Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CHIEFTEC vs. CODEGEN - bardzo pouczajace !!!

WidgetSW 04 May 2005 18:33 4893 47
  • #31
    tzok
    Moderator of Cars
    W Chieftec'u działa zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe, w CodeGen'ie nie ;)
  • #33
    TONI_2003
    Moderator
    Witam ! ... na temat zalet zasilaczy firmy CHIEFTEC już jest sporo na necie .
    Natomiast TAGAN jest zdecydowanie mniej znany jak i mało dostępny choć by na skutek swej ceny .
    Parę słów na temat TAGANA ?
    Dodatkowy kabelek do uziemienie zasilacza. Każda wtyczka ma pozłacane końcówki, co ma skutkować lepszą przewodnością na stykach. Dwa wielkie, rozbudowane radiatory , a zatem są zdecydowanie cichsze niż zasilacze Chiewteka . Dużo większe dopuszczalne obciążenie linii +12V wynoszącym aż 264W .

    Podsumowując możemy stwierdzić, że kosztujący niewiele ponad 300 zł zasilacz Tagana jest jednak dużo droższy niż zasilacze Chiewteka .

    Pytasz gdzie je dostać ? Na Alegro bywają ale jak jest ze sklepami to nie wiem ale wydaje mi się że w dzisiejszych czasach na przykład w sklepach internetowych nie będzie kolego mrrudzin problemem by je dostać !
    Tylko ta CENA !
  • #35
    WidgetSW
    Level 18  
    Toni, przeczytaj ostatni post na 1-ej stronie i podpowiedz co robic - czy kupować nową płytę czy bawić się z kondensorami? Wyglądają normalnie, nie są wypukłe, rozlane itp.
    Do Tzoka : jeśli Codegen nie ma zabezpieczenia (i to miałoby być przyczyną jego startu na walniętej płycie), to dlaczego na ciepłym PC zachowuje się już identycznie jak Chieftec na zimnym ? Też już nie odpala, a dioda od zasilania na obudowie miga. I dlaczego są napięcia +5V i +12V ? Czy jeśli zadziała zabezpieczenie, to one powinny byc?
    I czy jest jakiś sposób na sprawdzenie kondków czy trzeba wymieniać wszystkie? Bo ja nie mam już sił i pewnie kupię nową płytę.
  • #36
    tzok
    Moderator of Cars
    Jakieś tam zabezpieczenia ma... ale działają dużo później. Najlepsze jest to, że CG możesz tak obciążyć, że się sfajczy a zabezpieczenia nie zadziałają a chieftec czy fortron się wyłączą, mimo że będą jeszcze stabilnie działać przy takim obciążeniu i nie będą się przegrzewać.
  • #37
    TONI_2003
    Moderator
    Sądzę że to nie jest wina raczej elektrolitów lecz jakiś zimnych lutów mikro pęknięć druku. Spowodowanych naprężeniami na płycie lub czymś w tym stylu . Oczywiście jeśli to w miarę dobrze i dokładnie opisałeś. Takie coś trudno jest stwierdzić jednoznacznie więc nic konkretnie Ci nie pomogę.
  • #38
    Agentlos
    Level 25  
    Quote:
    I czy jest jakiś sposób na sprawdzenie kondków czy trzeba wymieniać wszystkie? Bo ja nie mam już sił i pewnie kupię nową płytę.
    No pewnie, ze jest. Miernik za 20 zł potrafi mierzyc pojemność kondensatorów od 200µF do 2nF. Więc co tu dużo gadać. Bierz lutownicę, miernik i sprawdzaj wszystkie po kolei i wymianiaj uszkodzone.
  • #39
    (LIDER)
    Level 17  
    Jeszcze co do tematu początkowego uważam że zasilacze CODEGEN powinny zostać wycofane z rynku. Mialem CODEGEN 300W (MODEL:250XA1) i jak się sfajczył to spalił mi dysk twardy i teraz za cholere nie mogę znaleść elektroniki do dysku, bo na dysku są bardzo ważne dane. Na szczęście reszta sprzętu nie została uszkodzona.
  • #40
    WidgetSW
    Level 18  
    Toni - zimne luty, mikropęknięcia...to chyba odpada, bo to się zaczęło dziać po tym, jak wyłączyli mi prąd na 1 sekundę i zaraz go włączyli spowrotem. Od tego czasu komputer ześwirował, z tym że jak już się włączy i go nie resetuje, to działa cały dzień zupełnie stabilnie.
    I powiedzcie mi w końcu, czy powinny być napięcia +5V i +12V, jeśliby w zasilaczu zadziałało zabezpieczenie, bo to mnie intryguje ?. Ja je mam, nawet wtedy jak komputer nie odpali.

    P.S. Cały czas działam na Codegenie i jak rano włącze PC, to musi chodzić cały dzień i nie moge nic instalować, co by wymagało zresetowania (bo bym go musiał wyłączyć na ok. 20min, po resecie na bank by nie odpalił). Wyobrażacie to sobie? Masakra!!! W najbliższym czasie wymienie płytę i zobaczę, co będzie. Tak jest najprościej i najszybciej.
  • #41
    TONI_2003
    Moderator
    ... o jakim zabezpieczeniu mówisz zwłaszcza że masz CODEGENA , a on nawet niema zabezpieczenia przed wzrostem napięcia na linii +12V . Jedynie gdybyś miał zwarcie w zasilaczu . Najwięcej prawdopodobne w Twym wypadku o ile chodzi o zasilacz to że w tym momencie na linii PWR- OK nie jest OKEJ (start płyty pin na wtyku nr. 8 popielaty kabel )
  • #42
    Jaroff
    Level 27  
    WidgetSW - niestety ostatnio przerabiałem podobny problem i winowajcą był procek(xp2000+). Zasilacz podawał napięcia normalne, jednak nie podnosił sie zasilacz procka na płycie gł. , co objawiało się miganiem diody power. Procek został usmażony przez zatarty wentyl( wyraźne ślady przypalenia od spodu). Startował raz na dziesięć prób na płytach zasilanych z 5v i co ciekawe zawsze na płytach 12v, jednak podczas pracy (żadnych błędów) grzał sie niemiłosiernie. Tak więc albo procek, albo przetwornica na pł. gł.
  • #43
    WidgetSW
    Level 18  
    No i już wiem. Wymieniłem płyte główna na Asusa A7V880 i gra muzyka. Padł ten szmelc Gigabyte ( a tak chwaliłem tą płytę główną :( ). Jeszcze troche potestuje, ale narazie chodzi. Dzięki.

    P.S. Strasznie mnie ciekawi tylko, co tam padło dokładnie.
  • #44
    W.P.
    Computer PSUs specialist
    Witam
    Masz nową płytę i dalej Codegena. Sama obecność napięć na wyjściach to jeszcze nie wszystko. Jeśli chcesz spać spokojnie, to sprawdź jakim napięciem jest zasilany KA-7500 (nóźka 12 względem masy). Jeśli jest wyższe od 25V to sprawdź przetwornicę zasilacza pomocniczego.

    Czasem odnoszę wrażenie, że gdyby nie było na rynku tych niefrasobliwie skonstruowanych i niechlujnie wykonanych zasilaczy (Codegen, Rubicon) to spadłaby drastycznie sprzedaż komputerów. (Patrz post kolegi (LIDER))

    Na pocieszenie mogę dodać, że da się go trochę "podretuszować".
    Są znacznie gorsze konstrukcje z listą pobożnych życzeń konstruktorów wyartykułowaną na etykietce znamionowej. :)
  • #45
    tzok
    Moderator of Cars
    Jeśli masz nadal tą uszkodzoną płytę, to zakładająć że poszły kondensatory, mogę ją naprawić...
  • #46
    WidgetSW
    Level 18  
    LUDZIE !!!!!!!!!!! Przecież nowa płyta chodzi mi na Chieftecu 360W z aktywnym PFC.
    Codeshita uzywałem tylko dlatego, że ta padnięta nie chciała działać na Chieftecu. Teraz jest ok, chieftec działa z nową płyta.

    P.S. Czytajcie uważnie, od początku :P

    Tzok, dzięki, ale jako elektronik mogę kondki sam wymienić, tylko że mi się nie chce. Płyta ma 1,5 roku i spróbuje ją reklamować.
    Czy kolega uważa temat za zamknięty? ( TJT )
  • #47
    oleq_30
    Level 30  
    to ja tez swoje 3 grosze :) codeon kupiony razem z obudowa pod p4 moc 350 w wytrzymal 5 sekund od wlaczenia zasilania padl ram i hdd :( sklep uwzglednij reklamacje ale mam do dzis stracha podlaczyc ten zasilacz pod kompa lezy w szafce ja lece na innym
  • #48
    WidgetSW
    Level 18  
    W sumie temat już zamknięty.
    Wszystko wyjaśnione temat zamykam . ( TJT )