Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piekarnik elektryczny Mastercook 05ER wybija bezpieczniki

zygzag 26 Maj 2014 11:21 2292 12
  • #1 26 Maj 2014 11:21
    zygzag
    Poziom 12  

    Witam. Mam piekarnik mastercook i wybija on bezpieczniki. Co ciekawe, odpiąłem wszystkie grzałki, dmuchawy , nawet lampkę i gdy zaczynam kręcić przełącznikiem wywala korki.

    Gdy ustawie przełącznik w pozycji grzania i włączę do prądu a potem po kolei podłącze wszystkie grzałki to wszystko działa.

    Wygląda na to jakby sam w sobie wyłącznik wywalał korki . Wymontowałem go ale nie widzę nic niepokojącego.
    nie wiem gdzie szukać , proszę o pomoc.

    0 12
  • Katalog Megger
  • #2 26 Maj 2014 11:27
    TyPeczek
    Poziom 23  

    A po wymontowaniu sprawdziłeś go jakimś miernikiem (omomierzem). Pobaw się przełączając go.
    Druga sprawa: Wywala korki czy różnicówkę?

    0
  • Katalog Megger
  • #3 26 Maj 2014 12:00
    zygzag
    Poziom 12  

    Wywala różnicówkę. Właśnie teraz sprawdzam, z tego co widzę pierwszy styk czasami nie do łączy, ale to jak bardzo delikatnie próbuję przełączyć na grzanie i zaraz wracam w pozycje 0, czyli ruszę nim delikatnie nie przełączając do końca.

    0
  • #4 26 Maj 2014 12:29
    TyPeczek
    Poziom 23  

    Wysusz piekarnik dokładnie. Najpewniej masz gdzieś wilgotne.

    0
  • #5 26 Maj 2014 12:37
    zygzag
    Poziom 12  

    Ale to by znaczyło , że musi na samych kablach musi przebijać skoro nie mam żadnego odbiornika podłączonego. Nie wygląda aby był wilgotny. Chyba ,ze wewnątrz popękała gdzieś izolacja.

    0
  • #6 26 Maj 2014 12:46
    TyPeczek
    Poziom 23  

    Osusz ten wyłącznik też.
    Możliwe, że już samo wyschło, dlatego Twój ostatni test przebiegł pomyślnie.

    0
  • #7 26 Maj 2014 12:49
    zygzag
    Poziom 12  

    Wyłacznik na bank był suchy, ewentualnie pozostaje problem z kablami w tej wacie izolującej. A może by wymienić watę?

    0
  • #8 26 Maj 2014 13:04
    TyPeczek
    Poziom 23  

    Najpierw wszystko przesusz jakąś suszarką, a później ewentualnie będziemy się martwić. Gniazdo w którym był umieszczony wyłącznik także.

    0
  • #9 26 Maj 2014 13:25
    zygzag
    Poziom 12  

    OK dziękuję, mam to w domku za miastem, pojadę chyba w środę lub worek to sprawdzę.

    0
  • #10 01 Cze 2014 19:55
    zygzag
    Poziom 12  

    Chyba coś jednak z grzałką. Jak miernik podłacze do uziemienia i końcówki grzałki a ustawię na 2 Mohm to zachowuje się tak jakby ładował się kondensator.

    0
  • #11 02 Cze 2014 07:52
    TyPeczek
    Poziom 23  

    A ile ma oporności jak już się "naładuje"?

    0
  • #12 09 Cze 2014 18:03
    zygzag
    Poziom 12  

    wróciłem ze wsi i mam internet więc odpisuje.
    To są 2 grzałki 1400 i 7 W, są zespolone na jednym krańcu i własnie tak podłączam mierniczek i do uziemienia czyli w ich przypadku obudowy. Mierniczek mam mizerny bo do 2 Mohm.

    Podłączam i zaczyna się ładowanie , zmieniam końcówki i wchodzi w "-" potem pokazuje się 0, czekam jakies 3 minuty i już jest 200 K ohm . Nie wiem do jakiej wartości by się naładował jak bym siedział 10 minut mierząc grzałkę. Ogolnie zachowuje się jak dobry kondensator.

    Dodano po 0 [sekundy]:

    wróciłem ze wsi i mam internet więc odpisuje.
    To są 2 grzałki 1400 i 7 W, są zespolone na jednym krańcu i własnie tak podłączam mierniczek i do uziemienia czyli w ich przypadku obudowy. Mierniczek mam mizerny bo do 2 Mohm.

    Podłączam i zaczyna się ładowanie , zmieniam końcówki i wchodzi w "-" potem pokazuje się 0, czekam jakies 3 minuty i już jest 200 K ohm . Nie wiem do jakiej wartości by się naładował jak bym siedział 10 minut mierząc grzałkę. Ogolnie zachowuje się jak dobry kondensator.

    0
  • #13 06 Mar 2015 17:35
    zygzag
    Poziom 12  

    Coś nie tak z grzałką. Po wymianie ustąpiło.

    0