W B2700 czy B2100 nie pamiętam - miałem podobnie - zmieniłem mikrofon, zadziałało.
W jednym C3350, który miał jeszcze gwarancję, serwis wymienił na nowy egzemplarz.
Miałem C3350, który miał uszkodzony mikrofon, po wymianie, klient skarżył się na pogłos. Okazało się, że ma podziurawione te membrany zabezpieczające przez zalaniem, w głośniku i mikrofonie - uznałem to za problem pozasłaniałem czym się dało i zadziałało.
W innym zaś C3350 miałem przedziurawione membrany, bo ktoś się skarżył, że źle słychać, po zrobieniu otworów działał poprawnie, więc trochę wyklucza moje poprzednie kombinowanie.
W E2370 jeszcze nie miałem tego problemu, za to spotkałem się kilka razy w i9100 i ostatnio w i8190.
Miałem też niedawno B2710, klient kilka razy reklamował wspomniany problem echa, po kolejnej nieudanej naprawie przez autoryzowany serwis, przyniósł do mnie - miał wymieniony telefon na nowy i echo było. Nie wziąłem, bo pamiętam wszystkie moje poprzednie walki i nie wiem czy bym coś mógł mu pomóc.
Jednakże problem jest i sam autoryzowany serwis nie zawsze sobie daje radę jak widać (nieskuteczne naprawy C3350, B2710, i8190).