyte - Komputer wyłącza się po kilkudziesięciu minutach .

Zrobiłem testy programem AIDA64. Temperatury wydają się OK, zresztą nie używam jakoś ekstremalnie tego PCta.

Później testy pamięci i CPU. Niestety przy próbie uruchomienia testu FPU, cashe i system memory PCet od razu sie wyłącza.

Podejrzewam, ze uszkodzona jest przynajmniej płyta główna lub kontroler twardego dysku. Najdziwniejsze, że sobie pracuje 20-30 minut i nagle bach.

Nie wiem jakie powinny być dalsze kroki, wymiana płyty? Można wymienić w Warszawie sama płytę (obecnie to GB-P35-s3 a więc nieco leciwa)? Czy koniecznie komplet - dodatkowo procesor (teraz jest 4-rdzeniowy quad intela) z pamięciami (wsadzone jest 8GB i więcej mi nie potrzeba ) wolałbym chyba wymienić jedynie płytę jeżeli tak można. Nie wiem co robić. Pozdr.
    sosarek

Level 43  
    Podaj pełną konfigurację komputera, z uwzględnieniem producenta i modelu zasilacza. Prócz tego odkurz porządnie wszystkie wentylatory w komputerze, szczególnie ten na procesorze, przydała by się też wymiana pasty na nim zapewne.
    robin2003
    Level 11  
    sosarek wrote:
    Podaj pełną konfigurację komputera, z uwzględnieniem producenta i modelu zasilacza. Prócz tego odkurz porządnie wszystkie wentylatory w komputerze, szczególnie ten na procesorze, przydała by się też wymiana pasty na nim zapewne.

W tym zestawie komputer pracował przez rok, wcześniej miał gorszy zasilacz i mniej RAMu (kosci sa tej samej firmy).

Zasilacz to Corsair CX600
    Płyta Główna: GA-P35-s3 (1.0)
    Dysk 2T: WDC WD20EARX-00PASB0
    Dysk 300G: MAXTOR STM3320820AS
    DVD: ATAPI DVD DW 8X16X8X16 ATA Device
    Grafika: AMD Radeon HD 6900 Series
    Sieć1: Karta Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
    Sieć2: Kontroler Realtek PCIe GBE Family Controller
    Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU @ 2.40GHz 2.40 GHz
    RAM 8 GB DDR2 (4x2GB) PC2 6400 DMM GOOD RAM

Był odkurzany systematycznie, kurzu jako takiego w środku nie ma.

Może ktoś doradzić, czy zmienić samą płytę czy coś więcej, jaką płytę wybrać i jaki byłby to koszt (płyty i wymiany w obu wariantach, tj. wymiany samej płyty lub rozsądnej rozbudowy).
    rradek01
    Level 25  
    Jeżeli na tym dysku 2TB nie masz systemu to go odłącz i wtedy sprawdź jak komp chodzi.
    Dysk masz normalnie podłączony beż żadnych rozgałęziaczy?
    robin2003
    Level 11  
    Zrobiłem tak już, mam systemy na obu dyskach, i uruchamiałem każdy dysk osobno z wyłączonym i odpietym drugim. Także przypinałem dysk do różnych gniazd, oraz zmieniałem w biosie tryb sata na AHCI i bez. Wynik jest z reguły taki sam, przy uruchomieniu czegoś większego poza przeglądarka, a czasami wystarcza chrome, komputer się wyłącza. Najdziwniejsze jest, że cały proces instalacji przechodzi idealnie, podobnie aktualizacje. Jedynie uruchomienie czegoś w rodzaju flash zamyka komputer. Dlatego uważam, że to kontroler(także biorąc pod uwagę komunikaty), wcześniej ten zestaw spokojnie sobie pracował rok czasu i nic się nie działo. Jest program który może przetestować z cdromu płytę z wypiętymi dyskami twardymi i pokazać uszkodzenia?

Gdybyście mieli doradzić, kupić najtańszą płytę i przenieść na nią wszystko, czy kupić nowszą płytę i procesor? tylko szkoda mi tych pamięci ram, jest ich sporo a będą do wyrzucenia.
    rradek01
    Level 25  
    A jak komp chodzi w trybie awaryjnym?
    safbot1st
    Level 43  
    Prosimy o wyniki bootowalnego memtesta.
    Czy ten screenshot z aidy był robiony w stresie?
    Jeśli w spoczynku to zdecydowanie za dużo dla płyty gł.
    51 st celsjusza w spoczynku na płycie może właśnie wskazywać na jej uszkodzenie.
    Można na dotyk sprawdzić, co dokładnie się przegrzewa - mostek?
    Karta grafiki też ma za dużo jak na spoczynek - prawie 50st celsjusza.

Wygląda mi to na przegrzewanie - akurat nadeszła fala upałów.
    Obudowa jest porządnie wentylowana? W sensie - nawiew na przód i wyciąg z tyłu?
    robin2003
    Level 11  
    Generalnie obudowa jest metalowa, siatka z przodu, duża, z dodatkowym wiatrakiem wyciągającym pod zasilaczem. Teraz jest w zasadzie otwarta, ale to prawda wyłączenia są częstsze gdy jest zamknięte. Test nie był w stresie, po uruchomieniu komputera i zainstalowaniu AIDA64... wiec lajtowo. Wyłacza zarówno wczesnym rankiem jak jest jeszcze chłodno, wiec to chyba nie zewnętrzne warunki. No i wcześniej nie sypał tak błędami atapi i disc - teraz 3 błędy na minutę - jak system staruje z WDC, bo z maxtora błedów nie ma - wtedy włączam tryb bez ahci.

Od płyty odpiąłem cdrom, wyjąłem kartę sieciową, w zasadzie jest tylko grafika, ram i zasilacz oraz dysk MAXTOR który nie robi błędów atapi ani disc.

Robiłem kopie danych z jednego dysku na drugi i w zasadzie cały czas bardzo dobrze pracował, godzina - dwie bez problemów, pełne obciążenie dysków transfer danych 50 mb/s. Dopiero uruchomienie chrome i flash wyłączyło go. W trybie awaryjnym nie wyłączył się ani razu.

Próba zrobienia dowolnego testu: FPU, cashe lub system memory natychmiast go wyłącza.

Windows ma memtest i uruchomiłem go (procedura jest taka, że restartuje komputer i robi test przy starcie systemu), ale komputer sie wyłącza zaraz na początku nawet nie przechodzi do testu. Jeżeli jest jakiś program z cd to zrobię najwyżej jutro jak cdrom podepnę pod płytę.
    safbot1st
    Level 43  
    robin2003 wrote:
    RAM 8 GB DDR2

W 1 kości?
    Jeśli w 2 kościach spróbuj na jednej, a jak będzie to samo - zamień tą wyjętą z tą zostawioną.

Dodano po 1 [minuty]:

robin2003 wrote:
    Test nie był w stresie, po uruchomieniu komputera i zainstalowaniu AIDA64... wiec lajtowo.

No właśnie nie lajtowo - za wysokie temperatury jak na spoczynek.
    Płyta główna powinna mieć max 40 stopni w spoczynku, a masz 51!!!
    To w stresie będzie miała z 60 stopni i więcej - zabezpieczenie przed przegrzaniem tego nie wytrzyma - i masz - wyłącza zestaw. :( ;)
    rradek01
    Level 25  
    Zalezy od płyty, tez mam na DDR2 Gigabyte i moja padała dopiero przy 90 stopniach...
    Więc nie przesadzaj Kolego
    temp. płyty głównej zależy głównie od zamontowanego procesora.
    robin2003
    Level 11  
    Zgodnie z sugestiami wypaliłem na płycie CD program Memtest86-5.1.0.iso (po uruchomieniu przedstawia sie jako v4.3.7. Wykonałem testy wszystkich kości pamięci DDR2 GOOD RAM GR800D264L6/2G indywidualnie. Jedna z kości nie przechodziła testu (w trakcie testu komputer się wyłączał) więc uznałem że jest uszkodzona.

Pozostałe kości wielokrotnie przetestowałem indywidualnie oraz w zestawach po 2 wkładając je zarówno do slotów oznaczonych tym samym kolorem (żółty lub czerwony) jak i różnymi kolorami (jak rozumiem w pierwszym przypadku pracowały w systemie dual chanel w drugim niezależnie). Testy kończyły się pomyślnie.

Niestety dołożenie do zestawu trzeciej sprawdzonej kości RAM powoduje wyłączenie komputera. Obecnie komputer pracuje z dwoma DDR RAM trzeciej nie wkładam.

1. Proszę o info jak powinny pracować te pamieć żeby komputer był wydajniejszy tj. dualchanel czy osobno (sloty jednokolorowe czy różne).

2. Czy istnieje jakiś sposób dołożenia trzeciej kości RAM żeby komputer nie wyłączał się? Możliwości ustawiania parametrów pamięci są ograniczone a auto chyba wybiera je prawidłowo (GA-P35-S3).
    Ogr-odnik
    Level 22  
    1. W praktyce bez widocznej różnicy
    2. Jeśli trzecia kość jest uszkodzona to niestety lecz nie da rady ustawić tak aby działało. Pozostaje dokupienie kostki o zbliżonych parametrach a najlepiej takiej samej.
    robin2003
    Level 11  
    Reklamowałem kości, a że to goodram z wieczystą gwarancja to nie było problemów. Niestety do komputera który przez kilka lat pracował z 4-ma kościami 2 GB nie da się teraz włożyć więcej jak 2 kości na raz. Włożenie 3 i 4 kości powoduje, że nie przechodzi memtestu - komputer się nagle wyłącza bez komunikatu (stop i już).

Natomiast 2 kości w dowolnej konfiguracji ten mem test przechodzą do końca. Zrobiłem zdjęcia ustawień w biosie... proszę o jakąś pomoc. W BIOSIE napięcie CPU VCORE jest 1.3 w specyfikacji supply voltage 1.8 ale to chyba są rożne parametry?

Testy trwają dosyć długo i kombinacji jest dużo ale nie wydaje mi się, żeby konkretne gniazda miały znaczenie.

Tutaj specyfikacja tych kości RAM:
    http://www.goodram.com/content/uploads/2014/03/GR800D264L6-2G_128x8.pdf

Gigabyte - Komputer wyłącza się po kilkudziesięciu minutach Gigabyte - Komputer wyłącza się po kilkudziesięciu minutach Gigabyte - Komputer wyłącza się po kilkudziesięciu minutach Gigabyte - Komputer wyłącza się po kilkudziesięciu minutach

Spotkał się ktoś z takim zjawiskiem?
    safbot1st
    Level 43  
    Problemem może być nie sam ram, ale kontoler pamięci w procesorze lub jeden z kanałów w kontrolerze. Przetestuj 3,4 kości na innym procesorze.
    robin2003
    Level 11  
    Po wymianie płyty wszystko działa dobrze.