Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother 7065DN - Problemy z zamiennikami TN450

GrandMasterT 28 May 2014 23:01 1542 3
    GrandMasterT
    Level 25  
    Od jakiegoś czasu borykam się z problemem z zamiennikami TN450 do 7065DN.
    Powinny drukować do 2500 stron, drukują tak 1000-1400 zależnie od egzemplarza i zaczynają się blade pasy na wydruku, po czym za chwilę od prawej strony kartki robi się coraz bardziej blado i stopniowo bladość przesuwa się do lewej. Po lewo będzie drukować w miarę dobrze zazwyczaj aż do samego końca, aż drukarka nie zgłosi, że toner pusty. Wygląd czarnego wałka w kasecie drukującej z grubsza odpowiada temu, co widać na wydruku (prawa strona prawie czysta, potem trochę pasów i lewa strona pokryta tonerem).

Myślałem, że w kasetach jest po prostu żałowane toneru i kończy się przedwcześnie.
    Przed momentem jedną kasetę, która już prawie nie drukowała (w miarę ok może pas ze 3cm po lewej), rozebrałem. Wysypałem z niej dużo toneru, tak na oko była to z połowa tego, co powinno tam być wsypane fabrycznie. Cały ten toner stłoczony był po lewej stronie kasety.
    Co może być przyczyną ? Jakaś wadliwa konstrukcja kaset drukujących, czy sam proszek ? Mam zamiar kupić jeden zamiennik z innego źródła lub samemu wsypać proszek i zobaczyć co będzie.
    -dudus-
    Level 21  
    Witam

Przed włożeniem świeżej kasety wstrząsasz nią porządnie, opukujesz? Oczywiście wstrząsnąć należy w poziomie tak aby toner w miarę równo się rozmieścił. Mieszadło w kasecie obraca się? Toner nie jest przechowywany w niewłaściwych warunkach temperatura -10 do 40 Celsiusza wilgotność w normie?
    Jak zaczyna słabiej drukować wstrząsałeś nim? Jaki efekt?

Pozdrawiam
    GrandMasterT
    Level 25  
    Tak, kasetę przed włożeniem obracam kilka razy i opukuję/wstrząsam, ale tak z umiarem - zbyt mocne potrząsanie powoduje usypywanie się toneru gdzieś w okolicy wałka - taka konstrukcja.

Mieszadło się obraca, problem dotyczy więcej niż jednej drukarki i wielu kaset.

Przechowywanie w normie, kasety są w zgrzanej folii.

Po potrząsaniu jakaś tam poprawa jest, ale tymczasowa. Jak teraz wystąpi znów ten objaw, pójdę i porządnie jedną kasetę oklepę, zobaczymy co będzie.
    Dodam że problemy zaczęły się nagle, wcześniej na takich samych/podobnych zamiennikach drukowało dobrze do samego końca, nawet można było śmiało przestawić reseter i wydrukować jeszcze z 200-300 stron na kasecie.
    -dudus-
    Level 21  
    Witam

Jeśli na innych zamiennikach działało dobrze to może wróć do ich stosowania.
    We wtorek klientowi zawiozłem bęben do kolorówki Brother MFC 9460 maszyna już sygnalizowała. Dzisiaj zadzwonili, że po wymianie bębnów nadal jest przenoszony obraz tak zwany duch o czym wcześniej zamawiając bębny nie wspominał. Pojechałem wyciągam toner czarny bo z nim był problem, wkładam oryginał i wydruk malina. Obejrzałem ten (regenerowany toner) jakiś taki bardziej szary niż czarny itd. powiedziałem, żeby ten reklamowali i kupili porządny, ja takie mam ale im było za drogo, zobaczymy kiedy zadzwonią?
    Tak samo jest z wieloma regenerowanymi tonerami, zamiennikami jak się znajdzie dobry to trzeba się go trzymać i nie kombinować, że może na innym 5 złotych się zaoszczędzi.

Pozdrawiam