Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra B 1.8 16v - skaczace obroty silnika

NiiHooYaa 25 May 2014 14:09 3198 8
    NiiHooYaa
    Level 9  
    Witam,

Od jakiegos czasu mam problem z obrotami silnika, byly one strasznie niestabilne, falowaly miedzy 1000 a 2000, czesto gasl mi na swiatlach, nie mogl zlapac stalych obrotow, wymienilem silnik krokowy ale problem nadal wystepuje tylko w troche innej formie. Teraz w momencie odpalenia silnika obroty wskakuja na 1500 i szybko spadaja do okolo 500 przy czym czuc lekkie szarpniecie silnikiem i znow wracaja do okolo 1000 i tak w kolko( tak jak by silnik bronil sie przed zgasnieciem), po kilku takich "skokach" oborty stabilnie stoja na okolo 700 ale problem wraca jak tylko dam troche wiecej gazu, znowu zaczynaja opadac i wzrastac. Dodam ze jestem "nowy" w sprawach zwiazanych z naprawa silnika.

Dodam jeszcze ze problem rozpoczal sie w momencie jak wyjalem bezpiecznik od abs-u, byłem takze na diagnostyce komputereowej i nie wykazalo zadnych bledow.
    szymon198312
    Level 30  
    Najlepiej sprawdzić komputerem ale bardzo prawdopodobne że przepływomierz. Znajduje się on przy wylocie z filtra powietrza do kolektora ssacego. Spróbuj odłączyć go całkiem i zobacz czy jest jakaś zmiana.
    NiiHooYaa
    Level 9  
    Przepływomierz już zdejmowałem w celu wyczyszczenia ale nie widać żadnych "śmieci" w środku, na diagnostyce tez bylem i żadnych błędów nie pokazało.
    NiiHooYaa
    Level 9  
    Odłączyć tzn wyjąc go całkowicie czy odłączyć tylko wtyczkę ?
    szymon198312
    Level 30  
    Uszkodzenie przeplywomierza ciężko zobaczyć na oko, więc wyjecie i czyszczenie nic nie daje, a swoją drogą nie wiem jak czysciles bo to bardzo delikatne urządzenie. Czyszczac mogłeś go uszkodzic. Wyjmij wtyczke
    NiiHooYaa
    Level 9  
    Po odlaczeniu przeplywomierza po starcie silnika wskakuje on automatycznie na 600 obrotow i z duza czestotliwoscia (okolo 2 razy na sekunde) spadaja one o okolo 100 obrotow w dol. Jak go przegazowalem do okolo 2 tys to i tak wracal na te 600 i scaly czas spadal o te 100 w dol. Samochod mam w benzynie bez instalacji gazowej.
    NiiHooYaa
    Level 9  
    Dzis zauwazylem ze silnik ma te "stany" jak jest zimny, kolejna rzecz to to ze jak juz sie ustabilizuje to wystarczy ze wlacze klimatyzacje i znow zaczyna wariowac.