Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Xara Picasso 2 hdi

przemko1711 26 May 2014 06:40 1641 9
    przemko1711
    Level 9  
    Witam mam problem z Citroen Xara Picassso 2HDI 2001 rok mianowicie po wymianie sprzęgła komplet troszkę ciężko wchodzą biegi i przy nie dużych obrotach coś dzwoni próbowałem to zdiagnozować i w mojej ocenie to coś w skrzyni dzwięk jest taki jak by była lużna blaszka i dzwoni i jeszcze drugie zapytanie czy coś można zrobić z pedałem sprzęgła ma mały luz jak wciskam i puszczam muszę lekko podciągnąć do góry pedał nogą jakieś 3-4 cm linka jest zwykła bez samo napinacza i jest naciągnięta ok z góry dziękuje za pomoc.
    szymon198312
    Level 30  
    Myślałem że tam jest wysprzeglik hydrauliczny. Jeśli tak się dzieje to ktoś źle poskladal sprzęgło np odwrotną stroną włożył tarcze lub cokolwiek innego. Jeśli nie da się zrobić żadnej regulacji to skrzynia do wyjecia.
    przemko1711
    Level 9  
    Witam a może coś więcej wysprzeglik co to znaczy ? wymieniał mi mechanik ale jak zobaczyłem jego pracę to oniemiałem połamane zatrzaski plastikowe od nadkola zastąpił blachowkrętami szok i po wymianie z uszczelniacza leciał olej po nocy była plama wielkości dużego talerza, proszę mi doradzić jak mogę to sprawdzić aby na darmo nie wyciągać skrzyni .
    User removed account
    User removed account  
    przemko1711
    Level 9  
    Witam aż tak tragicznie to nie jest coś tam potrafię a to co zrobię trzyma się kupy i staram się nie robić pośpiechu i prowizorek gorzej z miejscem gdzie mogę naprawić .
    szymon198312
    Level 30  
    Wysprzeglik to siłownik hydrauliczny który popycha łapę sprzęgła. Może być na zewnątrz skrzyni a może też być razem z lozyskiem sprzęgła. Jeśli jest zapowietrzony lub nieszczelny to takie objawy będą. Jeśli jest to powinien być widoczny ubytek płynu hamulcowego bo to jest na jednym zbiorniczku.
    domex32
    Moderator of Cars
    szymon198312 wrote:
    Wysprzeglik to siłownik hydrauliczny który popycha łapę sprzęgła. Może być na zewnątrz skrzyni a może też być razem z lozyskiem sprzęgła. Jeśli jest zapowietrzony lub nieszczelny to takie objawy będą. Jeśli jest to powinien być widoczny ubytek płynu hamulcowego bo to jest na jednym zbiorniczku.

Tak sprzęgło jest na linkę.
    szymon198312
    Level 30  
    Czytaj mój pierwszy post zanim skomentujesz. Wyraźnie napisane ze nie wiem czy tam nie jest hydrauliczny.
    domex32
    Moderator of Cars
    W pierwszym poście autor opisał swój rodzaj sprzęgła.
    przemko1711
    Level 9  
    Witam żeby nie było sprzęgło jest zwykłe to znaczy nie dwumasa i na linkę zwykłą nową bez samoregulacji firmy Valeo, może jeszcze jedna podpowiedz pomoże przy odpalonym silniku po wciśnięciu sprzęgła i wrzucania z 1 na 2 robiąc to słychać ten metaliczny dzwięk lużnego metalu blaszki, z góry dziękuje za pomoc