Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo - Ideaopad Y560 - Webcam i brak danych w systemie

langustimae 27 Maj 2014 16:07 1695 2
  • #1 27 Maj 2014 16:07
    langustimae
    Poziom 2  

    Witam wszystkich,

    Przeglądając forum stwierdzę, że:
    1) zanudzę was na śmierć pisząc ponownie o głupim problemie z wbudowaną kamerką;
    2) nie mam pomysłu już co zrobić, aby zadziałało wsio jak należy.

    Kilka dni temu odkryłam, że moja kamerka nie działa jak należy. Wszystko przez Skype i lenistwo w postaci wzięcia aparatu do ręki i cyknięcia "sweetfoci", postanowiłam zrobić to znacznie szybciej używając webkam i... się zaczęła moja zabawa...

    Efekt był taki, że kamerka zwariowała. Standardowo analiza każdej sytuacji rozwiązywania problemów:
    1) oczyszczenie z brudów, kurzu itp. - efekt - nie działa;
    2) przeanalizowanie uszkodzenia taśm, kabelków - klapa zamknięta może z 3-4 razy w każdym miesiącu, od kiedy mam komp - efekt - sprawdzone, odrzucone;
    3) nieautoryzowane "grzebanie" - brak przy monitorze, owszem przy dysku, procku itp. tak, raz w miesiącu na czyszczenie :D - sprawdzone, odrzucone.
    4) reinstalacja sterowników Lenovo Easy Camera - efekt - nie działa;
    5) Menedżer urządzeń, znajdź składniki, Urządzenia do wyświetlania obrazu, Lenovo Easy Camera - poprawnie znaleziony sprzęt, wszystko powinno działać;
    6) sprawdzanie skrótów klawiszowych - fn+esc - sprawdzone, działanie prawidłowe (ikona załączenia i wyłączenia kamery jest);
    7) sprawdzenie sterowników w kompie (programów do konfiguracji wideo) - oo zdziwko, brak - tylko ustawienia audio w każdym możliwym programie obsługującym i wideo i dźwięki (skype, gry, czaty online itp.);
    8) Menedzar urządzeń, odinstaluj sterowniki LEC; zainstaluj nowe (świeżo ściągnięte w lenovo.com), restart... Konfiguracja automatyczna systemu... Menadzer urządzeń, Urządzenia do odtwarzania programów - teoretycznie działa poprawnie.
    9) sprawdzanie...
    Nic nie działa.

    Problem wygląda tak:
    - nie wyświetla mi kamery jako urządzenia w opcjach Urządzenia i drukarki;
    - programy nie widzą kamerki, choć rejestrują ją i uruchamiają (np. przy skype widze obraz z kamery, kontrolna dioda się świeci, ale nie mam możliwości zapisu obrazu w postaci, np. zdjęcia);
    - nagrywanie wprost filmu z kamery - nie możliwe, brak opcji do uruchomienia, zapisu, nagrywarki wideo;
    - włączanie i wyłączanie kamery działa w formie: wyświetlania ikony, ale nie uruchamia diody;
    - Menadzer urządzeń poprawnie odczytuje widok LEC, brak zastrzeżeń z jego strony do urządzenia, wykrywanie normalne.
    - obraz z kamery widoczny dla kogoś innego - nie mam pojęcia, nieprzetestowane.

    Co robić? Mi się skończyły już pomysły... Może wy macie jakieś?

    Z góry dziękuję za propozycje :D

    0 2
  • #2 27 Maj 2014 21:45
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    O jakim systemie operacyjnym mowa?

    0
  • #3 28 Maj 2014 12:14
    langustimae
    Poziom 2  

    DriverMSG napisał:
    O jakim systemie operacyjnym mowa?

    Standradowo, ogólnikowo windows 7.

    Zapomniałam dopisać w poście :D

    0