Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon MG5450, CYAN z CISS - nie jest wykrywany przez drukarkę

absinthe 28 May 2014 20:52 2625 4
phoenixcontact
    absinthe
    Level 8  
    Witam, kupiłem CISS kilka miesięcy wcześniej do drukarki canon pixma mg5450... do tej pory czyli do wczoraj drukowałem na zamiennikach włożonych przez sprzedawcę.
    Pierwszy skończył się czarny (550 XL) więc wyciągnąłem zamiennik i wsadziłem wkład z CISS który uzupełniłem (bez wężyka działał więc nie wkładałem reszty)
    Niedawno zaczęły krzyczeć pozostałe tusze, więc postanowiłem włożyć pozostałe z CISSu.

Wyciągnąłem zamienniki, włożyłem pojemniki od CISSu i ku mojemu zdziwieniu wszystkie tusze działają oprócz wspomnianego CYANu, drukarka ciągle krzyczy Error 1660 "Kaseta z atramentem nie została zainstalowana prawidłowo", dioda nie świeci, wyciągałem ją kilkukrotnie czyściłem patyczkiem do uszu chip i nic.
    Stary zmiennik jest odczytywany w gnieździe CYANu bo miga diodą na czerwono że się już kończy. Więc to nie problem z gniazdem.

I tu moje pytanie i prośba o pomoc, co mogę zrobić? Jakiś reset? może manipulacja przy chipie, ostatecznie kupno nowego pojemnika CYANu na allegro (można kupić jeden kolor do CISS z dziurką na wężyk?)

Dzięki za odpowiedz i podpowiedz co z ty fantem zrobić
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • phoenixcontact
    absinthe
    Level 8  
    No tak się domyślałem że to chip ale nie mogłem uwierzyć że ktoś sprzedaje niesprawdzony towar mimo że pisze o towarze najlepszej jakości... i dlatego napisałem post na forum.

Pewnie tak zrobię jak mówisz czyli wsadzę stary chip póki nie znajdę na allegro. Co do "wyłączenia sprawdzania tuszu" możesz powiedzieć jak to się robi, ewentualne prosił bym o link. Znalazłem do innych modeli canona, ale nie wiem czy to zadziała w moim mg5450. U mnie zaraz po uruchomieniu pokazuje error 1600 na Cyanie, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie przy procedurze "wyłączania".

Co do nowego "wiecznego" chipu to na allegro sprzedają razem z pojemnikiem na tusz ale bez tej dziurki na wężyk... czy nie będzie to robić problemu że przełożę chip z nowego zamiennika (kupie na allegro) do starego zamiennika (ten co mam)

Problem miałaby się pojawić przy nie kompatybilności bo jak pisze sprzedawca tych pojemników "zamienniki z wiecznymi chipami należny używać w komplecie, w innym przypadku może pojawić się problem obsługi kartridży"
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    absinthe
    Level 8  
    Ok dzięki bardzo za pomoc. Już rozumiem